Skocz do zawartości

T0T0-O - Relacja z budowy

316_Danny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam pytanie: Wiem że dźwigar pracuje góra dół i wiem że słoje powinny iść pionowo, wiem też że jest to sprawdzone doświadczalnie ale za cholere nie wiem dlaczego :) Na logike zawsze mi się wydawało że lepiej wyginać wzdłuż włókien a nie w poprzek co więcej test udarowy na kawałku z laminatu też wykazywał że lepiej uderzyć wzdłuż niż w poprzek tak więc chciałem zapytać czy jest jakieś logiczne uzasadnienie tego faktu? ;)

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To że on pracuje góra - dół to mało powiedziane, on się ugina - prawda.

A co dzieje się z nim w trakcie ugięcia ?

Co dzieje się w trakcie ugięcia z listwą górną i dolną , prócz tego ze się wyginają ?

One przesuwają się względem siebie - prawda.

Czyli łączniki pracują że tak kolokwialnie i w uproszczeniu powiem "mniej na uginanie a bardzie na ......., no własnie na ścinanie"

A znacznie trudniej jest ściąć łącznik "słojami pionowy" od łącznika "słojami poziomego".

Gdyż w łączniku "poziomym" słoje ( warstwy ) poprzesuwają się wzajemnie, potem wrócą na swoje miejsce, "zginania" tam raczej będzie nie wiele, łącznik pionowy na to nie pozwoli, czyli ...... usztywni całość, a o to nam chodzi wszak.

Tutaj tkwi tajemnica owych łączników.

W skrzydle takim jak w ToTo-0 , wydłużenie jest małe, do tego gruby profil, więc całość jest w miarę sztywna. poleci i wytrzyma bez tych łączników, ale w skrzydle o większym wydłużeniu sztywność dźwigara to podstawa.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź i szczegółowe objaśnienie :D Jakoś zupełnie zapomniałem o fakcie ścinania a jedynie zginanie brałem pod uwagę teraz już łapie o co w tym chodzi ;) Dzieki!

Opublikowano

Ohh... Zaszczycił mnie sam "Szef wszystkich Szefów" :oops:

Spójrz na swoją fotografię.

A teraz spójrz na moją :

Wkradł się na zdjęciu kawałek innego zdjęcia, i wydało się, że do obrabiania zdjęć używam Painta i TouchPada na NoteBooku :twisted:

(Ale fotki już zostały poprawione)

Jeżeli chodzi o zadanie domowe, to na pewno jako przyszły inżynier przemyślę sprawę wiele razy i wyciągnę odpowiednie wnioski 8)

Aktualnie zastanawiam się nad następującymi rzeczami:

Posiadam tylko depron "rowkowany". Chce wykonać statecznik pionowy i poziomy ale nie wyobrażam sobie mieć rowki na jednej ze stron :shock:

Mógłbym zeszlifować depron ze strony z rowkami, ale puki co ciężko to idzie, żeby było równo... Po za tym będę miał tam głupie 4,758731 mm :ass:

I tak sobie pomyślałem... Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zeszlifować stronę rowkowaną do ok. 3mm wykonać drugie lustrzane odbicie i skleić je ze sobą? Miałbym gładki depron 6mm i myślę, że klej dodatkowo wzmocniłby stateczniki... Good idea :?:

Pozdrawiam!

Opublikowano

Dzisiaj skończyłem lotki i tu bardzo przykra sprawa :cry: :cry: :cry:

Po zmontowaniu wszystkiego w całość okazało się, że serwa steru wysokości i kierunku "haczą" z napędem lotek :shock: T_T T_T T_T T_T

Podrzucam zdjęcie:

Dołączona grafika

Jedyne co mi przychodzi na myśl to przy pomocy listewek balsowych podnieś wysokość tak żeby się nie cieły...

:'( :'( :'(

EDIT

Tak sobie myślę, można by jeszcze wymontować półeczkę ze serwami i umieścić ją niżej...

Opublikowano

Ja bym skrócił ta cześć szprychy na która jest nałożona termokurczka, ewentualnie jeszcze obniżyć podkladkę pod serwo lotek lub obniżyć (o ile się da) półkę z serwami.

Opublikowano

Wybacz, ale stosując te pierdoły do zaciskania popychaczy sam sobie jesteś winien...

Zet-ka na orczyku i V-ka po drodze i masz problem z głowy :evil:

Opublikowano

Wybacz, ale stosując te pierdoły do zaciskania popychaczy sam sobie jesteś winien...

Mniemam, że te "pierdoły" to ma pan na myśli mocowania Bowdenów na serwo...

A "Zet-ka na orczyku i V-ka po drodze" to sposób w jaki powinienem wygiąć drut, żeby wyżej wymienionych mocowań nie zastosować...

Akurat tak się składa, że to nie te mocowania blokują!

