Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oblatałem bixlera znajomemu, nawet 2 razy i oba loty zakończyły się kraksą. Pierwsza kraksa w wyniku odklejenia się oryginalnej dźwigni, druga po wymianie dźwigni bowdem przesunął się w beczułce :roll: Dodam że na ziemi wszystko się trzymało nawet jak blokowałem stery.

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Cimek

Ty to potrafisz pocieszyć człowieka...

Dziwna sprawa, bo na samym początku (do pierwszej kraksy) wszystko działało jak należy. Bowdeny, etc. są dobrze zamontowane i to na pewno nie ich wina - samolot lecąc na mnie po prostu zgasł w powietrzu i zaczął skręcać. Podczas tego, niekontrolowanego manewru odzyskałem zasięg. Potem już nie latałem na siebie i było lepiej, dlatego stawiałem na antenę. Mam jeszcze inny odbiornik kompatybilny z tą aparaturą.

Mam nadzieję, że to jednak nie wina modułu nadawczego, czy komputera aparatury.... :|

Opublikowano

Mam zamiar przetestować tego typu konfiguracje w tych samych warunkach na jednym akumulatorze (loty po około 10min):

Aparatura Turnigy:

1. Odbiornik Turnigy

2. Odbiornik Turnigy + kondensator 4700uF.

3. Odbiornik HK T6A.

Dzisiaj latałem i było prawie bez zarzutu. Latał na różnych pułapach. Zazwyczaj latam do wysokości max. 80-100m (najczęściej 20-50) oraz w półkolu o średnicy max 150m.

2 razy miałem ciekawą sytuację - mniej więcej w tym samym miejscu na mniej niż sekundę straciłem zasięg/wylogowało mi odbiornik - po prostu silnik zgasł, po czym momentalnie wrócił na obroty. Kółek i ósemek było całkiem sporo (nawet w mniej więcej tamtym miejscu).

Poczytam jeszcze tygodniki komputerowe mówiące o zasięgach sieci WLAN - może coś mi się uda dowiedzieć ;)

Opublikowano

Zasięgi WLAN nie mają tutaj wiele do gadania ;-).

Każde źródło zakłóceń w częstotliwości 2.4GHz będzie miało wpływ na pracę aparatury, lecz akurat WiFi będzie miało stosunkowo niewielki. Jest to spowodowane niskimi mocami - urządzenia rzadko kiedy mają więcej niż 100mW (bez anten), realnie nawet z anteną nie dochodzą do 1W w wiązce.

Z tego co sprawdzałem standardowe odbiorniki T9X nie potrzebują kondensatora, co więcej - latałem na około 750-1000 metrów i nie było problemów z zasięgiem aparaturki. Może sam regiel jest przyczyną (a konkretniej to BEC)?

Pytanie którędy są poprowadzone kable między reglem a silnikiem oraz czy w tych okolicach nie pracuje antena odbiornika. Pamiętajmy że odbiornik T9X ma "działającą" część antenki tylko na końcu (pod termokurczką), reszta jest hmmmm - "ekranowana" :P.

Opublikowano

Regulatory potrafią nieźle siać, dlatego najlepiej aby w jego bliskiej okolicy nie było absolutnie żadnych kabelków i odbiorników, a jak nie ma tego jak ominąć to feryt na kabel, który tam leci i już jest ok.

Opublikowano

Regulator mam TGY Plush 25A. Położony jest dość daleko, bo prawie pod samymi skrzydłami modelu, natomiast antena odbiornika jest wyrzucona na zewnątrz.

Z tego co doczytałem to problem może tkwić w nadajniku, a konkretnie w ustawieniu anteny. Z różnymi opiniami się spotkałem... Co chcę przetestować:

1. Antena ustawiona w kierunku modelu (tak mi doradzono na lotnisku i tak latam).

2. Antena skierowana w górę.

3. Antena skierowana w bok.

Po całej lekturze stwierdzam, że pierwsze wyjście jest najmniej odpowiednie, bo antena nie jest kierunkowa, tylko kolista (wysyła sygnał na około).

W każdym bądź razie mam już kilka spraw do przetestowania i obalenia mitów.

PS. Mam jeszcze inny odbiornik, który też przetestuję.

