BartekS Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Mam zamiar zrobić Katane typu shockflyer, oczywiście deskolta z depronu 6mm, o rozp. 80cm. I tu teraz moje pytanie, lepiej jako dźwigar do skrzydła zastosować rurkę węglową 6/5mm, czy dwa płaskowniki w pewnej odległości od siebie 6x1mm :?: Zależy mi dosyć na wadze i skrzydło ma być też max sztywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Płaskowniki w pionowym układzie przy odpowiednim rozwiązaniu zastrzałów załatwią sprawę. Rurka to kiepski pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 80cm mają zwykłe shocki robione z depronu 3mm. Nie będzie to za ciężkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zależy mi dosyć na wadzeWięc zrób z depronu 3mm.Tu masz jaczka z depronu 3mm rozpiętości 80 cm - http://www.pfmrc.eu/printview.php?t=17752&start=0&sid=2efbfc86e6395f3f84d63feb0f1d7478.Z depronu 6mm wyjdzie za cięzko. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekS Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Model ma ważyć gdzieś 270g. Silnik mam o ciągu 480g. Nie chcę robić halówki ,która przy większym wietrze mi się złoży w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dobrej halówki nawet halny nie poskłada. A przy większym wietrze to i 270g będzie się strasznie miotało w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Eee, no bez przesady, ja wystrugałem ostatnio takiego 77 cm rozpiętości.Skrzydła i stateczniki z podwójnego depronu 6 mm a kadłub z trzech warstw, i lata jak diabli. Na zewnątrz oczywiście. Jest zresztą skromny filmik w temacie trenerek. Skrzydła i stateczniki "dźwigarowane" obustronnie po jednym pasku taśmą szklaną, bez żadnego węgla. Ale depron to chyba droga donikąd. Co twardsze lądowanie to klejenie silnika, a z tym na dworze trzeba zawsze sie liczyć. Czas chyba pomyśleć o EPP... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wystarczy wstawić 10cm dzioba z EPP. Robiłem tak halówki do czasu, aż w miarę opanowałem halę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekS Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Wkleiłem jednak dwa płaskowniki węglowe 6x1 i wyszło bardzo dobrze. Skrzydło jest wystarczająco sztywne bez dodatkowego wzmacniania. Katana depron: http://forum.rcst.pl/viewtopic.php?f=7&t=78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi