TOMEK.CEKALA Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam budowa własnie została rozpoczęta mam już wydrukowane plany i wycięte wręgi więc przystępuje do montażu kadłuba. Dane techniczne:Rozpiętość-1700mm.Długość-1200mm.Waga jeszcze nie znana.Wyposażenie Silnik-8,5cm.I 4 serwa HITEC-Hs311.Foto będzie jak tylko opanuje sztukę wstawiania je na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys-92 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no to czekamy na fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Zapowiada się ciekawie, powodzenia i czekamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reiv Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Właśnie, właśnie. Wybór modelu 1-sza klasa i mam nadzieje, że budowa również taka będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Jutro wieczorem postaram się coś wrzucić a na razie chcę jeszcze choć przez pół godziny podłubać.A oto pierwsze foto z wyciętymi wręgami. ImageShack.usA to część kadłuba którą skleiłem wczoraj. ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam. Dołączam się do podglądaczy . Masz może jeszcze te plany w pliku. Chętnie bym się im przyjrzał i może w przyszłości coś z nich zmajstrował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Tak posiadam nie wiem tylko jak je przesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Oj dywan będzie brudzony zupełnie tak jak u mnie. Plany ślij na mejla jak masz w pliku.Ja mam plany RWD w książce "Papcia" Schiera.Swietny wybór modelu.Równierz będę tu zagłądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reiv Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 No to zaczyna się coś dziać. A pro po planów to jeżeli są to oryginalne "RWD-5 bis 1:6/RC konstr. Wiesława Schier`a 1967r Ark.1,2" to proszę zwrócić uwagę na błędy. Z tego co kojarzę z innych relacji to któraś z wręg nie trzymała wymiaru (chyba 4 albo 5) trzeba posprawdzać wszystkie na rzucie bocznym kadłubu czy wymiar się zgadza, żeby nie wycinać źle niepotrzebnie. A drugi problem był w żeberkach chyba nie trzymały geometrii i coś było nie tak z tymi przykadłubowymi. Jakby fotki mogły być trochę lepszej jakości to już byłaby malina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Dywanik już brudny.Żona tupie nogami ale co zrobić jak w garażu warunki syberyjskie.Jutro urlopik więc myślę że coś na pewno przybędzie. Chyba są oryginalne ale jak na razie z kadłuba wszystko pasuje(sprawdziłem.)Co do jakości foto może będzie lepsza(spróbuje innym telefonem)bo aparat pies mi zjadł(trochę zostawił) Faktycznie dziś przemierzyłem skrzydła i okazało się że są nie symetryczne.Dzięki za dobrą rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reiv Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Nie ma sprawy i polecam lekturę chociażby tego ciekawego tematu: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10482&highlight=rwd++bis pomocne zdjęcia, porady i to o czym wspominałem: „W kadlubie pasuje wszystko tylko w skrzydle trzeba poprawic zebro nasadowe Z1 i Z 10 a tak to pasuje wszystko” „ Na rysunku rzutu bocznego kadłuba W4 ma 213mm, W5 ma 208mm. W widoku wręg z przodu W4 ma 206mm, W5 ma 201mm.” I jeszcze opis budowy można znaleźć tutaj: http://www.alehar.aplus.pl/artykuly_rwd5.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Witaj. Trzymam kciuki, ja już praktycznie kadłub mam ukończony i walczę ze skrzydłem. http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=30692 Pozdrawiam i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Dziękuje wszystkim za materiały pomocnicze (przydają się).I jeśli ktoś posiada foto gotowego do lotu RWD prosił bym o wklejenie . Po dzisiejszych pracach kadłub nabiera wyglądu jutro będą fotki (w dzień lepiej wychodzą) Ps.Bardzo piękna robota Panie Wojtku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Tak jak obiecałem fotki tego co do tej pory zrobiłem. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Jeśli komuś się to przyda to mogę cyknąć fotkę - nie skan - danego elementu czy rozwiązania z oryginalnych planów bądź z książek z 1973 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Jasne że się przyda:1-z konstrukcji podwozia i mocowania.2-dostęp do silnika jak jest rozwiązany.W dalszej budowie na pewno też wynikną jakieś niewiadome więc na pewno jeszcze o coś poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 No to w tej chwili tylko coś takiego W większej rozdzielczości to albo na maila albo tu wkleję jesli będzie trzeba. Teraz miałem czasu tylko na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Dzięki pomogło.I jeszcze jedno u mnie skrzydło będzie bez wzniosu,ale z planów wynika że jeśli nawet jak nie zrobię wzniosu to i tak on będzie( taka konstrukcja skrzydła.) To czy jeśli zrobię spód płaski to będzie dobrze.Rysunek-1to tak jak chcę zrobić. Rysunek 2-tak jak jest w planach. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witaj. Jak robisz bez lotek to musi być wznios, przy skrzydle z lotkami nie trzeba wzniosu, ale dobrze jest wprowadzić zwichrzenie płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Mój będzie z lotkami.Na moim planie wychodzi że dolne zwichrzenie wynosi 3mm więc niewiele i teraz nasuwa się pytanie czy już w bloku żeber robić te zwichrzenie czy dopiero przy montażu skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.