JarekF Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Witojcie. Banalne ? No może nie do końca. Planuję kupić projektor multimedialny. Niby nic, a jednak zainteresowałem się jak to działa ? Chodzi konkretnie o kolor czarny :idea: Rozumiem, że wszystkie inne kolory to światło czerwone, albo zielone czy niebieskie. I mieszanina ich. Oświetlając biały ekran jasnym światłem uzyskujemy biel. A jak jest z czernią ? Kto pomoże mi to wyjaśnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 ...wszystkie inne kolory to światło czerwone, albo zielone czy niebieskie Jak to wszystkie inne? Czarny to w zasadzie, też te trzy kolory tylko w wartościach 0 0 0. Wyświetlany czarny kolor nie jest przecież tak naprawdę całkowicie czarny, zależne jest od kontrastu i jasności. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ja już swój rzutnik kupowałem dawno. Obraz realizowany jest tak samo jak w monitorach czy telewizorach LCD. Już wtedy były nie co inne technologie wytwarzania obrazu (trzy oddzielne matryce dla każdego koloru składowego z osobna) czy jakoś tak. W każdym bądź razie warto poczytać. W moim przypadku ekran (matryca) przezroczysta = biały ekran nieprzezroczysta matryca = czarny -> czyli tak samo jak w monitorach LCD. No i teraz jak pewnie zauważyłeś jest problem z czarnym - bo ten może być tylko w tedy czarny kiedy w pokoju będzie kompletnie ciemno i na dodatek sam pokój wymalowany na czarno (jak w kinie ) Wystarczy małe źródło światła (np. lampa uliczna na zewnątrz) by skutecznie psuć czarny. Samo wyświetlanie filmu czy czegoś innego w normalnym pokoju też oświetla pokój a odbicia psują czarny. Inaczej: Czarny to BRAK ŚWIATŁA.Rzutnik nie generuje koloru czarnego jako tako. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir P Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Tak, jak pisze kolega, nie da się wygenerować idealnie czarnego koloru, jest z tym problem, szczególnie, gdy film jest oglądany w jasnym pomieszczeniu. Przy ciemnych scenach wydaje się szary i rozmyty. Nowoczesne projektory LCD stosują trzy oddzielne matryce dla każdego z kolorów, do których trafia rozdzielone światło BIAŁE. Uzyskany obraz z każdej z nich jest odseparowaną składową koloru R, G lub B. Dalej przez układ pryzmatów i soczewek wiązki są sumowane i jednocześnie wyświetlane na ekranie. Chcesz lepszej czerni wybierz technologię DLP! Czarny to ciemność... poczytaj http://hardwax.pl/Projektor-multimedialny-jak-wybrac--d8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.