toretto1995 Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ja mam takie pytanko wynikające z mojego małego doświadczenia...a więc...Czy Klej Cyjanoakrylowy topi depron? Jeżeli nie to mam jeszcze jedno pytanie..ile muszę kupić takich buteleczek by starczyło mi na sklejenie TOTO-1 ?? Pozdrawiam Damian :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ten CA akurat topi depron, ale są też specjalne do pianek np. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=11175 A nie lepiej np. UHU Por, Poliuretanowy Soudal 66A, albo tradycyjny polimerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ten topi. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1285 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=11175 Te nie. Jedna buteleczka starczy spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Dziękuję.."pomógł" poszło.Właśnie na taką odpowiedz liczyłem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ja polecam : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7174 Kleiłem tym samolot kolegi z pianki epp i nic złego się nie działo, kleje tym wile rzeczy i raczej jest ok. Edit: A ta tubka wystarczy Ci na dość długi okres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 U mnie ten z hk epp słabo akurat klei(musi być spory docisk) i depron topi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Do to Toto lepszy będzie UHU POR. Cyjanoakryl zastyga w twardą spoinę, która przy elastycznym materiale jak depron może się odrywać z resztkami pianki, a przy uderzeniach pękać. UHU POR lub jego zamiennik Klej polimerowy do styropianu, jest elastyczny i pracuje razem z pianką. Do tego Żywica Epoksydowa do mocnych łączeń i Totek gotowy. Potrzeba by ci było ok. 2 tubek UHU POR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Damian oczywiście jak zwykle musi sobie robić pod górkę :wink: W opracowaniu TOTO 1 przez Tomka Motylastego jest wszystko. Włącznie z zastosowanymi klejami. Nie wiem po co te pytania ? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nie wiem po co te pytania ? zeby utwierdzić że ban był słuszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja polecam : http://www.hobbyking.com/...?idProduct=7174 Kleiłem tym samolot kolegi z pianki epp i nic złego się nie działo, kleje tym wile rzeczy i raczej jest ok. Za takie rady dawalbym odrazu krawat Kolego czytaj ze zrozumieniem. Pytanie odnosi sie do depronu a nie EPP. Ja napisze ze jest swietny bo kleilem nim balse i nic sie nie stopila. Uwazasz ze to bedzie dobra rada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja polecam : http://www.hobbyking.com/...?idProduct=7174 Kleiłem tym samolot kolegi z pianki epp i nic złego się nie działo, kleje tym wile rzeczy i raczej jest ok. Za takie rady dawalbym odrazu krawat Kolego czytaj ze zrozumieniem. Pytanie odnosi sie do depronu a nie EPP. Ja napisze ze jest swietny bo kleilem nim balse i nic sie nie stopila. Uwazasz ze to bedzie dobra rada? A pod spodem jest napisane *Not foam safe. (*Nie nadaje się do pianek (w wolnym tłumaczeniu))EDIT: Co prawda w opiniach piszę że klei depron, ale ja bym i tak nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Kijuik , wiem że tam jest wszystko napisane,jakich klejów trzeba użyć,tylko że ja nie mam aż tyle pieniędzy by sobie kupować wszystkie rodzaje klejów.Szukam jednego który dobrze klei depron i będę go mógł użyć do klejenia Toto-1 qpa szkoda że jesteś tak wrogo do mnie nastawiony,mam nadzieję że się to kiedyś zmieni :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja polecam : http://www.hobbyking.com/...?idProduct=7174 Kleiłem tym samolot kolegi z pianki epp i nic złego się nie działo, kleje tym wile rzeczy i raczej jest ok. Za takie rady dawalbym odrazu krawat Kolego czytaj ze zrozumieniem. Pytanie odnosi sie do depronu a nie EPP. Ja napisze ze jest swietny bo kleilem nim balse i nic sie nie stopila. Uwazasz ze to bedzie dobra rada? Napisałem to co wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Baaaardzo mała ilość CA, może skleić depron. Warunek - klej musi bardzo szybko zaschnąć. Tak sekunda, góra dwie. Czyli niesamowicie cieniutka warstwa kleju na dużej powierzchni, przydatny aktywator. Kleiłem tak depronowe elementy. Ale... Jak wspomniałem taka spoina jest bardzo twarda, nieelastyczna łatwo odrywa się, razem z wierzchnią warstwą depronu, trudne do naprawy. Lecz wystarczy dać o ćwierć kropli za dużo i zamiast spoiny mamy wielką dziurę. Nie uwierzycie, raz rozlał mi się na piankę CA rzadki. I jak boga kocham, z pianki poleciał dym o zapachu i własnościach gazów bojowych 4 generacji. :shock: Pianka zaś zmieniła się breję. Dlatego CA jest po prostu nieodpowiedni do depronu. Są kleje polimerowe, które tak jak CA (UHU POR) schną błyskawicznie i dają mocną i trwałą spoinę. Tylko trzeba umieć nimi kleić. W zbyt dużej ilości też potrafią nadtopić depron. Klej powinien mieć podobne własności jak materiał który klei. Dlatego materiałów elastycznych nie kleimy sztywnym środkiem, a materiałów twardych elastycznym klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Napisałem to co wiem...No to chyba niewiele wiesz bo dajesz zle rady i polecasz koledze produkt ktory dla niego sie nie nadaje. Czasami lepiej sie nie odzywac zamiast tylko pisac by nabijac licznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Kijuik , wiem że tam jest wszystko napisane,jakich klejów trzeba użyć,tylko że ja nie mam aż tyle pieniędzy by sobie kupować wszystkie rodzaje klejów.Szukam jednego który dobrze klei depron i będę go mógł użyć do klejenia Toto-1 qpa szkoda że jesteś tak wrogo do mnie nastawiony,mam nadzieję że się to kiedyś zmieni :| Kup sobie butelkę SOUDAL poliuretanowy w Castoramie. Zapłacisz tyle samo co za specjalistyczny CA, może trochę mniej niż za UHU-pora. Klej wygląda jak miód. Skleisz wszystko: depron, drewno, listewki do depronu. Tylko uwaga: dozuj klej w małych ilościach i ściskaj klejone elementy bo się spienia (podobnie jak pianka do okien - oczywiście nie tak intensywnie), oraz staraj sie robić czysto, bo spoina ma żółty kolor. I jeszcze jedno. Klej twardnieje pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu, a więc lepiej wystawić klejone elementy na zimny dwór niż na grzejnik w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Czy ten klej się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Tak to jest ten klej o którym pisał Kijuik naprawde rewelacyjny i do wszystkiego tylko pamietaj w rozsądnych ilościach bo sie pieni :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Sądzę że po to jest forum, byście mnie naprostowali.. Mnie ilość postów nie obchodzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi,kupię ten klej co Kijuik o nim mówi.Jest tanio no i mam nadzieję że dobry. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.