lasek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Witam, Buduje model Pete'n Poke w wersji KIT firmy Great Planes. Jestem na etapie kadłuba a dokładnie chce zrobić zdejmowaną osłone od góry do zbiornika paliwa. Do przytwierdzania tej pokrywy chcę użyć bardzo mocnych magnesów zakupionych na Hobbyking: link . Co sądzicie o takim patencie i jakiego kleju użyć do przyklejenia ich do sklejki (CA czy żywica)? Te magnesy naprawde mocną się trzymają i boję się ze przy każdym zdejmowaniu pokrywy będą się odlepiały od sklejki. Pozdrawiam, Marcin
Piotter Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Nie wiem jak ta pokrywa wygląda, ale jak robie mocowanie na magnesy to staram sie umieścić magnes w zagłebieniu w sklejce czy balsie tak żeby nie wystawał ponad powierzchnię. Mozna sobie skalpelem dość dokladnie wyciąć coś takiego. Zwróc uwagę że na zdjęciach z Hobbycity te magnesy sa właśnie tak wpuszczone w materiał. Spoina klejowa działa wtedy na ścinanie a nie odrywanie. Natomiast co do kleju to wklejam na CA i nigdy sie żaden nie wyrwał.
GPiotr Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Ja wklejałem na żywicę, aczkolwiek magnesiki o wiele mniejsze - 3mm średnicy i 2 głębokości - trzymają również całkiem dobrze. Mam również 10mm na 1mm ale nie odważyłem się ich zastosować bo uznałem, że są za silne.
lasek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zdejmowną pokrywę dla tego samolotu podpatrzyłem tutaj: link . Chcę jedynie do przytwierdzenia jej zastosować magnesy. Tak sobie myśle, żę dla osłabienia siły magnesów mogę głębiej umiejscowić jeden magnes z pary. Około 0,5 mm lub 1mm i zakleić go sklejką. Wtedy powinno słabić to siłe magnesów tak zebym w przyszłości nie miał problem z ich rozczepieniem. Marcin
madrian Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Daj na równo, wklej na żywicę epoksydową. W sklejce zrób tylko uchwyt. Na przykład otwór na palec. Ja mam w Becie magnesy płytkowe 12x7x2 w 4 parach i nie ma problemu z ich rozdzieleniem, jeżeli jest za co chwycić. Jak się boisz o siłę, to wstaw w pokrywkę zszywki tapicerskie, zamiast drugiego magnesu. Tak przy okazji identyczne magnesy masz tutaj: http://www.magnesy.eu/mw_10_x_1,5__n38_-_magnes_neodymowy-t-1267.html I jest to trochę bliżej niż HK...
lasek Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Wielkie dzięki:) jutro do tego usiąde i spróbuje zrobić ten element. Faktycznie magnesiki w dobrej cenie i chyba komplet nawet taniej niz w HK. Oprócz magnesów zamawiałem również w HK całe wyposażenie modelu: silniczek ASP, serwa, zbiornik paliwa, koła, folie, trochę narzędzi, kleje i wiele innych rzeczy. Więc było tego sporo. Jak coś wykombinuje to wrzucę fotke. Pozdrawiam,
czarek66 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Ciekawe czy takie magnesy mozna kupic w jakims naszym sklepie modelarskim?
Rob Mc Fly Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Ciekawe czy takie magnesy mozna kupic w jakims naszym sklepie modelarskim? A może być w innym miejscu niż sklep modelarski? :wink: http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=1045&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&location_radio=1&search_type=1&selected_country=1&state=0&order=p&price_from=&price_to=&string=magnesy+neodymowe&view=gtext&change_view=1
hubert_tata Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jeszcze mała podpowiedź praktyczna, żeby nie było problemu z pozycjonowaniem kabinki czy innych elementów mocowanych na silne magnesy. Każdą parę magnesów "sklejamy siłą magnetyczną", ale oddzielamy je między sobą folią z naddatkiem (np polietylen z przezroczystej torebki-można dać grubiej, żeby później troszkę słabiej trzymało) i następnie wklejamy wszystkie takie pary magnesów na żywicę na swoje miejsca w zagłębieniach obu części (tzn np kadłub i kabinka). Po zastygnięciu folię wyrzucamy, a całość idealnie pasuje np do obrysu kadłuba. Przy kilkunastu magnesach i nieregularnych kształtach np kabinki metoda sprawdzi się wyśmienicie
lasek Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Przedstawiam kilka fotek jak pokrywa wyglada. Juz ja dopasowalem tylko musze wykonać idealne wglebienia i wkleic magnesy. Zastanawiałem się również nad zastosowaniem zawiasów po jednej stronie pokrywy a po drugiej magnesy. wtedy pokrywa by była otwierana. Niestety zawiasy które oglądałem nie zamykają się do zera stopni rozwartości. Więc nie nadają się. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6493 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6492 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=6491 Pozdrawiam, Marcin
madrian Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Sam sobie zrób zawiasy. Kawałki pociętej rurki węglowej lub mosiężnej 1-2mm bądź nawet pancerza do bowdena lub popychacza i pręt przez nie przewleczony. Połowa rurek przyklejona do pokrywy, połowa do kadłuba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.