Artur z kołobrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jako że w żaden sposób nie potrafiłem zadowolić się właściwościami lotnymi piankowych esy starów i gliderów, postanowiłem stworzyć własną konstrukcję od podstaw :-) Z początku miał być to projekt komercyjny , jednak po podliczeniu godzin pracy poświęconych na budowę zwątpiłem . Koncepcja , to duży 2,5m motoszybowiec z napędem na wieżyczce oraz wyrzucanym spadochronem ratunkowym :-D usterzenie poziome - płytowe . Cóż więcej będę się tu rozpisywał , oglądajcie zdjęcia Na początek kadłub : Laminatowy , o opływowym kształcie , w środku bardzo pojemny ^^ Zdecydowałem się stworzyć formę , zapewne przyda się przy możliwej kraksie xd Machnę sobie wtedy nowy kadłub w przeciągu 2 dni ;D [/img] Na kopyto nakładamy żelkot . Można użyć gotowego - kupnego , można też i zrobić samemu. Ja zastosowałem wersję zrób sam . Żywicę zagęściłem mikrobalonem . Zagęszczamy do momentu aż nie będzie spływać z nachylonej powierzchni . :-) Następnie gdy żelkot zacznie żelować , nakładamy na niego ścinki laminatu drobnej gramatury, po czym nakładamy warstwy tkaniny szklanej . Ilość ich stanowi wielką niewiadomą , nikt nie pisze ile będzie wystarczająco . Lepiej dać więcej niż za mało . Do kadłuba tej wielkości zastosowałem tkaninę 4X80g na dm oraz 2X240g na dm zewnętrznie . Po wydłubaniu kopyta cieszymy się gotową formą . Gdyby pastować ją pastą bezbarwną , ładniej by wyglądała - bardziej estetycznie . Dla mnie jednak estetyka ma 2rzędne znaczenie :-P Zwłaszcza że forma nie lata xd Później cieszymy się z pierwszego gotowego kadłuba . :-D Jakość zdjęcia jest żałosna , lecz akurat aparat odmówił współpracy - musiałem sobie poradzić kamerą . Skrzydła . Rdzeń styropianowy kryty balsą 0,8mm , poszycie klejone przy pomocy kleju soudal - tego co pieni się pod wpływem wilgoci . Dźwigary z płaskowników węglowych ,dających ogromny zapas wytrzymałości skrzydeł . Rozpiętość skrzydeł 2,5m profil sd 7037 . Płat posiada lotki i klapy . :-D http://img37.imageshack.us/img37 /6544/70637951.jpg
LuckAnd Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jak dla mnie to rewelcja. Pierwszego obserwatora tematu juz masz ;] Powodzenia.
tomnow95 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Piękna robota! Trzymam kciuki P.S. Widze, że kolega pija dużo mleka:P
Patryk.M Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ten samolot jest opisany w dziale FPV ? A i drugi obserwator tematu już się zjawił :wink:
Artur z kołobrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2011 fajnie że się Wam podoba Tak to ten sam co w dziale rc cam , dużo osób jednak tam nie zagląda , dlatego postanowiłem swoją walkę z materią opisać też tutaj , w końcu jakby nie patrzeć jest to motoszybowiec P.S pij mleko - będziesz miał duże modele :rotfl:
pppd Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 postanowiłem swoją walkę z materią opisać też tutajTo ja proszę także o opisy, a nie tylko zdjęcia.. pomimo iż podobno jeden rysunek/zdjęcie wyraża więcej niż tysiąc słów to czasem warto coś napisać.
Gość horn3t Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Oczy i dusza się cieszą widząc taką budowę
Czaro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Żelkot z mikrobalonu? Jeżeli już to z aerosilu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.