cobra Opublikowano 30 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Stałem się posiadaczem (mam nadzieję, że szczęśliwym) chińskiego zestawu ARF Extra 330L-380. Słyszałem nieco o delikatności chińskich zestawów, ale zaryzykuję, biorąc pod uwagę również cenę zestawu. W jego skład wchodzą wszystkie oklejone elementy płatowca, przezroczysta kabina, plastikowa owiewka silnika i galanteria. Mocowanie silnika alternatywne – kwadratowy patyk, lub sklejkowe łoże. Więcej zdjęć: http://strony.aster.pl/cobra/modele/extra/ Są dwa wykonania tego modelu – z jednoczęściowym i dzielonym płatem (miałem wybór). Wybrałem dzielony płat z nieco większymi lotkami, przy zachowaniu tej samej powierzchni płata. Nie podoba mi się zawarte w zestawie druciane podwozie, o wiele lepiej wygląda węglowe, lub duralowe. Poza tym powinny być koła z owiewkami. Podstawowe dane: rozpiętość 920 długość 835 powierzchnia nośna płata 16,63 dm2 przewidywana waga 520 g przewidywane obciążenie powierzchni 31 g/dm2 Zwarzyłem to, co w pudełku: płaty + lotki 135 g kadłub + kabina + maska silnika 146 g kalpki, zaślepki, galanteria 12 g usterzenie pionowe i poziome 31 g W sumie zestaw waży około 325 g. Szukając na temat tego zestawu czegoś w sieci, nie znalazłem niestety żadnych relacji z budowy. Wiem natomiast, że w pudełku powinna być jakaś instrukcja, której ja nie mam. Model trafił do mnie jako przywieziony indywidualnie z Chin (kolega z Pałacowej). Nie planuję raczej jego szybkiego wykończenia, bo na razie mam czym latać. Jednakże do tej ostatniej deklaracji podchodziłbym z rezerwą - nie wiem, czy wytrzymam. Czy ktoś z Kolegów zetknął się z tym zestawem i może go ulotnił? Proszę o "ujawnienie" się osoby, która kupiła na Pałacowej drugi zestaw Extry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reptyl Opublikowano 30 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2007 Proszę o "ujawnienie" się osoby, która kupiła na Pałacowej drugi zestaw Extry. Ta osoba się nie ujawni z dwóch powodów: 1. Nie jest aktywna na forach. 2. Chyba jeszcze nie kupił tej drugiej Extry (w sobotę przy Pałacowej nie mógł się pojawić). Pozdro. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 31 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Mam Capa 232 ,jest bardzo podobny do Twojej Ekstry.Widać ze ten sam laser go wycinał.Kupiony u Nastika , tez bez instrukcji.Modele z tej fabryki chyba tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2007 Czy już ulotniony? Jak masz rozwiązany ster wysokości? Umnie oddzielne dwie połówki i nie bardzo jest miejsce na ich łącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Łącznik z drutu.Mieści sie bez problemów.Ulotniony ,rozbity i naprawiony. Lata świetnie , prowokuje to do wygłupów.Efekty tego - poprzednie zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Model już prawie gotowy. Jak przyklejacie owiewkę kabiny do kadłuba? Myślałem o wąskim paseczku cienkiej taśmy dwustronnej wokół całej kabiny i potem zamaskować to z wierzchu odpowiednią kolorystycznie taśma klejącą. Będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Taśma dwustronna nie bardzo bo raz że z czasem się zabrudzi i będzie słabiej trzymać. Daj fotkę tej kabinki to sie coś wmyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Ja w cessnie mam wlasnie na czarna tasme dwustronna, plus pare srubek tak dla szpanu Jest cud miod i orzeszki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Pawciu ,to nie ty kiedyś pisałeś (czepiałeś się ) polskiej pisowni. ??? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Teraz Tomku mu dowaliłeś :devil: :devil: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Pawciu ,to nie ty kiedyś pisałeś (czepiałeś się ) polskiej pisowni. ??? :mrgreen: Czepialem sie ortografii ale nigdy pisowni... Jakbym napisal cot,mjot i oszerzki to moze by mi Pan dowalil ale jak na razie nie czuje sie dowalony.. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Luzik ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Oto fotki kabiny: A może na malutkie wkręty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stosiek Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Mam Capa 232 ,jest bardzo podobny do Twojej Ekstry.Widać ze ten sam laser go wycinał.Kupiony u Nastika , tez bez instrukcji.Modele z tej fabryki chyba tak mają. Kaziu, a na załączonego do zestawu CD-ROM-a to chyba nie zajrzałeś. Oni oszczędzają papier i do połowy modeli dają instrukcję na CD. Jeżeli u siebie nie znalazłeś (ale wydaje mi się że była w pudełku) to wiesz gdzie pytać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Witam ! Cobra !!! poszukaj CA ale taki co by ci pasowal i niezabardzo brudzil kabinki potem oklej cienkimi paskami kabinke i bedzie super Sam tez kleje kabinki i maskuje tasmami pakowymi a jak sie tasma odklei to mozna umyc klej i ponownie zamaskowac klejenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Cześć! Cobra !!! Uwaga na podwozie, a raczej na jego mocowanie, :!: ja mam Cap232 z tej samej firmy (HiModel) i przy próbnym kołowaniu po równiutko przystrzyżonym trawniku wyrwało mi się, lub mu się podwozie z całym kawałem sklejki :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zobaczymy, jak to będzie z tym podwoziem. Kombinuję, jak zamocować podwozie węglowe, ale tu po prostu nie ma miejsca. Do oblotu pozostało mi tylko zamocować kabinę. Wyważenie wyszło bez problemu, tylko masa trochę duża - 600 g z pakietem 1200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 kabinka na tasme taka jak to sie w szkole sciagi przykleja wąska za 1zł w kiosku trzyma jak dzika i trzeba bardzo blisko podejsc do modelu zeby zauwazyc ze jest klejona jak dobrze wycisniesz powietrze to wychodzi miodzio. Z klejem CA to zaraz Ci ja wypali zrobi sie biała i ogólnie bedzie wyglądac nieciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Dzięki Radek! Myślałem o przykręceniu na malutkie wkręty, ale chyba jednak zrobię tak, jak radzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Wkręty od drgan mogą wywalic dziury w balsie tasma trzyma bardzo mocno nie odchodzi 3 rok tak mam i sie trzyma 2 minuty roboty i masz idealnie przymocowana kabinke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.