Opublikowano

Ja w delcie mam odbiornik zaraz przy regulatorze i silniku. Na dodatek antenka byłą ułamana. Latam tą deltą na 500m od siebie i tylko raz straciłem zasięg.Ale to było z winy tego iż miałem pół modelu obklejonego aluminium. Nie masz czasem przy odbiorniku ,w miejscu jak antenka wychodzi z odbiornika jej ułamanej ?

Opublikowano

Po całej lekturze stwierdzam, że pierwsze wyjście jest najmniej odpowiednie, bo antena nie jest kierunkowa, tylko kolista (wysyła sygnał na około).

Nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Antena może być dookólna, a nie kolista. Może to błędnie kiedyś czytających naprowadzić na polaryzację kołową, z którą to akurat niewiele ma wspólnego antena o której piszemy...

Anteny w postaci "kresek" powinny być ułożone do siebie równolegle - wtedy będą działać najlepiej. Polecam poczytać na przykład na temat anten WiFi, oraz generalnie na temat radia, polaryzacji i takichtam głupot ;-)

Opublikowano

Antena jest cała - rozkręciłem odbiornik i sprawdziłem.

Co do anteny to fakt - chodziło mi o dookólną, ale pisząc wczoraj zapomniałem nazwy. Co do WiFi to czytałem. Natrafiłem nawet na fajny projekt anteny kierunkowej.

Z drugiej jednak strony martwi mnie to, że pomimo takich ustawień występują problemy (z tego co piszecie to latacie na podobnych i nie macie problemów) :( Co jest pewną oznaką, iż cały układ nie pracuje prawidłowo...

Opublikowano

W swoich modelach nigdy nie zwracałem uwagi na położenie anteny zarówno w nadajniku jak i odbiorniku Turnigy ma się rozumieć. Czytając posty kolegi, ewidentnie ma padniętą elektronikę. Latam tuż przy słupach wysokiego napięcia, w okolicy sieją nadajniki sieci radiowej, a moja Turnigy ma to w d... :P Szkoda, że taka pierdołka odbiera koledze całą frajdę.

.... też jakoś się dałem namówić na Bixlera, mam nadzieję, że paka dojdzie zanim spadnie śnieg he he ;).

Wysokości.

Opublikowano

Cimek

A co zamawiasz? Coś betopodobnego? :lol:

Sprawdziłem "zakłócalność" tej aparatury w warunkach domowych (inny pokój, miejsce za lodówką) i zero przerwań... :]

Co do odbiornika to mam pytanie. Czy da się dolutować drugą antenę (coś podobnego do korony z 2 antenami), by poprawić działanie układu -> umiejscowienie w różnych miejscach, prostopadle. Dałoby to coś? Czy są to tylko pobożne życzenia? :) Pytanie czysto teoretyczne z mej strony.

Opublikowano

Dzisiaj byłem, latałem. Prawdopodobnie ostatni raz na dłuższy czas (przynajmniej według pogodynki długoterminowej).

Było nawet, nawet.

1. Koło południa - lekki wiaterek. Antenka ustawiona prostopadle, prosto do góry. Ani razu nie straciłem zasięgu.

2. Po 14. Również wietrznie, toteż silnik pracował cały czas. Efekt - zdarzyło się przy lądowaniu, że nie zareagował na wychylenia drążkiem, ale po chwili wszystko było jak najlepiej.

Ogólnie powiem tak. Dzisiaj biłem swoje rekordy wysokości :lol: i nie utraciłem kontroli ani na chwilę. Kontrolę tracę (choć nie wiem czy to dobre stwierdzenie), gdy latam niżej i zazwyczaj w tym samym miejscu.

Osobiście wydaje mi się, że nadajnik i odbiornik są w 99% OK, natomiast problem może tkwić w czymś innym, np. innym źródle sygnału (chociaż też niekoniecznie - po 14. latałem z 5 innymi modelami na 2.4GHz, to brak reakcji zdarzył się, kiedy to wszystkie modele były uziemione).

Ktoś podziela moją opinię?

Opublikowano

cześć

Zamówiłem do swojego Bixlera regiel 30A z HK. Czy konieczna będzie jego konfiguracja za pomocą karty czy wystarczą fabryczne ustawienia ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.