Jump to content

Jak podłączyć serwa w systemie V?

jarek1303

Recommended Posts

Proszę o poradę.Posiadam aparaturę SPEKTRUM DX7 i pierwszy raz będę miał elektroszybowiec FALKON w systemie V.Jak podłączyć serwa w odbiorniku? Chętne nawiązał bym kontakt z modelarzem w okolicach Szczecina (Choszczno,Pyrzyce,Barlinek,Kalsz Pomorski).

Zwykle jest opisane w instrukcji. We flash 5x ( czyli prehistoria :) serwa w ustrzeniu V podłączałem do kanału 2 i 4. A w nadajniku oczywiscie właczyć mixer V-tail. Jesli będą się ruszać stery w nieodpowiednich kierunkach - trzeba zmieniać reversy, lub nawet zamienić wtyczki serw miejscami w odbiorniku.

Nie wiem czy to jest kanał 1 czy 2? Mam opis tylko np.elew,ruder .To było dla mnie zrozumiałe jak miałem modele w systemie T z klapami,ale teraz kupuje pierwszy swój model w systemie V z kapami i lotkami+silnik.Dlatego nie wiem jak to podłączyć.

Powinno być opisane w instrukcji.

Mam MX-16S (bardzo podobne do DX7) i usterzenie V podłączałem pod kanały 3 i 4.

3 -ci kanał = lewa powierzchnia sterowa, 4-ty kanał = prawa.

Mikser V-tail włacza się w menu ustawień podstawowych w typie usterzenia.

Generalnie podłączasz pod te same kanały co w usterzeniu klasycznym - wysokość i kierunek.

Mam instrukcje po angielsku i z tym mam problem.Ale czy dobrze zrozumiałem-u mnie ster kierunku to RUDD ,ster wysokości to ELEV . Jedna płetwa sterowa pod jedno serwo a druga pod drugie-tak?

Ogólnie tak, ale musisz włączyc mixer w nadajniku, żeby ruszając drążkiem wysokości góra dół oba stery chodziły razem góra- dół. Tak prawidłowo muszą się poruszać stery

Dołączona grafikaDołączona grafika

Teraz to naprawdę zrozumiałem.Serdeczne dziękuje!! Ostatnio to hobby za dużo mnie kosztowało.Nie chcę popełnić żadnego błędu.Wiem że dla większości jest to oczywiste ,ale dla mnie każda forma potwierdzenia jest ważna. Bardzo dziękuje!!

Ważne też jest samo ustawienie serw. W moim przypadku, aby stery w Delcie pracowały prawidłowo serwa nie mogły być ustawione "w lustrzanym odbiciu". Tylko orczyki skierowane w tą samą stronę

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.