wojcio69 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam Jeżeli zakupię ten model http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14498 i pesymistycznie założę, że obarczą go cłem, to w jakiej wysokości mogę się go spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek78 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Moje wszystkie paczki z HC, które trafiły na "Cło" były liczone jako 23% (czyli VAT a nie cło) wartości paczki łącznie z kosztami wysyłki (wartość z wyciągu PayPal), na dodatek przeliczenie $ na PLN po kursie z dnia "clenia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Mi ostatnio trafiła paczka na "cło". Celnikom niepodobało się, że wartość paczki ważącej 1,5 kg, to tylko 36$ i zaczęli wymagać ode mnie dowodów zakupu i płatności z paypala. Na fakturze z HK widniała wartość przesyłki 36% + koszty przeszyłki 8$. Taką fakturę zaniosłem do odpowiedniego urzędu celnego. Zaczęli wymagać wyciągu z paypala. Dostali wyciąg za płatność na 46$. A ostatecznie zapłąciłem 52,5zł VATu. Przesyłkę wycenili na 195zł, czyli podatku było 45zł, a pozostałe 7zł, to obsługa paczki.... Więc po co im faktury i dowód płatności, skoro paczkę wyceniają po swojemu????? Za paczkę płaciłem w lutym (dużo backorderów), a przyszła pod koniec kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Na fakturze z HK widniała wartość przesyłki 36% + koszty przeszyłki 8$. Taką fakturę zaniosłem do odpowiedniego urzędu celnego. Zaczęli wymagać wyciągu z paypala. Dostali wyciąg za płatność na 46$. W jaki sposób dałeś im wyciąg z paypala na $46, jeżeli jest to w założeniu(standardowo) tylko 30% z wartości paczki + $8, czyli koszt który poniosłeś to właściwie $128? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n6210 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Odnośnie cła to może to się komuś przyda Cło informator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Chcą wyciągi, bo wiedzą o co chodzi z zaniżonymi fakturami. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi