rogi23 Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam, moja Sanwa vg400 zaczyna powoli być kulą u nogi. Zbieram się do zakupu jakiejś innej aparatury. Na chwilę obecną dysponuję kwotą w wysokości 700 zł. Proszę o jakieś propozycje i sugestie dotyczące sprzętu.. Myślałem aby pozbierać i kupić coś z syntezą, ale pojawia się problem z kilkoma starszymi odbiornikami, które są w ciągłym użytku. Jak to jest z ta syntezą? Aha, dodam, że heli mnie nie interesuje i wolę raczej modele uskrzydlone Mam na oku Sanwe vg6000, w prawdzie bez syntezy ale już zawsze lepiej. Jaką macie opinię na temat tego nadajnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 ale pojawia się problem z kilkoma starszymi odbiornikami, które są w ciągłym użytku. Jak to jest z ta syntezą? tak samo jak bez niej zajmujesz dany kanał pasma, a czy ten kanał generowany jest przez kwarc, czy przez syntezę nie ma różnicy. ważne ze by było dobrze w kanale ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogi23 Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 O ile dobrze rozumiem to nadajnik z syntezą "dogada" się ze zwykłym odbiornikiem np. Hitec HFS-05MS 35MHz ?? A jeżeli tak to jak wygląda sprawa przemiany? Nadajnik taki jest kompatybilny z pojedynczą przemianą? Przepraszam za takie pytania, ale synteza trochę mi pokręciła w głowie i chcę wszystko poukładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Nadajnik z syntezą dogada się z każdym odbiornikiem pracującym w tym samym pasmie częstotliwości i modulacji. Synteza zastępuje jedynie kwarc w nadajniku - zamiast zmieniać kwarce ustawiasz kanał elektronicznie. Wg mnie kupowanie nadajnika z syntezą nie ma większego sensu przy zwykłych, kwarcowych odbiornikach. Pełne możliwości ma dopiero w komplecie z odbiornikiem również z syntezą - wtedy dowolnie można wybierać sobie wolny kanał do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 A jeżeli tak to jak wygląda sprawa przemiany? Nadajnik taki jest kompatybilny z pojedynczą przemianą? Przemiana jest tylko w odbiorniku. Nadajnik nic o niej nie wie. Nie ma nadajnikow z podwojna czy pojedyncza przemiana. Podwojna przemiana polega, w duuuzym uproszczeniu, na odbieraniu sygnaly "na raty". Sygnal jest dwukrotnie wzmacniany i po kazdym takim wzmocnieniu sa usuwane "szumy". Powoduje to lepsza jakosc odkodowania komend z nadajnika. Wg mnie kupowanie nadajnika z syntezą nie ma większego sensu przy zwykłych, kwarcowych odbiornikach. Moze i nie... ale zawsze do nowych modeli mozna wkladac odbiorniki z synteza a z czasem wymienic odbiorniki w starszych modelach. Jezeli bedzie mial takie podejscie i nie kupi nadajnika z synteza to bedzie sie do konca zycia z kwarcami meczyl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Odbiorniki z syntezą zawsze możesz dokupić, a nadajnik jak kupisz porządny (a te z syntezą to zwykle już wyższa półka) to starczy na wiele lat. I wydasz znacznie mniej na kwarce, bo już tylko na te do odbiorników. Z kolei moim zdaniem kupowanie odbiornika z syntezą do jakiegoś deprolota, gdzie doskonale się sprawdzi tani i lekki Jeti, to taka trochę armata na muchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Moze i nie... ale zawsze do nowych modeli mozna wkladac odbiorniki z synteza a z czasem wymienic odbiorniki w starszych modelach. Jezeli bedzie mial takie podejscie i nie kupi nadajnika z synteza to bedzie sie do konca zycia z kwarcami meczyl... Kupilem ostatnio z drugiej reki Easy Glidera. Facet wsadzil do srodka serwa, pakiet 2S 1300mAh i odbiornik Hiteca z kwarcem kanal 74, raz sie przelecial (na Elaporze nie ma nawet jednego sladu uzytkowania) i stwierdzil, ze zbyt nudny model. Ja latam na 62. Majac MPX z synteza nie musze dokupowac kwarcu na kanal 74. Pełne możliwości ma dopiero w komplecie z odbiornikiem również z syntezą Nadajnik ma pelne mozliwosci nawet z odbiornikami bez syntezy. Pisze to dla jasnosci aby ktos nie zrozumial, ze przy odbiorniku bez syntezy w nadajniku cos nie dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrK. Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Dodam tylko od siebie, że od kliku tygodni jestem posiadaczem aparatury Graupner MX-16 W zestawie był również mały i lekki odbiornik 8-kanałowy z syntezą. Dotychczas używaliśmy Hitec Flash5x. Te dwa radia dzieli przepaść! Z czystym sercem mogę każdemu polecić Graupnera. Mimo że radio jest bardzo bogate w opcje, jego programowanie i obsługa są łatwe i wygodne. Wykonanie jest bez zarzutu W tej chwili zastanawiamy się nad wymianą Hiteca na inne radio, i zapewne będzie to znów Graupner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogi23 Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Zdecydowałem się pozbierać i kupić jednak coś z syntezą. Czy ten nadajnik jest dobry? Chodzi mi o to czy nie jest awaryjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Moim zdaniem najlepszy wybor. Od tygodnia siedze nad tlumaczeniem instrukcji MPX Royal Evo 9/12. RE7 zrobie pewnie z rozpedu. Jak jeszcze bede mial troche sil i checi to z racji, ze czeka mnie dosyc dluga podroz to i Cockpit postaram sie przelozyc na polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Bartek jeżeli zajmujesz się tłumaczeniem instrukcji RE 9 to ja już ustawiam się kolejce . Jeżeli mogę podpowiedzieć to instrukcja do RE 7 jest po polsku i sprzedawcy usiłują wmawiać że 9-tka jest to rozszerzona 7-mka co przecież nie jest prawdą i do 9-tki dodają tą nieszczęsną instrukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Nie wiedzialem, ze instrukcje do RE7 ktos tlumaczyl. Mozna ja skads sciagnac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Tego nie wiem ja otrzymałem ją w sklepie jako"pasującą " 9 -tki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Gdybys mogl to podpowiedz mi od reki gdzie sa najwieksze roznice miedzy RE7 a RE9. Po pobieznym zajrzeniu w angielska instrukcje RE7 nie widac superroznic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 (...) z racji, ze czeka mnie dosyc dluga podroz to i Cockpit postaram sie przelozyc na polski. Ja ze swoim Cockpitem dostalem polska instrukcje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 mam take dość dziwne pytanie...do czego służy kokpit??proszę się nie śmać bo ja jestem początkującym i na prawde nie wiem do czego służy kokpit.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 No, zasadniczo kokpit to miejsce na załogę danego pojazdu. Np. na pilota - jeśli to samolot Ale Cockpit w tym wątku to taki nadajnik zdalnego sterowania firmy Multiplex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 aha...czyli kokpit to inaczej nadajnik??(aparatura)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Nie. Cockpit SX to nazwa modelu. W takim razie dokoncze tlumaczenie RE9. Reszta zajmowac sie nie bede. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alianora Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Nie! Kokpit to miejsce "kierowcy"! "Cockpit" to nazwa wlasna jednego z nadajnikow firmy Multiplex! Tak sobie nazwali model. Rownie dobrze mogli go nazwac "GreyController" albo jeszcze inaczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.