Marcin_12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam jest to moja pierwsza budowa samolotu rc. Pierwsze koty za płoty ! Części już wycięte i posklejane, kadłub i skrzydła nadal w budowie. PS. Będę starał się dodawać nowe posty jak tylko będą postępy w pracy, z czasem bardziej się rozpiszę Pozdrawiam
ppompka Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 No, no. Jak narazie idzie Tobie bardzo ładnie, równo i czysto. Oby tak do końca.
Kolar Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Listewki sosny z przodu kadłuba masz źle wklejone, końcówki powinny przylegać do wręgi silnika, wtedy konstrukcja będzie wytrzymalsza. Generalnie radzę bardzie wzmocnić przód (zalaminować lub więcej listewek), bo mój RWD-5 ciężko znosił krety na dziób Ogólnie, jak na razie ładnie Ci idzie!
domino10-0 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 No pieknie ci idzie jak narazie, oby tak dalej . Też robilem RWD ale zle wywarzylem pakiet w kadlubie i gdy rzucilem samolot to chwile lecial, a gdy puscilem gaz to pionowo wlecial w ziemie . Wiec gdy juz zrobisz swoj to pamietaj by go dobrze wywarzyc bo szkoda by bylo takiej ladnej konstrukcji
Marcin_12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ciesze ,że się podoba A co do tych listewek to postaram się poprawić. Pozdrawiam
Ładziak Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 zle wywarzylem pakiet w kadlubie pamietaj by go dobrze wywarzycDokładnie! Ja przed lotem dokładnie warzę pakiety na średnim ogniu. Są wtedy mięciutkie i nie są łykowate. Dobrze, żeby przed warzeniem skruszały przez noc za oknem. Aha, do warzenia używam gara, a nie kadłuba. Mniam! http://www.sjp.pl/co/warzy%E6
Marcin_12 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2011 Mam jeszcze pytanie orientujecie sie ok ile idzie paczka z hobbykinga ?
sławek Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zawsze zastanawiało mnie czemu dziób w RWD jest tak zaprojektowany (konkretnie jego wzmocnienia) że jego dziobowa część aż się prosi o połamanie-albo jest to celowa strefa "zgniotu " by reszta kadłuba nie uległa destrukcji albo błąd konstruktora . Osobiście dodałbym jeszcze poziomo listwy na górze i na dole " komory silnikowej " biegnące od wręgi do listew idących z dna kadłuba do listew pod skrzydłowych, a tę ukośną listwę wkleiłbym odwrotnie -tak by szła od dołu wręgi silnika. Pzykład -tu wprawdzie nie w 100% to o czym pisze ale jest zbliżone w części dziobowej -brak tylko listwy górnej ale tam to zastępuje klocek styroduru (tam miałem inne mocowanie silnika) Taki układ listew był sprawdzony przez zemnie w kilu modelach i żaden nie uległ destrukcji a bywały nawet "lądowania " pionowe W przypadku wykonania RWD w-g planów wydaje mnie się że dziób przy crashu złamie się w górę w okolicy łączenia się maski z "kabiną" EDIT dodam tylko że jednym z najmocniejszych kształtów konstrukcyjnie jest zamknięty trójkąt. Mniej więcej ja zrobiłbym tak.
madrian Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zawsze gdzieś się złamie... :wink: Jedyna rada to nie kretować. A depronowiec nigdy nie będzie modelem pancernym.
Kuba.l Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 BARDZO ŁADNIE Ci to wychodzi tym bardziej że to twój pierwszy model
domino10-0 Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ładziak sorki za błędy, ale czasami sie zdarzają :roll: , oczywiście chodzi o wyważenie
Cimek Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Bardzo ładnie Niech Twoi rówieśnicy biorą z Ciebie przykład.
sławek Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 I nie słuchaj Madriana bo ci radzi Jedyna rada to kretować.ja radze nie kretować,a tak bez żartów to pancernego latającego modelu nie zrobisz z żadnego materiału (chyba że gumowatego to tylko z EPP) ale parę listewek mądrze rozmieszczonych zwiększa przeżywalność modelu ,oczywiście do pewnych prędkości zderzenia i twardości "lądowiska".
madrian Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Wkradł się błąd i poprawione. Nie jedz skrzydełek z KFC, nad klawiaturą. źle jej to robi.
Marcin_12 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Opublikowano 7 Lipca 2011 mam pytanie ponieważ jutro chciałbym zająć się oklejaniem, wie ktoś może gdzie można dostać taśmę pakową ?? I czy to jest taśma nawijana na rolkę ?? Pzdr :)
Nebeb Opublikowano 7 Lipca 2011 Opublikowano 7 Lipca 2011 Tak jest to taśma nawijana na rolkę, kupić możesz ja tu: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=ta%C5%9Bma+pakowa+
Marcin_12 Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Opublikowano 7 Lipca 2011 dzięki właśnie nie byłem pewny czy to o to chodzi
Rekomendowane odpowiedzi