plona123 Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 witam mam problem z odlaniem opon do samochodu w skali 1/43 musza byc elastyczne i jakos na felge wejsc. probowalem juz kleju do szyb ciezko rozprowadza sie w formi silikonowej silikon odpada bo sie przykleja do formy.. macie moze jakies inne pomysly dzieki za odp.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek19 Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 ja proponowałbym nakleić twardą piankę na felgę, całość zapiąć do wiertarki i pilniczkiem wyprofilować ładną oponę na wirującej feldze. po wyprofilowaniu opona będzie zmechacona, to opalasz ją nad ogniem i jest cacuś Możesz też odlać z elektrycznego pistoletu który rozgrzewa klej w laskach, ale to raczej będzie ciężkawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 silikon odpada bo sie przykleja do formy.. Użyłeś rozdzielacza do form? :wink: Jeżeli nie chcesz kupować dedykowanych preparatów, bo masz np. węża w kieszeni, to można użyć pasty do butów (w paście, nie płynie) lub nawet wazeliny technicznej. A najlepiej przejdź się do dobrego sklepu hydraulicznego i dobierz jakieś oringi. Oponki jak ta lala :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek19 Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Link do stronki jak zrobić koła z pianki na samym dole. http://www.tbm.lasowice.net/warszt_2.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
krankor Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Jeśli to ma być tak dla oka tylko a nie do jazdy zrób sobie model np z wosku. Wyrzeźbisz sobie wkładając na jakaś ośkę w wiertarkę rowki wzdłuż, albo cokolwiek. Potem odlejesz formę w silikonie. A potem z jakimś rozdzielaczem, jak wspomniał już madrianz tej formy odlejesz z innego silikonu z koloru jaki kupisz oponki powtarzalne. Edit: te oponki z linku wyżej to do lekkich modeli samolotów raczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek19 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Tak zgadza się że raczej oponki piankowe do lekkich modeli. Autor postu nie podał wagi ani żadnych informacji o samolocie. Podałem ten link aby przedstawić tą metode produkcji ogumienia :mrgreen: Pozdrawiam kolegów Link to comment Share on other sites More sharing options...
krankor Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 Ale on buduje samochód Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 I do tego 1/43, więc raczej nie za duży :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 A ja obstawiam że kolega używa niewłaściwych materiałów przy okazji... probowalem juz kleju do szyb ciezko rozprowadza sie w formi silikonowej silikon odpada bo sie przykleja do formy. Silikon szklarski czy hydrauliczny to są kleje a nie materiały odlewnicze . Do utwardzania potrzebują dostępu powietrza ( wilgoć) więc w zamkniętej formie się nie utwardzą . można uzyć tego samego silikonu co do wykonywania form ale trzeba by go podawać do formy próżniowo - masa roboty efekt taki sobie .. lepsze już będą latexy bo po dodaniu katalizatora można robić odlewy w formach zamkniętych. Do niewielkich elementów używałem Latex Rubber Milk ale dziadostwo drogie . półpłynne masy posiadają też technicy protetyki stomatologicznej ale nie powiem co i jak bo już od dawna nie robiłem w tym materiale Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 I do tego 1/43, więc raczej nie za duży :-) Myślę, że to już zależy od skali... :wink: W tej skali model miałby 33cm długości, 20cm szerokości i 17cm wysokości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted March 3, 2011 Share Posted March 3, 2011 No w sumie tak :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
plona123 Posted March 3, 2011 Author Share Posted March 3, 2011 http://cgi.ebay.at/Plasti-Dip-Flussig-Gummi-200g-schwarz-/180628455151?pt=DE_Modellbau_Modelleisenbahnen&hash=item2a0e4b7eef kupilem nawet cos takiego guma w postaci prawie plynnej ale za szybko wysycha zanim wleje w jedna czesc formy pozniej w druga to 1 juz zasycha...troche ciezko...... probuje teraz zrobic forme z zywicy i odleac z silikonu albo kleju do szyb moze cos wyjdzie.... macie moze jakies sprawdzone sklepy gdzie moge silikony kupic np czarne.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 To co kupiłeś to jest izolator . Służy do pokrywania rączek narzędzi - np kombinerek . Swoją drogą bardzo fajny wynalazek Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawcz1 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Oblej tym felgę (szybko wyschnie), potem w wiertarkę i "wytocz" sobie oponkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plona123 Posted March 8, 2011 Author Share Posted March 8, 2011 ale to ma byc nie jednorazowa oponka chcialem ich troche wiecej zrobic kupilem teraz ŻYWICA POLIURETANOWA zobaczymy czy bedzie lepsza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
laminat Posted March 8, 2011 Share Posted March 8, 2011 jak dla mnie to rdzen opony należało by odlać z zywicy do odlewów zbrojonej włóknem oraz dolać odpowierdni silikon i tu jest problem gdyż silikony mają problem z adhezja do innych powierzchni i ciezko jest połączyć rdzeń żywiczny z silikonem jednak tak należało by zrobic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.