PiotrKostek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witajcie! Przejrzałem już wszystko co udało mi się znaleźć - choć wiem, że zaraz dostanę link, którego nie znalazłem:) W każdym razie - pytam o lotki. Robię w tej chwili toto0 - swój pierwszy model. I oczywiście zacząłem kombinować. Zamiast zrobić lotki na taśmie klejącej zacząłem próbować innych sposobów (ja z tego pokolenia co wierzy tylko w gwoździe ) Gniazda lotek i samą lotkę mam podklejoną balsą i teraz - Próbowałem silikon, ale mi to nie wychodzi - silikon nie trzyma się balsianej krawędzi. malowąłem to lakierem akrylowym szlifowałem na gładko - nie trzyma - nie wiem czemu. Silkon szklarski tytan. Poza tym daję chyba grubą warstwę - póki co porażka - odpuściłem. Spróbowałem zawiasów z peta i teraz mam pytanie - jak je wklejać w lotkę - bo w przypadku steru kierunku czy wysokości - rozumiem - na środku cienkiego płata wklejam i już A lotka ? wklejam maksymalnie blisko górnej krawędzi ? Bo lotka przecież jest gruba i powierzchnie styku płaskie (tylko jedna sfazowana) Jak to się robi ? Spróbowałem wklejać 1mm od krawędzi, ale mam mieszane uczucia - czy to się będzie trzymać na takim skrawku balsy ? poza tym lotka schodzi pod kątem i muszę wycinać szczelinę jakby w dół - bo po prostej to mi przebija zawias lotkę na wylot. Naprawdę nie znalazłem nigdzie rozwiązania - tak, zeby było pokazane, czy dobrze wyjaśnione. Czy robię to dobrze, czy źle a jeśli źle to jak robić to dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 http://www.youtube.com/watch?v=fSE6v9NFRCM spróbuj tego,zrobiłem tak wszystkie zawiasy w Polarisie,to trochę szybszy model i nic sie złego nie dzieje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ja u siebie w toto-0 wszystko robiłem na taśmie pakowej. Chodzi bardzo lekko, serwa nie jęczą. Trzyma się bardzo dobrze. Dzisiaj był pierwszy oblot i działa OK. Całość przeżyła dwa krety i lądowanie na drzewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrKostek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dzięki za porady, ale nie o to mi chodzi. Ja wiem, że można z uhu i taśmy. Interesuje mnie tylko technika montażu innych zawiasów. Z czasem dojdę do innych konstrukcji, materiałów - chciałbym wiedzieć jak się montuje normalne zawiasy w lotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 robroy67 napisał/a: http://www.youtube.com/watch?v=fSE6v9NFRCM Dla uzupelnienia - pojawiajacy sie w filmiku tekst oznacza: pozwolic przyschnac 5min Szkoda, ze facet nie pokazal, jakim dokladnie klejem to robi, bowiem istnieje wiele odmian UHU. no proszę Cię spójrz na tytuł :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ja próbowałem kilku rozwiązań, zawiasy z peta, z dyskietki oraz z taśmy. Wiem że każde rozwiązanie jest dobre o ile wykona się je zgodnie ze sztuką. Tyle że mnie jako początkującemu "modelarzowi" wychodziła najczęściej sztuka dla sztuki i tak przez to rozbiłem dwa razy model z powodu źle wykonanych zawiasów, a raz nawer udało mi się wylądować całym modelem z urwanym sterem, juz nie pamiątam czy kierunku czy wysokości. Kiedy straciłem kontrolę nad modelem z powodu urwanych lotek (moja wina, źle wklejone zawiasy z dyskietek przerwały się lub wyrwały) stwierdziłem że muszę inaczej podeść do wykonania połączeń ruchomych. Najlepszym okazało sie najprostrze rozwiązanie, montuje teraz wyłącznie gotowe zawiasy (np. w ToTo7 zastosowałem 11×28mm) i wklejam na kleju dwuskładnikowym. Inne rozwiązania zaczne stosować jak się podszkolę w precyzji ich wykonania. Jak na razie dwa modele ToTo 7 zajechałem, trzeci na gotowych zawiasach nie miał na razie nawet twardszego lądowania. Buduję jeszcze kolejnego ToTo7, również na gootowych zawiasach i takie Tobie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Spróbowałem wklejać 1mm od krawędzi,Zawias tak wklejony ,robię go z dacronu-materiału na żagle lub z delaminażu,wytrzymuje w spalinowym kombacie WWII latającym z prędkością ok 150 -160 km/h.Zalany rzadkim CA( również tym do styropianu) i potem przełamany kilkakrotnie ,wytrzymuje nawet kilka sezonów intensywnych startów w zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Jeżeli chodzi o zawiasy na lotkach i pet/dyskietki to trzeba inaczej wyszlifować natarcie lotki. Zrobiłem w 2m szybowcu tak, że lotka zamiast klasycznego szlifowania " / " pod taśmę, została zeszlifowana w " > " i normalnie wtedy w środek lotki wsadzony zawias z dyskietki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi