Olecki75 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Witam Myślałem z początku, ze to problem z pakietami ale jednak wszystko wskazuje na to, że mi Sharka 20 szlag trafił. Padły chyba układy monitorujące napięcia pakietów. Np mam pakiet 4,8V NiMH 2700mAh naładowany do 5,3V, puszczam rozładowanie (0,5A) i patrzę jak w ciągu kilku sek. napięcie spada do 1.7V i koniec. Przy ładowaniu w pakiet wlezie 700mAh i koniec. Po latanku chciałem LiPol naładować, 2S 1300mAh Zippy prądem 0,8A, po 2sek. ładowania full. No to jak full to go rozładuje (0,8A), patrzę na napięcie z tu spada do 1,3V w ok 4sek i koniec procesu. Tak jest z każdym LiPolem. Eneloopy (pakiet zadawczy 9,6V) też jakoś słabo się ładują - szybciej niż zwykle spada napięcie w nadajniku i już zacząłem obwiniać czujnik z aparatury. Jedynie 4 Eneloopy w koszyczku jakoś się naładowały. Czasami zdarza się komunikat "conection break". Kable sprawdzałem kilkanaście razy zarówno od ładowarki jak i pakietów. Czasami co jakieś ładowanie na początku procesu z ładowarki dochodził jakiś dźwięk coś jakby pisk-szum (włączony telewizor podobny dźwięk generuje). Detektor delta peak też zawsze dobrze działał. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że padły mi wszystkie pakiety, chyba w tym przypadku to już ostatnie podrygi zdychającej ostrygi dla tej ładowarki. A może znacie jakieś rozwiązanie? Czy już mogę do kosza tego Sharka wywalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 W takim razie pomijając kwestię napięć, błędnych wskazań itd. spytam tak: Czy któryś z użytkowników ładowarek Shark 01/Shark 20 spotkał się z jakimikolwiek dźwiękami podczas ładowania (piski szumy na początku procesu)? Nie pytam oczywiście o dźwięki z bipera i wentylatorek Sharka 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Mam Sharka 30, opisywanych przez Ciebie dziwnych dźwięków nigdy u niego podczas ładowania nie słyszałem. Mój pracuje w tandemie z balancerem "FlightPower V-Balance" http://www.rctube.eu/download/rc/instruction/manuals/FlightPower%20-%20V-Balancer%20%28UK%29%20web.pdf i jak dotąd współpracują bardzo dobrze, a sama ładowarka zachowuje się bez zastrzeżeń. co do zachowań Twojej, to wydaje mi się, że albo uszkodzeniu uległ któryś podzespół i daje procesorowi fałszywe wartości powodując dziwne reakcje, albo "rozjechał się" sam program. Może więcej wniosków dałoby się wyciągnąć gdybyś przez gniazdo USB podłączył ładowarkę na czas ładowania pod komputerowy program, który pokazuje graficznie parametry ładowania. Taki program znajdziesz tu http://www.volny.cz/vladimir__p/SharkLab.html Coś mi się kołacze, że kiedyś natrafiłem w necie na informacje jak zresetować software w Pelikanach, ale za chiny nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzone źródło napięcia odniesienia (mały scalak). Mam tą ładowarkę i działa ok. Nie wiem jak jest realizowane porównanie napięć ładowanego pakietu i czy jest to realizowane właśnie przez porównanie ze wzorcem ale tak jest to robione w miernikach itp. Być może sam procesor odczytuje przez przetwornik A/C napięcie z pakietu ale wydaje mi się że tu gdzieś jest problem. Zrób zdjęcie środka ładowarki, ja swoją zanim odgrzebię to będzie jutro. Co do dziwnych dzwięków, zrobiłem kiedyś ładowarkę na specjalizowanym scalaku National Semiconductor , ładowała świetnie ale przez głupotę spaliłem scalaka, właśnie wtedy z buzzera zaczęły dochodzić szumy i gwizdy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Musisz ją rozebrać i zobaczyć,czy coś się nie popaliło. W moim zapleczu modelarskim mam między innymi również tą ładowareczkę i nic takiego mi się nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zaglądałem do środka i nic nie wygląda na uszkodzone. Podpinanie do kompa nie ma sensu bo programy nie zdąża nic zarejestrować (mam oba e-STATION i SharkLab). @sławekmod - dzwięki chyba nie dochodzą z buzzera. Tak sobie myślę, że jak kiedyś cyklowałem spory pakiet NiCd 4000mAh to przy rozładowywaniu prądem 1A ładowarka bardzo mocno się nagrzala i to jej moglo dać w :ass: . Było to jednak na samym początku jej posiadania i nie było przez 3 lata z nią problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nic jej się nie stało podczas tego rozładowywania.Wiesz dlaczego? Bo to Shark anie Turning jakis:P Nie widać nigdzie nadtopionej cyny? albo roztopionej kalafoni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Shark, Turnigy, Bantam i większość tych ładowarek to jeden i ten sam projekt z drobnymi modyfikacjami. Cztery guziczki pod wyświetlaczem i wyjścia zawsze w tym samym miejscu, a jeszcze akurat Shark i Bantam to to samo. Ślady kalafoni to jakieś by się znalazły ale wydaje mi się, że to pozostałości po produkcji. Fotki bebeszków: Dziwne ślady na podzespołach to pasta przewodząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Pod wyświetlaczem są scalaki, gdybyś spisał oznaczenia wszystkich można coś pomyśleć. W innym wypadku to wróżenie z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 gdybyś spisał oznaczenia wszystkich można coś pomyśleć. Miałem zamiar makro zrobić ale wyświetlacz jest na stałe przerąbany do płytki. Myślałem że po odkręceniu śrub się odchyli ale nie jest na taśmie tylko wlutowany na pinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Sorry,podepne się pod temat :oops: ,coś mi się sfajczyło w sharku 10 i niewiem co to jest :?: Trochę znam sie na lutowaniu,ale nie mogę odczytać co to za układzik :crazy: http://imageshack.us/photo/my-images/705/shark10.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witek, zaraz rozkręcę swoja i Ci podam. EDIT: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Dzięki,Janek,będe coś kombinował :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Nie ma sprawy, z tego co widać na szybko, po połączeniach to jakiś tranzystor, pasuje rozpoznać czy n czy p i spokojnie podmienisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Tranzystor to IRF7413 Mosfet, dostępny w TME.pl albo w regulatorach 3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Tranzystor to IRF7413 Mosfet, dostępny w TME.pl albo w regulatorach 3F No,to jestem w domu :jupi: ,Sławek,dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml?tme_session=4a88eedf090b54561022f07df3759797&sid=&f_szukaj=irf7413&f_radio=&idp=1#search%3Dirf7413 jest na stanie. Nie ma za co dziękować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi