piotrp Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 W Wikipedii na temat Józefa Retingera można przeczytać m.in.: "W trakcie jego pobytu oddział likwidacyjny KG AK pod krytonimem 993/W podejmował kilkakrotne próby pozbawienia go życia." Dlaczego AK próbowało zgładzić tego cichociemnego i polityka w jednej osobie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał K Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Ja może nie jestem historykiem ale wydaje mi się, że Retinger posiadał pewne informacje które mogły zaszkodzić ówczesnemu ustrojowi, coś jak sprawa w Rosji z Chodorkowskim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swift Posted January 28, 2011 Share Posted January 28, 2011 Witam Zajrzyj na forum DWS http://www.dws.org.pl/index.php i przeszukaj po nazwisku Retinger, sporo informacji, część dotyczy Emila, ale sporo o rzeczonym Józefie. Swoją drogą polecam to forum wszystkim zaintersownaym historią. Osobny dział poświęcony lotnictwu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrp Posted January 28, 2011 Author Share Posted January 28, 2011 Dziękuję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.