Skocz do zawartości

Średniowieczna wiejska chata

Vespa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu obiecałem, że pokażę na zdjęciach moją najnowszą dłubaninę.

Jest to chata z okresu średniowiecza, wzorowana w dosyć luźny sposób na stylu słowiańskim. Docelowo ma być częścią dioramy przedstawiającej jakąś scenkę sytuacyjną z życia wioski. Możliwe, że przeniosę to wszystko w świat fantasy i dodam kilka nierealistycznych elementów. Jeszcze z tego nie wyrosłem :faja:

Materiały, z których wykonałem szkielet to w głównej mierze karton introligatorski o grubości 1,5 mm, który został pokryty gipsowymi wylewkami z wydłubaną fakturą imitującą kamień oraz rozłupanymi listewkami z płyty sklejkowej imitującymi deski.

Na ściany lepsze by były gotowe listewki sosnowe lub balsowe paski, nie mówiąc już o półokrągłych listwach natarcia, które by były najlepsze... chciałem jednak żeby to była wersja budżetowa - i jak na razie łączny koszt użytych materiałów nie przekracza 10 zł. Musiałem kupić jedynie lniane pakuły, z których wykonałem strzechę.

Poniżej fotki z obecnego etapu. Jeszcze powinno się to wszystko wzbogacić w szczegóły bo na razie wygląda jak zabawka dla dzieci a nie fragment makiety. Oczywiście wszystko będzie malowane akrylami wodnymi - łącznie z dachem.

Tym co najbardziej razi są w tej chwili łączenia poszczególnych bloków gipsowych - na razie są tylko posklejane ale będę musiał nad nimi jeszcze popracować. No i dorobić jeden taki pasek na tylną ścianę.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zastanawiałem się nad oknami ale na żadnym ze zdjęć i rekonstrukcji, które znalazłem, nie było okien. Chciałem nawet nagiąć realia ale ostatecznie stwierdziłem, że spod strzechy i tak ich nie będzie widać więc po co psuć wartość merytoryczną ;)

Myślę jeszcze nad dorobieniem kominka - doda to uroku ale znowu - będzie odbiegało od rzeczywistości.

Poniżej kilka fotek.

Dołączona grafikaDołączona grafika

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No vespa wreszcie się doczekałem tej chaty. Świetnie si to wychodzi, z tą słomą wygląda jak fotka ze skansenu.

pozdrawiam i oby tak dalej

Opublikowano

Chłopaki, musicie się uzbroić w cierpliwość! Z moim zapałem jest prawie jak z tą strzechą na dachu. Szybko się wypala. Chatka jest obecnie w takim samym stanie jak na zdjęciach ale spędziłem bardzo dużo czasu na szukaniu wiadomości oraz inspiracji. Jeżeli interesują Was czasy wczesnośredniowieczne w odniesieniu do kultury naszych słowiańskich przodków - polecam forum: Slavorum. Znajdziecie tam dużo informacji, zdjęcia oraz świetne malowidła ludowe.

W międzyczasie szukam też figurek w skali 28 mm (1:56) ale ciężko znaleźć coś sensownego :/

Opublikowano

Prace posunęły się odrobinę do przodu. Chata nabrała kolorytu i została wzbogacona o kilka detali. Obecnie prezentuje się tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Eeee no pięknie... Ale popełniłeś błąd. 8)

Teraz musisz zrobić resztę obejścia... :twisted:

I bocian też by się przydał na stodole... :wink:

Opublikowano

Dzięki! Reszta się robi :D

EDIT:

Podstawa, z której zostanie "wystrugana" reszta otoczenia wygląda tak:

Dołączona grafika

Docelowo ma stać właśnie na tym blacie zamiast donicy w tle.

Opublikowano

Zróżnicowałem fakturę kamiennego gzymsu - mam nadzieję, że będzie to widać na zdjęciach. Postarałem się też zróżnicować kolorystykę kamieni. Niestety coś nie wyszło z malowaniem "omszenia" ale większa część tego zielonego będzie schowana w rzeźbie terenu, ew. posadzę na tym murku jakieś porosty.

Dołączona grafika

Opublikowano

Zabrałem się za struganie styroduru ;) Na wstępie dosyć mocno zmniejszyłem docelowe rozmiary tej dioramy. Teraz ma 35 x 42 cm.

Po prawej stronie od schodów ma być mały pomost i fragment rzeki.

Po lewej, tam gdzie stoi wóz, będzie fragment pola.

Następnym razem postaram się zrobić ładniejsze zdjęcia :->

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Rzekę malujesz bezpośrednio, czy zrobisz atrapę wody z jakiejś żywicy lub akrylu?

Gdyby tak zrobić efekt "przeciętej wody" i zatopić w niej trochę "śmieci" (wiadro, zatopiona łódka, teściowa...) i jakąś rybkę - dałoby to niezły rezultat. :)

Przydałoby się też kilka figurek zrobionych specjalnie do dioramy: Maryna biorąca wodę, Antek na polu, Dzieci bawiące się na podwórku, jakieś kurki i koza, Jancio s....y w krzakach. :devil:

Opublikowano

Rzekę malujesz bezpośrednio, czy zrobisz atrapę wody z jakiejś żywicy lub akrylu?

Gdyby tak zrobić efekt "przeciętej wody" i zatopić w niej trochę "śmieci" (wiadro, zatopiona łódka, teściowa...) i jakąś rybkę - dałoby to niezły rezultat. :)

Wodę chcę zrobić z żywicy. Pomysł z pozatapianymi przedmiotami jest świetny i spróbuję to wykonać.

Przydałoby się też kilka figurek zrobionych specjalnie do dioramy: Maryna biorąca wodę, Antek na polu, Dzieci bawiące się na podwórku, jakieś kurki i koza, Jancio s....y w krzakach. :devil:

Czy jest na sali rzeźbiarz?!! :crazy: Nigdy się nie bawiłem w sculping - raczej temu nie podołam.
Opublikowano

Wodę chcę zrobić z żywicy. Pomysł z pozatapianymi przedmiotami jest świetny i spróbuję to wykonać.

Czy jest na sali rzeźbiarz?!! :crazy: Nigdy się nie bawiłem w sculping - raczej temu nie podołam.

Vespa żywica to fajna sprawa jak chcesz zrobić fale ja mam taki sposób marszczysz, gniesz folię aluminiową i lekko wciskasz na wierzch. Po wyschnięciu wywalasz. Wodę można kupić w modelarskim w granulkach tylko cholernie droga.

Opublikowano

Gotowej wody nie będę kupował bo z założenia wykonanie tej makiety ma być maksymalnie budżetowe. O patencie z folią już kiedyś słyszałem ale nie miałem okazji wykorzystać. Czy nie będzie problemów ze zdjęciem folii po wyschnięciu żywicy? I czy nie będzie przy tym miało znaczenia czy zastosuję polimerową czy epoksydową?

Opublikowano

Zabrałem się za szpachlowanie terenu. Starałem się nakładać jak najcieńszą warstwę i na jeszcze niewyschniętą szpachlówkę wysypałem kamienie i piasek. Wszystko spryskałem rozwodnionym wikolem. Jeszcze mokre:

Dołączona grafika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.