Jump to content

Balsa vs Sklejka

Linean

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak odnosi się balsa 3mm do sklejki 3mm

Budowałem swojego TOTO-0 według planów Motylastego i użyłem sklejki zamiast balsy , we wszystkich przypadkach , oczywiście w tych samych rozmiarach . Jakie to może mieć skutki ?

Eh... Proste ,Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

Raczej tylko takie, że model będzie cięższy. W przypadku TOTO-0 o wytrzymałość nie martwiłbym się za nadto. Najważniejsza tu jest wręga do mocowania silnika. Jaką grubość zastosowałeś?

EDIT:

Nie zdążyłem :D

Balsa jest lżejsza ,ale zarazem podatna na uszkodzenia ,oraz latwiej się ją obrabia, ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

to obie są bardziej podatne na uszkodzenia? to nie widac różnicy

do silnika użyłem 3mm sklejki i myślę że wytrzyma ,

Duża różnica wagowa ? między balsą a sklejką ?

Za niedługo wkładam wyposażenie i nie chce by się od ziemi nie oderwał ;p

Jeżeli to sklejka brzozowa to powiększyłeś masę kilkukrotnie, jeżeli to sklejka lipowobalsowa to powiększyłeś ją nieznacznie. Najcięższa jest sklejka brzozowa i jeżeli masz model z takiej sklejki to raz że będzie ciężki to dwa że będziesz mógł nim wbijać gwoździe bo będzie pancerny.

...ze sklejką już jest inaczej, jest cięższa , ciężej się ją tnie, oraz jest bardziej podatna na uszkodzenia...

O kurczę, a myślałem, że więcej wytrzymuje :shock: :wink:

Na lotnisko wpadnę jak go wkońcu dokończe i torszkę oblatam , obok siebie mam dość spore tereny a do lotniska daleko to nie będę tam jeździł , zanim nie opanuje dobrze modelu ;p

Pozdr

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.