adam712 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Pytanie banalne-czy ładując akumulator Multiplexem/Sharkiem muszę go odłączyć od instalacji samochodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Nie banalne a raczej nie zrozumiałe. Co chcesz odłaczać od instalacji samochodu ?, akumulator ?, ładowarkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Chodzi mi oczywiście o odłączenie instalacji samochodowej(zdjęcie klem z obu/jednego bieguna akumulatora)w czasie ładowania akumulatora samochodowego ładowarką modelarską. Wydaje się że jest to niepotrzebne,ale znam "magika"który spalił komputer sterujący pracą silnika(honda civic)po podłączeniu prostownika do aku.Nie mam pojęcia jaki to był prostownik-może jakaś samoróbka na dwóch diodach,ale ładując Multiplexem na wszelki wypadek odkręciłem jedną klemę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Jak ja jezdzilem na jakies lotniska to ludzie ladowalni bez odlaczania przewodow aku-samochod, nic nie powinno sie stac, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ostatnio podłączam DWIE ładowarki do akumlatora w samochodzie . Jedna to właśnie MPX a druga to Ripmax ,Mercury-ex.i potrafią ciężko pracować przez pół dnia i wieczorem autko grzecznie odpala i jedziemy do domu .Nie odłączam żadnych kabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Adam712 w tytule podaje jak byk o co mu biega, później tłumaczy raz jeszcze... Chodzi mi oczywiście o odłączenie instalacji samochodowej(zdjęcie klem z obu/jednego bieguna akumulatora)w czasie ładowania akumulatora samochodowego ładowarką modelarską. a Wy dalej gadacie o jakiś lotniskach i POBIERANIU prądu przez ładowarkę z akumulatora :shock: a tu nawet nie ma obrazków :mrgreen: tak uważnie czytacie hehe Oczywiście podczas ładowania akumulatora samochodowego bezpieczniej jest ściągnąć jedną klemę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Akurat jestem szczęśliwym posiadaczem HONDY Civic i sprawa ma sie prosto. Odpowiadając na pytanie w tym topicu - ładując akumulator samochodu należy obowiązkowo zdjąć klemę. Istnieje faktycznie ryzyko uszkodzenia komputera. Pytałem o to w czasie którejś z okresowych obsług w serwisie Hondy. Natomiast ładując sobie z akku pojazdu poprzez ładowarkę modelarska pakiety na lotnisku - nie ma potrzeby zdejmowania klem, (sam tak od długiego czasu ładuje) choć serwis HONDA twierdzi asekuracyjnie, ze wskazane jest również odłączenie. Na lotnisku to właściwie co modelarz to inne auto i jeszcze nigdy nikt nie miał żadnego kłopotu z pojazdem z tego powodu. No, chyba ze akku był "cienki" i po lataniu trzeba było kolegę popchnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dziś podładowałem akumulator(bez odłączania klem) i po tym silnik Hanii zagadał bez zająknięcia. Komputer kontrolką nie oznajmił żadnych błędów więc chyba wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dziś podładowałem akumulator(bez odłączania klem) i po tym silnik Hanii zagadał bez zająknięcia. Komputer kontrolką nie oznajmił żadnych błędów więc chyba wszystko jest ok No to jak zwykle zrobiłeś wbrew radom forumowiczów Na szczęście rada tyczyła jedynie tyle iż dobrze-nie zaszkodzi odłączyć jedną z klem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 W którymś ze sklepów netowych z akumulatorami znalazłem wzmiankę o możliwości ładowania bez ściągania klem,ale tylko za pomocą "zaawansowanego prostownika".Wydaje mi się że Shark/Multiplex zasługuje na takie miano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.