jarek1303 Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Proszę o poradę.Posiadam aparaturę SPEKTRUM DX7 i pierwszy raz będę miał elektroszybowiec FALKON w systemie V.Jak podłączyć serwa w odbiorniku? Chętne nawiązał bym kontakt z modelarzem w okolicach Szczecina (Choszczno,Pyrzyce,Barlinek,Kalsz Pomorski). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Zwykle jest opisane w instrukcji. We flash 5x ( czyli prehistoria serwa w ustrzeniu V podłączałem do kanału 2 i 4. A w nadajniku oczywiscie właczyć mixer V-tail. Jesli będą się ruszać stery w nieodpowiednich kierunkach - trzeba zmieniać reversy, lub nawet zamienić wtyczki serw miejscami w odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Czy mógłbyś podać mi jak podłączyć? np. lotki-elew,wysokość-aux1, czy możesz mi podać w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Nie wiem czy to jest kanał 1 czy 2? Mam opis tylko np.elew,ruder .To było dla mnie zrozumiałe jak miałem modele w systemie T z klapami,ale teraz kupuje pierwszy swój model w systemie V z kapami i lotkami+silnik.Dlatego nie wiem jak to podłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Powinno być opisane w instrukcji. Mam MX-16S (bardzo podobne do DX7) i usterzenie V podłączałem pod kanały 3 i 4. 3 -ci kanał = lewa powierzchnia sterowa, 4-ty kanał = prawa. Mikser V-tail włacza się w menu ustawień podstawowych w typie usterzenia. Generalnie podłączasz pod te same kanały co w usterzeniu klasycznym - wysokość i kierunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Z tego co wiem to kanał 1 to aileron - lotki kanał 2 to elevator - wysokość kanał 3 to silnik - throttle kanał 4 to rudder - kierunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Mam instrukcje po angielsku i z tym mam problem.Ale czy dobrze zrozumiałem-u mnie ster kierunku to RUDD ,ster wysokości to ELEV . Jedna płetwa sterowa pod jedno serwo a druga pod drugie-tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Ogólnie tak, ale musisz włączyc mixer w nadajniku, żeby ruszając drążkiem wysokości góra dół oba stery chodziły razem góra- dół. Tak prawidłowo muszą się poruszać stery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Teraz to naprawdę zrozumiałem.Serdeczne dziękuje!! Ostatnio to hobby za dużo mnie kosztowało.Nie chcę popełnić żadnego błędu.Wiem że dla większości jest to oczywiste ,ale dla mnie każda forma potwierdzenia jest ważna. Bardzo dziękuje!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Ważne też jest samo ustawienie serw. W moim przypadku, aby stery w Delcie pracowały prawidłowo serwa nie mogły być ustawione "w lustrzanym odbiciu". Tylko orczyki skierowane w tą samą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Miałem ten sam problem co KrzysiekB, pomogła wtedy zamiana miejscami wtyczek serw w odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi