Skocz do zawartości

Budowa SE Youngster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie !

Jako, ze jest to moja pierwsza fotorelacja prosze o wyrozumialosc ; ))

Okay, jakies kilka ladnych miesiecy temu stalem sie szczesliwym posiadaczem szybowca (motoszybowca) Niemieckiej produkcji. 3 wersje do wyboru : - elektro - benzynka - szybowiec.

Mnie interesuje elektroszybowiec :) W zwiazku z tym bede mial do Was kilka pytan.

Zestaw juz zaczalem, posklejalem skrzydla, SK, SW i pozbawilem kadlub dziubka.

Kilka fotek:

1.

Dołączona grafika

2.

Dołączona grafika

3.

Dołączona grafika

4.

Dołączona grafika

5.

Dołączona grafika

6.

Dołączona grafika

Jak widac na zdjeciach kadlub juz bez dziubka, chce w nim zainstalowac elektryczny silnik, tylko mysle, ze bede mial problem z dostepem. Myslalem, nad wycieciem klapki, ktora zaznaczylem na zdjeciu nr.6. Co Wy o tym pomysle myslicie? Wycialbym tam klapke i wzmocnil w tym miejscu kadlub + klapke, zeby nie byl zbyt miekki :P

Jutro wstawie fotke skrzydel ( troszke dziwnych ), nie widzialem przedtem takiego rozwiazania, no ale za duzo doswiadczenia nie mam :D

Pozdrawiam Tomek ; ))

(post edytowany, dzieki przyspieszonemu kursowi wklejania zdjec :D:D ) Dzieki wielkie !

Opublikowano

Po zaladowaniu fotki na imageshack ponizej z lewej strony masz okienka z linkami kopiujesz link spod okienka { Forum Code } i wklejasz ten link w post ktory piszesz na forum i to wsio twoje foty sa widoczne

Opublikowano

Jedziemy dalej, skrzydelka :

1.

Dołączona grafika

2.

Dołączona grafika

Pierwszy raz widze, takie skrzydlo, 2 arkusze balsy z wklejonymi od dolu zeberkami. Jak myslicie beda wystarczajaco sztywne, czy wzmocnic je weglem jakos? lub jedna warstwa tkaninki cale skrzydlo od gory? Prosze o pomoc bo nie chce zepsuc tego latadelka :D

Opublikowano

Mam takie same Skrzydlo. Bardzo sie zdziwiłem widząc taka konstrukcje. Skrzydla mialem do szybowca 2.2m a teraz zostaly przerobione na model trenerka do szaleństw 170cm. Nie sa niczym wzmacniane. Ja bym to tak zostawił. Szkoda dodawać wagi, Jezeli instrukcja tego nie przewiduje.

Opublikowano

Brdzo fajny model.Oldskulowy :wink: .Zalaminował bym stateczniki(tkanina szklana 25-80gram), takie z gołych "placków" balsy są jednorazowe.Klapkę wytnij troszkę przed kabinką(tak jak na fotce niżej), inaczej będzie to słabe miejsce kadłuba.Skrzydła to naprawdę kosmos :shock:

Dołączona grafika

Opublikowano

A jednak ktos sie zainteresowal tematem :D a juz myslalem, ze sam bede sobie musial radzic :P

No dobrze, a wiec wycialem klapke, nie wiedzialem czym ja wyciac, a w reke wpadl nozyk ..okej wiem wiem.. karygodne :D

Dołączona grafika

Nastepne pytanko, pod jakim katem wlaminowac mocowanie silnika? i jak ten kat zmierzyc zeby bylo ok ?

Dołączona grafika

Opublikowano

Kątomierz :P Ja zawsze robię na oko 8) . Jak robię wg planów to i tak trzeba podłożyć podkładki żeby uzyskać odpowiedni kąt. Możesz wkleić wręgę na zero i silnik ustawić na podkładkach no ale może być z tym trudność bo silnik jest mocowany za wręgą no i dojście jest trochę do :ass: To jest motoszybowiec więc zbytnio uwagi nie przywiązywał bym do ustawienia silnika gdyż silnik działa tylko chwile, wyciągając model na odpowiednią wysokość. Przy wycinaniu noska w moim szybowcu rysowałem sobie linie na kadłubie. Z prawej i lewej, od góry i dołu. górna linia na zero, na dolnej linii zaznaczałem miejsce ok 3mm przed krawędzią, i na prawej linii(patrząc od tyłu kadłuba)zaznaczałem miejsce 2 mm przed krawędzią.

Dołączona grafika

Opublikowano

Jedziemy dalej, skrzydelka :

Pierwszy raz widze, takie skrzydlo, 2 arkusze balsy z wklejonymi od dolu zeberkami.

Dołączona grafika

O siłę takich skrzydełek martwiłem się sam, jakieś cztery lata temu. Moje były z trzech desek,

tyle, że bez żeberek / Jedelski chyba nie przewidywał projektując profil/. Autor projektu kazał

przelaminować po 50mm w miejscu łączenia połówek.

Dołączona grafika

Rozpiętość orginalna ca. 180cm, ale po wbiciu w hałdę spadła do 160. Przy okazji przelaminowałem końcówkę i krawędź natarcia. Przez dwa lata skutecznie karczowałem krzaki na zboczach aż doszedłem do potrzeby klap do lądowania. Lata toto za szybko, a miejsca zawsze za mało. Konstrukcja trzyma się dzięki zaklęciom i folii pokryciowej.

Nie lubi wysokich kątów natarcia bo opór wzrasta niemiłosiernie. Poza tym bez zarzutu.

Tomek

Opublikowano

Reinus: wiele lat temu kupiłem w Polsce identyczny szybowiec. Był to mój pierwszy model RC. Jeżeli pamięć mnie nie myli nosił nazwę Zefirek a wyprodukowała go firma Jantar. Mam go do dzisiaj, tylko dlatego, że po pierwszym "locie" w strasznych warunkach odwalił takiego kreta że aż miło i obecnie po zrekonstruowaniu przodu kadłuba za namową żony zdobi ścianę w pokoju. Prezentuje się fajnie, bo cały jest z balsy i robi wrażenie na wszystkich. Skrzydła mają jakieś 150 cm i są dokładnie takiej konstrukcji jak Twojego Youngster'a. Nawet mosiężna rurka jako skrzynka bagnetowa wygląda identycznie. Kadłub jest z balsowych deseczek. Nie wykluczone, że kiedyś powtórnie ulotnię go jak znajdę coś na jego miejsce na ścianie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.