Artur z kołobrzegu Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Jako że w żaden sposób nie potrafiłem zadowolić się właściwościami lotnymi piankowych esy starów i gliderów, postanowiłem stworzyć własną konstrukcję od podstaw :-) Z początku miał być to projekt komercyjny , jednak po podliczeniu godzin pracy poświęconych na budowę zwątpiłem . Koncepcja , to duży 2,5m motoszybowiec z napędem na wieżyczce oraz wyrzucanym spadochronem ratunkowym :-D usterzenie poziome - płytowe . Cóż więcej będę się tu rozpisywał , oglądajcie zdjęcia Na początek kadłub : Laminatowy , o opływowym kształcie , w środku bardzo pojemny ^^ Zdecydowałem się stworzyć formę , zapewne przyda się przy możliwej kraksie xd Machnę sobie wtedy nowy kadłub w przeciągu 2 dni ;D [/img] Na kopyto nakładamy żelkot . Można użyć gotowego - kupnego , można też i zrobić samemu. Ja zastosowałem wersję zrób sam . Żywicę zagęściłem mikrobalonem . Zagęszczamy do momentu aż nie będzie spływać z nachylonej powierzchni . :-) Następnie gdy żelkot zacznie żelować , nakładamy na niego ścinki laminatu drobnej gramatury, po czym nakładamy warstwy tkaniny szklanej . Ilość ich stanowi wielką niewiadomą , nikt nie pisze ile będzie wystarczająco . Lepiej dać więcej niż za mało . Do kadłuba tej wielkości zastosowałem tkaninę 4X80g na dm oraz 2X240g na dm zewnętrznie . Po wydłubaniu kopyta cieszymy się gotową formą . Gdyby pastować ją pastą bezbarwną , ładniej by wyglądała - bardziej estetycznie . Dla mnie jednak estetyka ma 2rzędne znaczenie :-P Zwłaszcza że forma nie lata xd Później cieszymy się z pierwszego gotowego kadłuba . :-D Jakość zdjęcia jest żałosna , lecz akurat aparat odmówił współpracy - musiałem sobie poradzić kamerą . Skrzydła . Rdzeń styropianowy kryty balsą 0,8mm , poszycie klejone przy pomocy kleju soudal - tego co pieni się pod wpływem wilgoci . Dźwigary z płaskowników węglowych ,dających ogromny zapas wytrzymałości skrzydeł . Rozpiętość skrzydeł 2,5m profil sd 7037 . Płat posiada lotki i klapy . :-D http://img37.imageshack.us/img37 /6544/70637951.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckAnd Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Jak dla mnie to rewelcja. Pierwszego obserwatora tematu juz masz ;] Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomnow95 Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Piękna robota! Trzymam kciuki P.S. Widze, że kolega pija dużo mleka:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.M Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Ten samolot jest opisany w dziale FPV ? A i drugi obserwator tematu już się zjawił :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted January 27, 2011 Author Share Posted January 27, 2011 fajnie że się Wam podoba Tak to ten sam co w dziale rc cam , dużo osób jednak tam nie zagląda , dlatego postanowiłem swoją walkę z materią opisać też tutaj , w końcu jakby nie patrzeć jest to motoszybowiec P.S pij mleko - będziesz miał duże modele :rotfl: Link to comment Share on other sites More sharing options...
pppd Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 postanowiłem swoją walkę z materią opisać też tutajTo ja proszę także o opisy, a nie tylko zdjęcia.. pomimo iż podobno jeden rysunek/zdjęcie wyraża więcej niż tysiąc słów to czasem warto coś napisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qpa Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 ale po co dwa razy to samo pisac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest horn3t Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Oczy i dusza się cieszą widząc taką budowę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czaro Posted January 27, 2011 Share Posted January 27, 2011 Żelkot z mikrobalonu? Jeżeli już to z aerosilu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.