Skocz do zawartości

Balsa vs Sklejka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie jak odnosi się balsa 3mm do sklejki 3mm

Budowałem swojego TOTO-0 według planów Motylastego i użyłem sklejki zamiast balsy , we wszystkich przypadkach , oczywiście w tych samych rozmiarach . Jakie to może mieć skutki ?

Opublikowano

Eh... Proste ,Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

Opublikowano

Raczej tylko takie, że model będzie cięższy. W przypadku TOTO-0 o wytrzymałość nie martwiłbym się za nadto. Najważniejsza tu jest wręga do mocowania silnika. Jaką grubość zastosowałeś?

EDIT:

Nie zdążyłem :D

Opublikowano

Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

to obie są bardziej podatne na uszkodzenia? to nie widac różnicy
Opublikowano

do silnika użyłem 3mm sklejki i myślę że wytrzyma ,

Duża różnica wagowa ? między balsą a sklejką ?

Za niedługo wkładam wyposażenie i nie chce by się od ziemi nie oderwał ;p

Opublikowano

Jeżeli to sklejka brzozowa to powiększyłeś masę kilkukrotnie, jeżeli to sklejka lipowobalsowa to powiększyłeś ją nieznacznie. Najcięższa jest sklejka brzozowa i jeżeli masz model z takiej sklejki to raz że będzie ciężki to dwa że będziesz mógł nim wbijać gwoździe bo będzie pancerny.

Opublikowano

...ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

O kurczę, a myślałem, że więcej wytrzymuje :shock: :wink:

Opublikowano

Na lotnisko wpadnę jak go wkońcu dokończe i torszkę oblatam , obok siebie mam dość spore tereny a do lotniska daleko to nie będę tam jeździł , zanim nie opanuje dobrze modelu ;p

Pozdr

Opublikowano

Tak jak powiedzia slawekmod elementy wykonane ze sklejki brzozowej sa pancerne mam model w ktrorym zastosowalem taka sklejke model nie do ubicia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.