kuba r. Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam, mam problem ze zmieszczeniem serw w skrzydłach modelu. Zamieniłem HS-125 na Futabę S3150 i pojawił się problem - serwa nie chcą wejść. Wcześniejszy właściciel wstawił w miejsca na serwa sklejkowe podkładki, które powodują że HS-125 wchodzi tam na styk a Futabie brakuje trochę ponad mm na wysokość :? pozostałe wymiary nie są problemem, częściowo serwo schowa się w skrzydle. zaznaczona sklejkowa podkładka: myślałem o tym, żeby z płaskiej płytki zrobić coś na kształt takiej ramki jak w opisie - http://www.baudismodel.com/download/assembly-manual-ceres-f3b.pdf ,ale nie wiem w jaki sposób zeszlifować nadmiar sklejki tak żeby powstało coś jak taka ramki :roll: Sorry za ohydne zdjęcia, ale wykonane telefonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Taka przystawka: http://allegro.pl/wyprzedaz-dremel-nowy-zestaw-do-ciecia-566-i1441421817.html Lub inna do frezowania rowniez dremela plus odpowiedni frez i mozesz zrobic wymagane wyciecie w sklejce. Uzywam takiej podkladki do frezowania modeli halowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Frezik 3mm walcowy i małą frezarką i z ręki możesz dowolnie wyfrezować. Takie frezy (za ok.30 zł. 2 szt.) dostaniesz w każdym Praktikerze (do Dremela). Jak będziesz dokładnie i spokojnie prowadził frez (na dużych obrotach), możesz dojechać nawet gładko do laminatu. Tu sprawdza się cudownie ręczna frezarka Proxxona. Mała, lekka i mocna (np. stąd http://allegro.pl/proxxon-frezarka-wiertarka-micromot-50-e-12v-i1428727670.html ). Dremel jest za ciężki i nieporęczny (i wszystkie jego klony), a zabawki po 30zł za słabe. Dremelem też można ale polecam Proxxona. Mozesz ze sklejki zdejmować pojedyncze warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jeżeli po usunięciu sklejki będzie Ci nadal brakować kilku dziesiatek milimetra, to weź pod uwagę możliwość przeszlifowania obudowy serwa. Ja tak właśnie robiłem w jednym modelu. Łoże pod serwo w skrzydle dopasowywałem do HS-81, a jak przyszły docelowe serwa (HS-85) okazało się, że nie mieszczą się własnie na grubość. Szlifowanie obudowy pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam Najlepiej usunąć stare mocowania i wkleić nowe. Polecam mocowania firmy serwohamen. Trochę kosztują ale są niezawodne. http://servorahmen.de/index.php?id=52&tx_ttproducts_pi1[begin_at]=10&cHash=297791191e Dwie sztuki pod futaby 3150 mam wolne gdyż teraz wkładam w skrzydłach inny typ serw. Jeżeli bedzie interesowała tą opcją to pisz na PW. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 jeśli chodzi o wklejenie nowych mocowań to jest problem w tym, że nie za bardzo da się usunąć stare, bo są wklejone na żywicy :? jeśli chodzi o te frezarki itp to jest to jednorazowa akcja z tymi serwami i nie wiem czy później mi się to przyda, więc lepiej byłoby znaleźć jakieś tańsze rozwiązanie szlifować serw jednak nie chcę, jakieś pomysły ? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 A co powiesz na rozwiązanie pospolite? Włóż je jak są i daj osłonki na serwa. Co prawda pogorszy to nie co opływ skrzydła, ale może nieznacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.