rafalgruszka Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 A aparat to kompaktówka Panasonic DMC-FS11 przesłona od 9-13 (nie mam takiej opcji)dane techniczne aparatuWszystkie parametry techniczne Producent: Panasonic Zoom optyczny: 5x, obiektyw Lumix DC Vario, 28-140 mm (ekwiwalent dla małego obrazka), 6 elementów w 5 grupach, 3 soczewki asferyczne Efektywna liczba pikseli: 14.1 miliona Matryca: 1/2.33 cala CCD Max. rozdzielczość: 4320 x 3240 pikseli Wyświetlacz LCD: 2.7 cala, rozdzielczość 230 tys. pikseli, pole widzenia 100%, Zoom cyfrowy: 4x (16x w kombinacji z zoom-em optycznym) Jasność optyki: f/2.8 - 6.9 jednak ma Migawka: 8-1/1600 sek., Tryb gwiaździste niebo: 15, 30, 60 sek. System fotometryczny: wielosegmentowy Nastawy ekspozycji: auto, inteligentne auto, inteligentny wybór sceny, programy tematyczne Balans bieli: auto, światło dzienne, chmury, cień, światło halogenowe, światło jarzeniowe Korekcja ekspozycji: +/- 2 EV co 1/3 EV Autofocus: TAK, 9 punktowy, 1 punktowy, detekcja twarzy, światło wspomagające Ostrość ręczna: NIE także nie musisz zmieniać aparatu... chociaż te 6.9 szału nie robi rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychotrop Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 o widzę, że coś z mojej działki jak ktoś ma lustrzankę, to sprawa jest prosta. wyzwalanie migawki ustawiamy na interwał czasowy. czas naświetlania ok 30 sekund. iso minimalne, żeby wyeliminować szumy, także te powstałe z nagrzewania matrycy (przy długich czasach naświetlania). przesłona zależy od światła jakie mamy w danej chwili, ale jak za jasno, to zakładamy filtr neutralny szary w celu przyciemnienia. wszystko zapięte na statywie. a no w miarę szeroki kąt obiektywu, jeśli mamy jakiś lichy statyw za 150zł - wyeliminujemy (mniej więcej) poruszenia przy 30 sekundach naświetlania, mamy spore szanse na chwycenie pioruna. interwał ustawiamy na powtarzanie powiedzmy 10 razy i idziemy na kawę wracamy, przeglądamy, czy coś się złapało z małpkami ... cóż. znaleźć ustawienie, gdzie jest najdłuższy czas naświetlania, przyłożyć filtr naturalny szary do obiektywu (można pożyczyć od znajomego) i czekać. żeby wyeliminować drgania, nie należy wyzwalać bezpośrednio migawki spustem, a ustawić timer a i zabezpieczyć sprzęt przed deszczem ot cała filozofia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Koledzy jutro burze nad Polską ja będę polował... powodzenia w łowach... rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Wczoraj polowanie się udało rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Uuuuuu... aparacik do serwisu. Przebija się światło, chyba z diody układu ustawiania ostrości. Próbuj robić zdjęcia na manualnym ustawianiu ostrości. Automatyka w takich warunkach (Ciemność i ostre światło) głupieje. Jeżeli masz możliwość, spróbuj takie zdjęcia robić w formacie RAW. Później zdjęcie można zdrowo podrasować. Z formatów typu JPG, guzik się potem wyciagnie. Drugie zdjęcie całkiem, efektowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Uuuuuu... aparacik do serwisu.to nie to co myśliszpo obu stronach zdjęcia ale już za kadrem mam dwie lampy, jedna sodowa a druga rtęciowa i jeszcze trzecia za tujami... Próbuj robić zdjęcia na manualnym ustawianiu ostrościoczywiście że na manual miałem ustawione...a RAW nie chce mi się obrabiać... dość czasu tracę na łowienie piorunów... rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekB. Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 tym razem cholera była za daleko na jakiekolwiek zdjęcia :/ . jeszcze dorwę pare piorunów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 A ja dorwałem takie cuś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 wczoraj Gromowładny uraczył mnie ładną burzą rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Rafał extra, nawet nie wiedziałem, że był burza spałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Witam zeszłej nocy ładnie dawało :jupi: :rotfl: rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Tak lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Długi czas naświetlania w zasięgu sodówek? Używałeś jakiegoś filtru? Czy jednak krótkie naświetlanie "oby zdążyć nacisnąć"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Rafał, zdjęcia super. też ostatnio polowałem na pioruny ale zdjęcia nie wyszły. Chyba było za jasno bo burza była około 17:30. To co uchwyciłem było ledwo widać na tle jasnego nieba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Tak lepiejmoże i lepiej ale nie mam czasu na zabawę w obrabianie zdjęćDługi czas naświetlania w zasięgu sodówek? Używałeś jakiegoś filtru? Czy jednak krótkie naświetlanie "oby zdążyć nacisnąć"?czas naświetlania 8sec f-8 ISO100 wyzwalanie z pilota... na pierwszych zdjęciach miałem balans bieli źle ustawionyco do filtru to mam cały czas na szkle filtr UV ale nie wydaje mi się żeby sodówki miały jakiś wpływ na matrycę... Rafał, zdjęcia super. też ostatnio polowałem na pioruny ale zdjęcia nie wyszły. Chyba było za jasno bo burza była około 17:30. To co uchwyciłem było ledwo widać na tle jasnego niebaw dzień też idzie robić ale przesłona to tak na f-22 rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 miałem f20 ale i tak nie bardzo wychodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisartur Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Witam Zdjęcie może troszkę nie wyraźne ale dupnięcię był niesamowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Panowie świetne fotki, ale najbardziej podoba mi się fotka choć trochę nie wyraźna Artura, jak z filmu wojna światów. Ujęcie bardzo ładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 To i ja coś wrzucę. Robiłem na czasach 20-30sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Zdjęcie może troszkę nie wyraźne ale dupnięcię był niesamowitepowinieneś ustawić ostrość na nieskończoność... ręcznie...Panowie świetne fotki, ale najbardziej podoba mi się fotka choć trochę nie wyraźna Artura,zgadza się... naprawdę fajna fotka...To i ja coś wrzucę. Robiłem na czasach 20-30sekundu mnie jest to niemożliwe przez wszędobylskie sodówki...rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi