Andy1212 Opublikowano 2 Maja 2011 Opublikowano 2 Maja 2011 Przyznam, że pośrednio zostałem skłoniony do tego trochę kolegów i ich pierwsze nieudane potyczki z ulotnieniem ich modeli. A czekające na mnie ulotnienie Bonanzy trochę mnie przestraszyło i postanowiłem trochę potrenować bardzo podobnym modelem - lecz znacznie tańszym. Jako, że moje warunki warsztatowe są mocno ograniczone postanowiłem nabyć jakiegoś RTF-a. Wybór padł właśnie na ten model Cessny. No nie muszę chyba dodawać, że model został nabyty w STREFIE HOBBY, gdzie uzyskałem najatrakcyjniejszą ofertę cenową. To co mnie przekonało do wyboru tego modelu to producent - tak myślałem - :shock: . Ale bynajmniej nie jest to model "Made by Germany" www.hype-rc.de. Model wykonany jest przez chińską wytwórnię Sheng Teng i jedynie jest brandowany i dystrybuowany przez Hype-RC w Niemczech. Dane techniczne modelu: Rozpiętość skrzydeł: 1.450 mm; Długość: 990 mm; Masa: 960g; Silnik: Bezszczotkowy; Akumulator: LiPo 3S 1800mAh Aparatura: 2,4 GHz Charakterystyka modelu: Prototypowa replika popularnego samolotu sportowego Elementy wykonane z pianki HypoDur; Bardzo dobre parametry lotne Model posiada klapy Pół makieta wyposażona w oświetlenie W zestawie: Kadłub, skrzydła i usterzenie wykonane z pianki HypoDur; 4 mikro serwa Silnik bezszczotkowy Regulator trójfazowy Akumulator LiPO 3S 1800 mAh Ładowarka z balancerem (12V) Aparatura 5-kanałowa 2,4GHz MANUAL: http://www.hype-rc.de/shop_image/attachment/5483c06536866d42bc3007396ab4ac55.pdf Przyznam, że jestem mile zaskoczony precyzją wykonania tego modelu, jego wyposażeniem, jak i jakością tego rodzaju technologii. Model ma wklejone szybki, fotele wewnątrz kabiny, deskę rozdzielczą, amortyzowaną przednią goleń, jak również posiada moduł oświetleniowy - nawet ze światłami stroboskopowymi na skrzydłach. A oto kilka moich fotek: Ale jest i słaba strona tego zestawu. Model posiadał firmowo naklejone znaki rejestracyjne na bokach, ale niestety z bardzo słabej jakości foli. Częściowo niestety napisy odkleiły się i zostały przeze mnie usunięte całkowicie - trochę namęczyłem się przy tym, gdyż folia normalnie kruszyła się. Bardzie spostrzegawczy zobaczą, że model uzyskał moje oznakowania i został przypisany do firmy "tych dwóch, co tak patrzyli i nic nie mówili" i będę wozić z nimi pocztę lotniczą. Z ciekawych rozwiązań zastosowanych w tym modelu należy wskazać rozwiązanie napędzania lotek jednym serwem, jak również klap również jednym serwem (zaznaczę, że bez kabelka Y). A wygląda to tak: Te dwa górne kabelki połączone w jeden to kabelki od oświetlenia, które zbiegają się w "mikroskopijnym" module oświetleniowym. Serwo górne napędza lotki, a dolne klapy. Do obydwu dochodzą cięgna z drutu i przechodzą razem przez uchwyt w ramieniu danego serwa. No cóż, teraz czekam już tylko na pogodę i na oblot modelu - model jest już wyregulowany i wyważony. No to naszedł wreszcie czas na pierwsze obloty Cessną. Ulotnienie Cessny odbyło się przedwczoraj na radomskim lotnisku modelarskim. Model lata dobrze, klapy sprawdzają się doskonale. Tak dobrze mi szło, że wylatałem 5 pakietów i to nawet już z delikatnym wiaterkiem. Zapraszam "szyderców do loży" - no i nie wyśmiewać się z mojego "osobistego operatora" - bo się obrazi i lodówkę na kłódkę mi zamknie: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=xZqdhwWW1Ow Model daje dużo przyjemności z latania i jest (według mnie) dobry na szkolny model. Dzisiaj dzień był "pracowity" - treningowe loty Cessną odbyły się w dwóch sesjach: południowej i wieczornej. Łącznie wylatałem 13 pakiecików. Model sprawował się bardzo dobrze pomimo małego wiaterku. Potwierdzam, że jest to doskonały model na model treningowy dla początkujących pilotów.
f-150 Opublikowano 2 Maja 2011 Opublikowano 2 Maja 2011 Bynajmniej nie jest to model "Made by HK", ale model wykonany przez niemiecką wytwórnię HYPE www.hype-rc.deNiestety muszę Cię zmartwić, z tej samej fabryki tyle że za większą kaskę.
Andy1212 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Opublikowano 6 Maja 2011 f-150: Niestety muszę Cię zmartwić, z tej samej fabryki tyle że za większą kaskę. Pozwoliłem sobie poszukać w HK tego modelu i porównać jego jakość wykonania oraz zastosowanych w nim rozwiązań technicznych do modelu firmy HYPE-RC. Tym razem ja muszę Ciebie rozczarować - model z HYPE-RC nie jest modelem z HK, ani inne j fabryczki "skośnookiej braci". Świadczą o tym całkiem odmienne szczegóły technologii wykonania w tych modelach zarówno konstrukcji, jak i detali wyposażenia. Niestety nie jestem rozczarowany tym, że model HYPE-RC jest droższy. Mój wybór był świadomy. Uważam tak, gdyż za jakość należy troszeczkę więcej zapłacić. Według mnie wykonanie modelu HYPE-RC w porównaniu z modelem z HK jest znacznie lepsze. Ma tu na uwadze: - sposób napędzania lotek i klap, - BRAK klap w modelu HK, - umiejscowienie serw, - umiejscowienie pakietu i sposób jego wymiany, - wzdłużne wzmocnienie prętem węglowym kadłuba modelu HYPE-RC, - rodzaj konstrukcji zarówno przedniej goleni, jak i podwozia głównego, - BRAK w modelu z HK amortyzacji przedniej goleni, - BRAK w modelu HK pakietu w zestawie, - BRAK w modelu z HK oświetlenia modelu. Proponuję dokładne zapoznanie się z manualem modelu HYPE-RC - pozwolę sobie jeszcze raz zaprezentować link do niego: Manual Cessna Corvallis 400 by HYPE-RC No i to co moim zdaniem jest również istotne, dla początkujących pilotów - pełna gama dostępności podzespołów naprawczych w przypadku ewentualnych "przykrych zdarzeń".
f-150 Opublikowano 6 Maja 2011 Opublikowano 6 Maja 2011 A ja twierdzę swoje .I nie płacę za znaczek http://www.ready2fly.ch/shop/USER_ARTIKEL_HANDLING_AUFRUF.php?darstellen=1&javascript_enabled=true&Kategorie_ID=27&Ziel_ID=418&anzeigen_ab=0&lang=en&update_user_lang=true&update_user_waehrung=true&waehrung=eur&PEPPERSESS=b29e33eb523de2eea3313567409b14e2 A modele z HK są do :ass: i to jest prawda.
Leda_g Opublikowano 6 Maja 2011 Opublikowano 6 Maja 2011 Bynajmniej nie jest to model "Made by HK", ale model wykonany przez niemiecką wytwórnię HYPE www.hype-rc.de Niestety ja również cię zmartwię - ten model jest zrobiony w Chińskiej fabryce. Tu masz fabryczkę w której to robią http://www.sheng-teng.com/ym/productslist.html Zobacz z prawej pod jakimi markami są sprzedawane ich modele. Firma HYPE nie jest producentem chyba niczego co sprzedaję.
Wojtass_nt Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 To fakt, że modele firmy Hype są sprzedawane też pod innymi markami i innymi nazwami. Co nie zmienia faktu, że wersja z Hype jest nieco bogatszą od tej dostepnej w HK ale produkowana w jednej fabryce.
Andy1212 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Opublikowano 7 Maja 2011 No to jestem przekonany - :shock: , - dzięki Panowie za rzeczowe naprowadzenie na właściwe tory. Już się poprawiłem. Nie zmienia to jednak mojego przekonania, że jestem zadowolony z tego styropianowego modeliku.
remix Opublikowano 20 Maja 2011 Opublikowano 20 Maja 2011 Wiem ze post już trochę stary ale odnośnie wykonania modelu dopisze co nieco. Posiadam aktualnie model Fox i zakupiłem go jako model Styropianowy jednak jak go odpakowałem zobaczyłem coś na wzór multiplexowego epp... tak wiec w nie widocznym miejscu wylałem kapkę CA i jak się okazało niepożądana reakcja nie nastąpiła i jak doczytałem na stronie hype zwą ja po swojemu tj. Hypodur czy jakoś tak Tyle ode mnie. :rotfl:
f-150 Opublikowano 20 Maja 2011 Opublikowano 20 Maja 2011 na wzór multiplexowego epp..Dokladnie EPO (polioleina)
Wojtass_nt Opublikowano 20 Maja 2011 Opublikowano 20 Maja 2011 na wzór multiplexowego epp..Dokladnie EPO (polioleina) Expanded Poli Otylen
Rekomendowane odpowiedzi