Jump to content

Jantar Themisto- Polski zawodniczy model F3J

toom07

Recommended Posts

Witam, chciałbym wam zaprezentować zawodniczy model Polskiej produkcji, Jantar Themisto. Model produkowany jest w Bielsku-białej przez pana Czesława i Wojtka Byrskich.

Oba modele mają 3.5 metra rozpiętości i w porównaniu z zeszłoroczną wersją mają zmienione kadłuby- opuszczony nos, aby ułatwić lądowania na punkt i zapobiec ślizganiu po przyziemieniu oraz powiększona lotka kierunku, co powinno znacznie ułatwić płaskie krążenie oraz lądowania. Kadłuby w 2 wersjach szklany przystosowany do 2.4ghz i lżejszy węglowy do lekkiego modelu.

Model z pomarańczowymi paskami to wersja uniwersalna na każde warunki(waga pustego niecałe 1800g) oraz z różowymi paskami wersja Super light (waga pustego niecałe 1600g) przewidywana waga gotowych do lotu to 2100-2200g i około 1900-2000g.

Modele są w trakcie uzbrajania i mam nadzieje oblatać je w ciągu najbliższych 2 tygodni i przetestować na pierwszych zawodach Pucharu Polski tego roku 26 marca w Inowrocławiu, wyposażone będą każdy w 6 serw airtronics 94761, 8 kanałowe odbiorniki futaby 2.4ghz i pakiety 4 celowe NiMH.

Więcej zdjęć na mojej Picassie:

https://picasaweb.google.com/106544465577950349236/Jantar#

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Cena to 3500 zł za model w standardowej wersji, nie wiem ile kosztowałby w wersji ekonomicznej. Co do czasu oczekiwania to trzeba się osobiście dowiadywać przy zamówieniu.

No w końcu jakoś ten kierunek wygląda, już go nie będziesz musiał szkłem poszerzać

Noo taki to mi już raczej wystarczy :devil:

To jeszcze nie jest drogo jak za taki szybowiec, trzeba pamiętać, że to pełen laminat a skrzydło to węgiel. Żeby jakikolwiek inny model tej klasy kupić to już niestety trzeba szukać za granicą i ceny to około 1000 Euro za standardową wersje a lekkie nawet po 1200.

Droga zabawka taki szybowiec.

Bo to szybowiec skonstruowany z myślą o lataniu zawodniczym (czyli: wyżyłowana konstrukcja, dobrane profile itd). Model dla wąskiego grona modelarzy, którzy wiedzą za co płacą.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.