Linean Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Witam Mam pytanie jak odnosi się balsa 3mm do sklejki 3mm Budowałem swojego TOTO-0 według planów Motylastego i użyłem sklejki zamiast balsy , we wszystkich przypadkach , oczywiście w tych samych rozmiarach . Jakie to może mieć skutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Eh... Proste ,Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Raczej tylko takie, że model będzie cięższy. W przypadku TOTO-0 o wytrzymałość nie martwiłbym się za nadto. Najważniejsza tu jest wręga do mocowania silnika. Jaką grubość zastosowałeś? EDIT: Nie zdążyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...to obie są bardziej podatne na uszkodzenia? to nie widac różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jak dobrze przydzwonisz i jak pęknie Ci balsa albo sklejka, to już raczej będzie pozamiatane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 do silnika użyłem 3mm sklejki i myślę że wytrzyma , Duża różnica wagowa ? między balsą a sklejką ? Za niedługo wkładam wyposażenie i nie chce by się od ziemi nie oderwał ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeżeli to sklejka brzozowa to powiększyłeś masę kilkukrotnie, jeżeli to sklejka lipowobalsowa to powiększyłeś ją nieznacznie. Najcięższa jest sklejka brzozowa i jeżeli masz model z takiej sklejki to raz że będzie ciężki to dwa że będziesz mógł nim wbijać gwoździe bo będzie pancerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 A po trzecie to przez duza wagę bedzie bardzo szybki i moze kiepsko reagować na stery. No ale z dobrym motorem i drzwi od stodoły polecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 na szczęście użyłem sklejki lipowobalsowej ;] dzięki za informacje , temat juz do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Witaj, zapraszam na lotnisko w celu wymiany doświadczeń.Tarnów ul Lotnicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 ...ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia... O kurczę, a myślałem, że więcej wytrzymuje :shock: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Na lotnisko wpadnę jak go wkońcu dokończe i torszkę oblatam , obok siebie mam dość spore tereny a do lotniska daleko to nie będę tam jeździł , zanim nie opanuje dobrze modelu ;p Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krytek Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Tak jak powiedzia slawekmod elementy wykonane ze sklejki brzozowej sa pancerne mam model w ktrorym zastosowalem taka sklejke model nie do ubicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi