Skocz do zawartości

Krotka prezentacja - Barakuda Modellot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka fotek mojej Barakudy. Wlasciwie to nic nowego nie wniosę do tematu.

Skrzydla HS 82MG i HS 125MG, ogon 82MG

Naped Turnigy 3548, regiel 60A Turnigy Sentry, smigielko 13x6.5 (duuze) i zasilanie 3s 2200 20C (pewno pojdzie do wymiany na wieksze C)

Waga koncowa nie przekroczy 2300.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

A 4s się zmieści ? To daj - nie będziesz żałował. To model z temperamentem, nie może się wczołgiwać na pułap.....Masą się nie przejmuj, to nie jest "J". Silnik też wejdzie w zakres lepszej sprawności !

Fajnie się prezentuje - Jurek

Opublikowano

Musialbym wpasc do Nastika i przymierzyć :) Moze by weszlo :) Porównując wymiary na stronce wszedłby mi zamiast 3s 2200 4s 2100 - dlugosc i szerokosc ta sama, grubszy o jeden listek tylko :)

Opublikowano

Barakuda gotowa. 2400 do lotu. Wywazona z 4s praktycznie bez grama ołowiu na 112mm od natarcia (producent zaleca 110 wiec jest super - jak sie doladuje pakiet to wiecej prądu obciąży dziób ;) Musialem tylko przykleic 5g pod serwo lotki w lewym skrzydle, bo model przechyla na prawo.

Jutro albo w sobote oblot :)

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Gdybyś się wybierał do Gotartowic - daj znać. Chętnie zobaczę.... Pozdrawiam

- Jurek

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Hmmm... Jak by Ci to moja Starka pedziała ? Mono.... Sklerosan ??

- Jurek

Opublikowano

Dziś odbył się spontaniczny oblot. Czasu starczylo akurat na jeden kontrolny lot.

Kilka spostrzeżeń:

Model wywazony wg producenta troche za bardzo ciągnął na dziób. Muszę cos pomyslec, i cofnac SC o kilka mm.

Koniecznie musze zwazyc skrzydla. Model dosc mocno sciagal na prawe skrzydlo.

Lądowania bez butterfly to masakra - przelecialem caly pas, model niesie sie niesamowicie. Sam butterfly bardzo skuteczny.

Zastosowany naped ciagnie model ostro w gore nawet na pol gazu wiec jest ok.

Ogolnie podsumowujac - 4 z plusem dla modelu. Musze jeszcze wymyslic jak zabezpieczyc skrzydla przed rozsunięciem się w locie i mozna latać.

A, i jeszcze musze ja jakos dokolorować. Czarne pasy na dolnej powierzchni skrzydla plus pomarańczowe koncowki skrzydel u góry powinny wystarczyć :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Taśma zdaje egzamin w Barakudzie. Skrzydła na bagnet i ładnie taśmą na górze. Będzie dobrze.

Co do ŚĆ to ja miałem 114-115 mm. Wydawało się być dobrze w wersji szybowcowej.

Co do tego opadania na skrzydło.

Ja miałem to samo:

1. Waga skrzydeł do sprawdzenia i masy wyrównaj. Ja dołożyłem w jednym trochę ołowiu na końcówkę. W wcisnąłem plasterek między forniry. Jak odchylisz lotkę to na końcówce płata w miejscu wycięcia lotki od środka będzie nie zaszpachlowany, widoczny rdzeń styro. I tam łatwo w ten trójkącik wcisnąć wałki lub plasterki ołowiu.

2. V-ka musi być równo ustawiona. Generalnie te zmocowanie producenta bywa nieproste, więc sprawdź czy jest symetrycznie i czy odległości od końcówki skrzydeł do końcówk V-ki są jednakowe. Na fotce widzę że od tyłu patrząc lewy statecznik jest niżej. Czyli to do wyrównania. I to dość sporo. Norma w tym modelu.

3. Jak to nie pomoże to jest opcja jeszcze przesunięcia kołków ustalających za bagnetem skrzydeł. Wyrabiasz otwór iglakiem w górę lub w dół delikatnie o milimetry i wypełniasz mikrobalonem to co zostało aby nie było luzu.

Gratuluję udanych lotów.

Uwaga na prędkość bo się może korkować bez ostrzeżenia. Ale z silnikiem nie powinno być problemów.

Opublikowano

Skrzydlo juz jest dowazone jedno, roznica miedzy nimi to 2 gramy.

Dzis zajme sie Vką, bo rzeczywiscie jest dosc konkretnie przekrzywiona :/

I pomierzę kąty, o ile dorwę miarkę :)

Opublikowano

Dziś powalczylem z ogonem. Wymagal bardzo malej podkladki z kawalka balsy usztywnionej na CA ale jest juz teraz rowno. Wczesniej, przy skrzydlach poziomo, roznica koncowek V nad ziemią wynosila ponad 3cm!

Dorobilem jeszcze pasy, zeby bylo ja troche lepiej widac na niebie i wlasciwie to tyle... :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Gratuluję, choć osobiście za Barakudą nie przepadam. Natomiast podoba mi się ubarwienie Twojego modelu. A skrzydełka na taśmę tak jak koledzy podpowiadają :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.