szewo Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Mam pewien problem z pakietem LiPol 4100mAh 11,1V - RC System. Naładowany równomiernie i zmierzony balancerem zachowuje się dziwnie w modelu. Po kilkudziesięciu sekundach pracy przy mocy >50% następuje nagle odcięcie zasilania. Zejście z gazem do zera i ponowne dodanie gazu sprawia, że znowu mam obroty i regulator pracuje OK. Pakiet mam zamontowany w specjalnym uchwycie. Wydaje mi się, że kiedyś stanowił bardziej regularny graniastosłup. Czy tak wygląda spuchnięty pakiet i czy to może być przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Też mam pakiet z tej firmy ,podobnie podpuchnięty ,ale działa normalnie i trzyma parametry . A jaki silnik w modelu masz ? ,i jakie C pakietu ? no i czy wszystkie cele normalnie się ładują do 4,20 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 To JEST spuchnięty pakiet. Najlepiej by było się go po prostu pozbyć bo wygląda na to, że wszystkie cele są spuchnięte. Przyczyną może być za głębokie rozładowanie (poniżej 2,8v na cele jest krytyczne) albo przeładowanie. NIE lataj na nim bo może się zapalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ładują się równowmiernie - pakiecik 4100. Podpinam do silnika Pelikan Ray C3542/05 przez regulator Pulso DL40A++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jak ten lipol ma tylko 10c to mógł mieć za duże obciążenia i niestety to chyba trzeba go spisać na straty .Silnik który masz potrafi pobrać 45 amperów a pakiet przy założeniu ze to 10C daje 41 A .Chyba że ma wyższe C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ma 15 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ja bym był za opcją, którą napisałem. Za bardzo go rozładowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewo Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ale w takiej sytuacji - spuchnięcia - takie zachowanie z odcinaniem mocy i po chwili powrotem do normy jest zrozumiałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Tak. Nie wyrabia prądowo. Pogorszyły się jego osiągi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Wygląda na to, że 15C http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1298,pakiet-lipol-4100mah-11-1v-rc-system A odcięcie zasilania wskazywałoby na utratę pojemności (spada napięcie). Zakładając oczywiście, że regulator ma dobrze ustawiony próg odcięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.