plona123 Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 witam mam problem z odlaniem opon do samochodu w skali 1/43 musza byc elastyczne i jakos na felge wejsc. probowalem juz kleju do szyb ciezko rozprowadza sie w formi silikonowej silikon odpada bo sie przykleja do formy.. macie moze jakies inne pomysly dzieki za odp..
zdzisiek19 Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 ja proponowałbym nakleić twardą piankę na felgę, całość zapiąć do wiertarki i pilniczkiem wyprofilować ładną oponę na wirującej feldze. po wyprofilowaniu opona będzie zmechacona, to opalasz ją nad ogniem i jest cacuś Możesz też odlać z elektrycznego pistoletu który rozgrzewa klej w laskach, ale to raczej będzie ciężkawe.
madrian Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 silikon odpada bo sie przykleja do formy.. Użyłeś rozdzielacza do form? :wink: Jeżeli nie chcesz kupować dedykowanych preparatów, bo masz np. węża w kieszeni, to można użyć pasty do butów (w paście, nie płynie) lub nawet wazeliny technicznej. A najlepiej przejdź się do dobrego sklepu hydraulicznego i dobierz jakieś oringi. Oponki jak ta lala :wink:
zdzisiek19 Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Link do stronki jak zrobić koła z pianki na samym dole. http://www.tbm.lasowice.net/warszt_2.html
krankor Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Jeśli to ma być tak dla oka tylko a nie do jazdy zrób sobie model np z wosku. Wyrzeźbisz sobie wkładając na jakaś ośkę w wiertarkę rowki wzdłuż, albo cokolwiek. Potem odlejesz formę w silikonie. A potem z jakimś rozdzielaczem, jak wspomniał już madrianz tej formy odlejesz z innego silikonu z koloru jaki kupisz oponki powtarzalne. Edit: te oponki z linku wyżej to do lekkich modeli samolotów raczej.
zdzisiek19 Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 Tak zgadza się że raczej oponki piankowe do lekkich modeli. Autor postu nie podał wagi ani żadnych informacji o samolocie. Podałem ten link aby przedstawić tą metode produkcji ogumienia :mrgreen: Pozdrawiam kolegów
mkrawcz1 Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 I do tego 1/43, więc raczej nie za duży :-)
utopia Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 A ja obstawiam że kolega używa niewłaściwych materiałów przy okazji... probowalem juz kleju do szyb ciezko rozprowadza sie w formi silikonowej silikon odpada bo sie przykleja do formy. Silikon szklarski czy hydrauliczny to są kleje a nie materiały odlewnicze . Do utwardzania potrzebują dostępu powietrza ( wilgoć) więc w zamkniętej formie się nie utwardzą . można uzyć tego samego silikonu co do wykonywania form ale trzeba by go podawać do formy próżniowo - masa roboty efekt taki sobie .. lepsze już będą latexy bo po dodaniu katalizatora można robić odlewy w formach zamkniętych. Do niewielkich elementów używałem Latex Rubber Milk ale dziadostwo drogie . półpłynne masy posiadają też technicy protetyki stomatologicznej ale nie powiem co i jak bo już od dawna nie robiłem w tym materiale
madrian Opublikowano 3 Marca 2011 Opublikowano 3 Marca 2011 I do tego 1/43, więc raczej nie za duży :-) Myślę, że to już zależy od skali... :wink: W tej skali model miałby 33cm długości, 20cm szerokości i 17cm wysokości.
plona123 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Opublikowano 3 Marca 2011 http://cgi.ebay.at/Plasti-Dip-Flussig-Gummi-200g-schwarz-/180628455151?pt=DE_Modellbau_Modelleisenbahnen&hash=item2a0e4b7eef kupilem nawet cos takiego guma w postaci prawie plynnej ale za szybko wysycha zanim wleje w jedna czesc formy pozniej w druga to 1 juz zasycha...troche ciezko...... probuje teraz zrobic forme z zywicy i odleac z silikonu albo kleju do szyb moze cos wyjdzie.... macie moze jakies sprawdzone sklepy gdzie moge silikony kupic np czarne....
utopia Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 To co kupiłeś to jest izolator . Służy do pokrywania rączek narzędzi - np kombinerek . Swoją drogą bardzo fajny wynalazek
mkrawcz1 Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 Oblej tym felgę (szybko wyschnie), potem w wiertarkę i "wytocz" sobie oponkę.
plona123 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Opublikowano 8 Marca 2011 ale to ma byc nie jednorazowa oponka chcialem ich troche wiecej zrobic kupilem teraz ŻYWICA POLIURETANOWA zobaczymy czy bedzie lepsza...
laminat Opublikowano 8 Marca 2011 Opublikowano 8 Marca 2011 jak dla mnie to rdzen opony należało by odlać z zywicy do odlewów zbrojonej włóknem oraz dolać odpowierdni silikon i tu jest problem gdyż silikony mają problem z adhezja do innych powierzchni i ciezko jest połączyć rdzeń żywiczny z silikonem jednak tak należało by zrobic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.