piotr Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 to chyba pytanie na czasie i chciałbym się dowiedzieć co wy na to??? czy ktoś z was wie na ile czasu jest odstawiony F-16 w razie jakiejś awarji lub uszkodzenia do naprawy, a ile czasu potrzeba żeby usunąć usterkę w samolotach rosyjskich??? Już wam piszę: -F-16 odstewiany jest na tor boczny i naprawa trwa nawet pół roku - samoloty rosyjskie mają budowę modułową i naprawa uszkodzonej części ,np: silnika trwa 0,5 godziny (30 min) po prostu jest wstawiany nowy silnik i samolot jest gotowy do kolejnego latania :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 Już wam piszę: -F-16 odstewiany jest na tor boczny i naprawa trwa nawet pół roku - samoloty rosyjskie mają budowę modułową i naprawa uszkodzonej części ,np: silnika trwa 0,5 godziny (30 min) po prostu jest wstawiany nowy silnik i samolot jest gotowy do kolejnego latania :idea: Napisz gdzie to znalazłeś ? Tak się składa że wiem ile czasu zajmuje wymiana silnika na Su-22 i widziałem wymianę silnika na F-16 i wierz mi to co napisałeś to bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 10 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 wiesz, SU 22 to przestarzała maszyna których już nikt nie używa, a tu mowa o su 27, 32 i 35 oraz o MIG-ach począwszy od typu 29-ego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 wiesz, SU 22 to przestarzała maszyna których już nikt nie używa, a tu mowa o su 27, 32 i 35 oraz o MIG-ach począwszy od typu 29-ego O tych Su 27,32,35 i Mig-29 to chyba napisałeś w myślach bo ja nie widzę . Na 29 wymiana silników nie trwa pól godziny i ja twierdzę że na pozostałych które wymieniłeś też nie. Jeżeli sugerujesz wyższość techniki rosyjskiej to mit. A to co kupiliśmy też ma najlepsze lata za sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 Można było kupić Grippena, tak jak to bez włażenia do d... zrobil Czesi. I maja prawdziwie nowe i b. dobre samoloty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 10 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 z tym grippenem to było by najlepiej dla polski ponieważ oferowali pełny serwisi są to samoloty naprawdę nowoczesne, a na temat wyższości samolotów rosyjskich nad zachodnimi to wystarczy poczytać niektóre monografie, a tak wogóle OLO to podaj mi przykład samolotu używanego przez zachód który posiada zmienny wektorowo ciąg silników i który samolot zachodni może zrobić "kobrę" choćby do 70 stopni do pionu, BYŁ taki samolot oznaczony X31 który na prototypie prace zakończono, z powodu zbyt słabych osiągów zastosowanych silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 przykład samolotu używanego przez zachód który posiada zmienny wektorowo ciąg silników Z tego co czytałem to istnieje chyba jakaś morska wersja f18 z wektorowaniem ciągu montowanym seryjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 który samolot zachodni może zrobić "kobrę" Samą kobrą to Ty walki w powietrzu nie wygrasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 10 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 w F-18 w tej wersji zastosowano pseudo wektor, ale nie do latania a do szybszego oderwania się od pokładu lotniskowca i utrzymania się w powietrzu przy pierwszych metrach w powietrzu, jednak tu ciąg silnika jest przestawiany tylko do kilku stopni i tylko w dół :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 Ja tam mam wstręt do odrzutowców ... ale napewno nie wybrałbym f 16 ... Ani to sprawne ani ładne ... Po dwa w europie mielibysmy bliżej do serwisu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 A ja sie z wami nie zgodze Mi sie bardzo podoba F-16 klasa to klasa. A Gipenny byly by tez dobrym rozwiazaniem. W sumie po co o tym gadamy co dobre a co zle jak i tak nie mamy na to wplywu?? :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 10 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2006 Eeech... F-16 mi osobiście się nie podoba, ale było nie było, ten samolot został sprawdzony na wielu polach walki i to przez różne kraje. Do tego nasze "efy" są - z tego co słyszałem - ich najnowoczesniejszą wersją. Tak więc, uważam, że Polska źle na tym nie wyszła. MiGi są dla mnie w porządku, sam byłem rok temu na Krzesinach i widziałem co on potrafi (MiG-29). Nie wiem ile pali F-16, ale godzina lotu pokazowego na MiGu-29 kosztuje... 