Jump to content

modernizacja owiewki prośba o algorytm działań

moto1488

Recommended Posts

Tak jak w temacie.... Chciałbym przerobić motocyklową owiewkę niestety nie wiem jak się do tego zabrać... Proszę Was zatem o pomoc... W czym rzecz??? Otóż załączona fotografia przedstawia przód motocykla który poddany ma zostać modernizacji

Dołączona grafika

po której ma wyglądać tak...

Dołączona grafika

Widziałem już coś takiego i jest to możliwe z tym że ja nie wiem jakie materiały oraz metody działania... proszę o pomoc

Może blok styropianu/styroduru, troche rzeźbiarstwa, i żywica epoksydowa plust tkanina szklana(poliestrowe żywice rozpszczają styropiany i inne pianki) Potem wytrawienie styropianu jakimś rozpuszczalnikiem.

Wiem że tak robią np. zderzaki.

możecie podać jakieś linki do ww materiałów??? Pytanie drugie to czy wspomniane materiały łatwo się obrabia i czym to najlepiej robić do może jakieś linki bezpośrednie do materiałów...

moto1488, kup przód od afryki lub od xtz i daj do spawania, laminat nie sprawdza sie najlepiej na moto

O widzę że posiadasz wiedzę na temat moto:) jednak sprawa nie jest taka prosta bo tutaj mam zupełnie inne średnice itd... gdyby miało to na tym tylko polegać to nie zawracałbym Wam gitary bo samo spawanie ograniam :wink: :wink: ...

styropian i styrodur--- wyszukiwarka allegro nie reaguje... niestety nie wiem czego szukać to raz. Dwa nawet gdybym miał te materiały to co dalej??? Jeśli dobrze zrozumiałem to blok owych materiałów poddaję jakieś obróbce - jakiej???, czym??? i wg czego???? Skąd mam wziąć wzór? Jakich wytycznych się trzymać????

Wiem dużo tych pytań i zdaję sobie sprawę że macie lepsze zajęcia aniżeli siedzieć tutaj i odpowiadać na pytania komuś kto i tak nie jest modelarzem. Tym bardziej że zima i długie wieczory tak podejrzewam sprzyjają Waszemu hobby(przeciwnie do mojego...) Nie mniej jednak proszę o porady za każdą jestem wdzięczny

Zadnego rozpuszczalnika bo zostają w środku syfy .Formę styropianową należy okleić taśmą pakową i srodek zostaje gładki i czysty

Nie wiem ja próbowałem robic kadłub do modelu na tracone, styro, i nic w śrdku nie zostało.

jezeli ma byc to plexi, to zrob sobie szablon z tektury, kartonu itd.

na podstawie tego szablonu wytnij z tworzywa element i zacznij go formowac przy pomocy cieplego/goracego powietrza

bywa tak, ze za pierwszym razem sie nie uda (no coz takie zycie)

ale trzeba probowac :lol:

jezeli ma byc to plexi, to zrob sobie szablon z tektury, kartonu itd.

na podstawie tego szablonu wytnij z tworzywa element i zacznij go formowac przy pomocy cieplego/goracego powietrza

bywa tak, ze za pierwszym razem sie nie uda (no coz takie zycie)

ale trzeba probowac :lol:

plexi lepsze od włókna szklanego??? gdzie mogę to kupić??? propozycja jest warta rozważenia i sam nie wiem co lepsze... A może jest ktoś na forum kto może mi dorobić takie kopyto abym mógł płodzić więcej takowych owiewek... Latam w offie gdzie gleby zdarzają się często a co za tym idzie straty w sprzęcie...

Nie wiem ja próbowałem robic kadłub do modelu na tracone, styro, i nic w śrdku nie zostało.

...czyli rozpuszczone styro wyparowało :?: :?:

Niee, chodzi mi o to, że nic nie zostało na ściankach, żaden osad, czy nic innego. Wystarczyło tylko dobrze przepłukać.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.