A nawet jakbym je usunął to bym zyskał max 1 mm :mrgreen:

Ja bym skrócił ta cześć szprychy na która jest nałożona termokurczka, ewentualnie jeszcze obniżyć podkladkę pod serwo lotek lub obniżyć (o ile się da) półkę z serwami.

I tak chyba zrobię... 8)

Opublikowano

Tak to jest, jak się nie czyta planów. :wink:

W oryginale, serwo montuje się do góry tak, że wystaje z górnej powierzchni skrzydła, a na dół idzie tylko sam przewód. To samo z popychaczami - powinny być montowane na górnej powierzchni skrzydła.

Przerób i tyle. :wink:

Opublikowano

Witam!

Teraz mam problem z lotkami :/

Na początku wykonałem zawiasy z dyskietki.... Lipa...

Dałem po 9 zawiasków na lotkę i całość chodzi za ciężko...

Kolega Krzysiek z tego forum, który budował ten model jakiś czas temu miał podobny problem...(jednak on dał 5 zawiasów) Jednak On rozwiązał problem tak, że dał jedno serwo na każdą lotkę, co naprawiło sprawę

Czytałem o zawiasach z taśmy klejącej...

Pytania:

Próbowałem zrobić taki zawias ale taśma bardzo słabo trzyma się depronu, czy muszę podkleić balse? Czy trzeba wymienić taśmę?

Jakkolwiek próbuje przykleić tą taśmę to zawias odchyla się tylko w jedną stronę :ass:

EDIT:

Postanowiłem, że wykonam zawiasy z taśmy pakownej i tak jak to jest w ToTo-1

Znalazłem takie foto

Dołączona grafika

Czy zawias z taśmy pakownej może być wykonany w ten sposób ??

Znalazłem coś takiego:

http://www.sgm.siedlce.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=229:zawiasyztasmy&catid=55:techniki-i-porady&Itemid=57

i myślę, że to mi pomoże... :rotfl:

Opublikowano

Czy zawias z taśmy pakownej może być wykonany w ten sposób ??

Może, ale jeśli natarcie lotki zeszlifujesz pod kątem. Tak jak narysowałeś będzie Ci pracować tylko do góry. :)
Opublikowano

Dzięki Arturrro!

Zawiasy zostały już wykonane i powiem tyle: "Nie taki Diabeł straszny!" :mrgreen:

Teraz zostało mi już tylko:

1)Obniżyć półkę z serwami

2)Okleić model

Postanowiłem, że model będzie koloru pomarańczowego (taśma pakowna), nieco podobny do modelu Motylastego, jednak lotki i powierzchnie sterowe będą koloru czarnego...

W mojej łepetynie zaświecił już pomysł co do "malowania osobistego" mojego ToTo-0, ale na razie niech to zostanie niespodzianką (bo nie wiem jeszcze jak to wyjdzie...)

3)Wyważyć model

Czy będę mógł to zrobić tylko przy pomocy samego akumulatora?

A jeszcze jedna sprawa! 8)

Wczoraj ważyłem model... Bałem się, że waga wyjdzie mi coś koło 600 gram...

Miła niespodzianka! :D 399g (bez tam paru pierdółek) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Aktualnie model oklejony prawie w połowie z caaaaalutkim wyposażeniem waży 444g Co myślę, że jest satysfakcjonujące :P

Opublikowano

Zawiasy z dyskietki spokojnie wystarczyłyby ci 3 na lotkę. A nawet dwa.

Natomiast zawiasy z taśmy klejącej wymagają sporej precyzji wykonania i bardzo nie lubią niedbałości. Zwróć na to uwagę.

Jeżeli zrobisz zbyt szeroką szczelinę, lotka nie będzie pracować dostatecznie precyzyjnie i można nawet przez to stracić model.

Ja np. jeden kiedyś rozbiłem, przez źle wykonany zawias. :wink:

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze Towarzysze ile powinny odginać się lotki...

Bo u mnie jest wydaje mi się że za słabo, bo ok. 1 cm (maksymalne, skrajne położenie...)

Jednak jak wziąłem do ręki skrzydełko Bety 1400 dla porównania to tam odginają się lotki dużo mniej...

Ktoś mógłby coś powiedzieć na ten temat??? :)

Opublikowano

To zależy od specyfiki modelu. Możesz z grubsza przyjąć, że w takim modelu treningowym jak Toto, taka odchyłka może być. Nie będziesz nim przecież kręcić beczek na czas.

Opublikowano

316_Danny, jeśli w pierwszym oblocie okaże się, że wychylenia są za małe to możesz jeszcze spróbować poprzekładać popychacze w otworach na orczyku serwa i dźwigni lotek.

To jest podobnie jak z przerzutkami w rowerze - na serwie dasz na samym końcu orczyka, na dźwigni lotek bliżej powierzchni sterowej i będziesz miał większe wychylenia. Niestety, precyzja wtedy trochę spada, ale myślę że nie będzie aż tak źle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.