moto1488 Opublikowano 16 Lutego 2011 Opublikowano 16 Lutego 2011 Tak jak w temacie.... Chciałbym przerobić motocyklową owiewkę niestety nie wiem jak się do tego zabrać... Proszę Was zatem o pomoc... W czym rzecz??? Otóż załączona fotografia przedstawia przód motocykla który poddany ma zostać modernizacji po której ma wyglądać tak... Widziałem już coś takiego i jest to możliwe z tym że ja nie wiem jakie materiały oraz metody działania... proszę o pomoc
ppompka Opublikowano 16 Lutego 2011 Opublikowano 16 Lutego 2011 Może blok styropianu/styroduru, troche rzeźbiarstwa, i żywica epoksydowa plust tkanina szklana(poliestrowe żywice rozpszczają styropiany i inne pianki) Potem wytrawienie styropianu jakimś rozpuszczalnikiem. Wiem że tak robią np. zderzaki.
instruktor Opublikowano 16 Lutego 2011 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zadnego rozpuszczalnika bo zostają w środku syfy .Formę styropianową należy okleić taśmą pakową i srodek zostaje gładki i czysty
qba Opublikowano 16 Lutego 2011 Opublikowano 16 Lutego 2011 moto1488, kup przód od afryki lub od xtz i daj do spawania, laminat nie sprawdza sie najlepiej na moto
moto1488 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Opublikowano 17 Lutego 2011 możecie podać jakieś linki do ww materiałów??? Pytanie drugie to czy wspomniane materiały łatwo się obrabia i czym to najlepiej robić do może jakieś linki bezpośrednie do materiałów... moto1488, kup przód od afryki lub od xtz i daj do spawania, laminat nie sprawdza sie najlepiej na moto O widzę że posiadasz wiedzę na temat moto:) jednak sprawa nie jest taka prosta bo tutaj mam zupełnie inne średnice itd... gdyby miało to na tym tylko polegać to nie zawracałbym Wam gitary bo samo spawanie ograniam :wink: :wink: ... styropian i styrodur--- wyszukiwarka allegro nie reaguje... niestety nie wiem czego szukać to raz. Dwa nawet gdybym miał te materiały to co dalej??? Jeśli dobrze zrozumiałem to blok owych materiałów poddaję jakieś obróbce - jakiej???, czym??? i wg czego???? Skąd mam wziąć wzór? Jakich wytycznych się trzymać???? Wiem dużo tych pytań i zdaję sobie sprawę że macie lepsze zajęcia aniżeli siedzieć tutaj i odpowiadać na pytania komuś kto i tak nie jest modelarzem. Tym bardziej że zima i długie wieczory tak podejrzewam sprzyjają Waszemu hobby(przeciwnie do mojego...) Nie mniej jednak proszę o porady za każdą jestem wdzięczny
ppompka Opublikowano 17 Lutego 2011 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zadnego rozpuszczalnika bo zostają w środku syfy .Formę styropianową należy okleić taśmą pakową i srodek zostaje gładki i czystyNie wiem ja próbowałem robic kadłub do modelu na tracone, styro, i nic w śrdku nie zostało.
Irek M Opublikowano 17 Lutego 2011 Opublikowano 17 Lutego 2011 Nie wiem ja próbowałem robic kadłub do modelu na tracone, styro, i nic w śrdku nie zostało. ...czyli rozpuszczone styro wyparowało :?: :?:
gewiner Opublikowano 17 Lutego 2011 Opublikowano 17 Lutego 2011 jezeli ma byc to plexi, to zrob sobie szablon z tektury, kartonu itd. na podstawie tego szablonu wytnij z tworzywa element i zacznij go formowac przy pomocy cieplego/goracego powietrza bywa tak, ze za pierwszym razem sie nie uda (no coz takie zycie) ale trzeba probowac
moto1488 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Opublikowano 18 Lutego 2011 jezeli ma byc to plexi, to zrob sobie szablon z tektury, kartonu itd. na podstawie tego szablonu wytnij z tworzywa element i zacznij go formowac przy pomocy cieplego/goracego powietrza bywa tak, ze za pierwszym razem sie nie uda (no coz takie zycie) ale trzeba probowac plexi lepsze od włókna szklanego??? gdzie mogę to kupić??? propozycja jest warta rozważenia i sam nie wiem co lepsze... A może jest ktoś na forum kto może mi dorobić takie kopyto abym mógł płodzić więcej takowych owiewek... Latam w offie gdzie gleby zdarzają się często a co za tym idzie straty w sprzęcie...
ppompka Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Nie wiem ja próbowałem robic kadłub do modelu na tracone, styro, i nic w śrdku nie zostało. ...czyli rozpuszczone styro wyparowało :?: :?: Niee, chodzi mi o to, że nic nie zostało na ściankach, żaden osad, czy nic innego. Wystarczyło tylko dobrze przepłukać.
instruktor Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 "Wystarczyło tylko dobrze przepłukać" To ile wylałeś rozpuszczalnika :shock:
ppompka Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Troszkę, Najpierw tak, żeby wypaliło srodek, a potem cieniutką strużką od wewnątrz dookoła.
instruktor Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Eeeeee .... kiedyś dawno też tej metody próbowałem :wink:
moto1488 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Opublikowano 20 Lutego 2011 a jak się ma sprawa z malowaniem plexi??? można to robić i jest to trwałe???? w ogóle to z czego robi tą owiewkę??? Plexi włókno szklane ???? doradźcie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.