70000zł paliwa. Tak. Siedemdziesiąt tysięcy (a słownie piszę, byście czasem nie myśleli, że źle napisałem zera ). A Polska nie powinna kupować chyba MiGów od Rosjan, bo sami wiemy jakie mamy z nimi stosunki. A najlepiej by było, gdyby Polska zakupiła 1000 sztuk Me-109 K-4 i by była gitarka :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Albo nie kupowala nic i remontowala drogi ... na jakiego grzyba nam samoloty bojowe ?? Jakas wojna ma byc czy dla szpanu ?? Znowu nieodpowiednie osoby na gorze piramidki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 I tu się Irku , jako stary militarysta, przerobiony na pacyfistę, całkowicie z Tobą zgodzę. Można lubić, oglądać, ba, podziwiać takie latające i strzelające zabawki dla dużych chłopców, ale po kiego grzyba nam one? Jak już armia musi latać , to niech lata np. na "Orlikach", "Iskierkach" czy "Orce" p.Margańskiego. Pomyślcie ile np. "becikowego" można by rozdać za cenę tych F-16... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Jakos nie podzielam waszego zdania. Kraj powinien miec jakies uzbrojenie. Podczas 2 wojny go nie mielismy i co w pierwszych dniach wrzesnia zrobili nas jak dzieci. Moze te kilkanascie sztuk F-16 to jeszcze nic, ale juz mamy cos do obrony. Niewiadomo co historia pokaze, moze okaze sie to wydatek zbedny, a moze nieoceniony ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Ale powiedz, przed kim zamierzasz sie bronić? Przed Łukaszenką? Nie sądzę, aby nas zaatakował, bo i po co? Abyśmy mu rewolucje zrobili i drugą "Solidarność" tam mu zbudowali? Rosjanie też już tacy głupi nie są. Kto by sobie na głowę takiego strupa brał? Nie te czasy...Są kraje , które wcale armii nie maja i dobrze sobie żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 niby i tak. Ale wiesz ja tam chce zostac pilotem i wolalbym latac na F-16 niz na SU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr Opublikowano 11 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 dziś przeczytałem w "polityce" ile będzie kosztowało przeszkolenie jednego pilota do F-16........... :scratch: bagatelka tylko 3 mln zł, cóż to było dla polski, a co najciekawsze to te maszyny muszą mieć specjalne lotniska, które polska musi sobie zrobić sama, a już nie wspomnę o kredycie na te samoloty co wynosi 3,5 miliarda, a na samą obslugę długu jeszcze musimy dołożyć do tego interesu kolejne 1,5 mld, i w zaokrągleniu cały ten sprzęt i cały ten bajzel wyniesie 36 mld, tylko nie pamiętam zł czy dolarów, ale to oczywiście mała różnica, no nie?, a co będziemy się przejmować, tylko ciekawe w czyjej kieszeni politycy będą szukali funduszy na to przedsięwzięcie? ja to myślę że pewnie każdy z nich zrezygnuje z kilku tysięcy pęsji............ jak myślicie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Wlasnie zginal Polak w bardzo waznej wojnie w Iraku. Mam gdzies uzbrojenie i idiotyczne wojny. Za te pieniazdze jezdzilibysmy po drogach gladkich jak stol a czlowiek zylby 200 lat nie martwiac sie za bardzo grypa ,rakiem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 11 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2006 Taa, i basta. Mamy MiGi, Suchoje... Dobra, sprawdzone. I jakoś wystarczają. F-16 niech se ma USA. Moze te kilkanascie sztuk F-16 to jeszcze nic, ale juz mamy cos do obrony. Niewiadomo co historia pokaze, moze okaze sie to wydatek zbedny, a moze nieoceniony ?? USA, jako wielki sojusznik Polski, przyjdzie nam z odsieczą!!! Wszędzie ci Jankesi muszną swoje nosy pchać. :? A nawet te F-16 niech sobie tyle kosztują. Pytanie teraz: czym my im zapłacimy? Pieniędzmi czy czymś "rzeczowym"? Jeśli tym pierwszym, to pół biedy, bo pewnie my jako zwykli obywatele IV RP i tak nie odczujemy większej różnicy w bycie, a te pieniądze to i tak pewnie bedą w postaci zer i jedynek na jakichś tam kontach. Niech Jankesi sobie wezmą za samoloty elektronicznej gotówki ile chcą, na pewno zorbią z tym pożytek. Nawet nie bedą mogli tego sobie w d... wsadzić :roll: :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.