ikar58 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Witam, mam pytanie czy można zastosować ten podświetlacz link do aparatury Hitec'a Optic6, jeżeli tak to w jaki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Przyklejam sie do tego tematu. Mam podobny problem z nadajnikiem Futaba FP-9 ZAP -Wc2. Nie mialem pojecia ze jest taka mozliwosc podswietlenia ekranu,mam ustawiony kontrast na max i dalej w pelnym sloncu obraz jest slabo widoczny, jest to jedyna wada tego nadajnika. Bardzo bym prosil o zeczowa opinje profesjonalistow [elektronikow] w tym temacie. Jaka jest angielska nazwa tego podswietlacza? Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 mam ten podświetlacz i chciałem go włożyć do mojej mx-16 i wtyczka powiedzmy że pasuje, wszystko działa ale po pierwsze wymiary się nie zgadzają (ale to najmniejszy problem) a po 2 światło nie "prześwieca" przez wyświetlacz... nie mam pojęcia dlaczego. No i jest jeszcze kwestia tego że w mx16 jest zupełnie inne mocowanie wyświetlacza, jest w plastikowej ramce a nie na gąbce.., ale to pewnie też bysie jakoś obeszło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Pod płytką ciekłokrystaliczną znajduje się płytka z tłem, na tle której widzimy napisy. Należy rozebrać moduł wyświetlacza i na miejsce tła włożyć płytkę świecącą. Nie każdy wyświetlacz jest łatwo przerobić. Większość jest zamknięta razem z tłem w metalowej zagiętej ramce. WPreróbka staje się wówczas trochę ryzykowna. Mogą nie kontaktować pola przewodzące wyświetlacza. Mam też Futabę 9ZAP WC2 i trochę bałem się zaryzykować. A może ktoś już ma jakieś doświadczenia? W Turnigy jest to proste i to chyba jedyna zaleta tego nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar58 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Tak, pod płytką ciekłokrystaliczną znajduje się polaryzator+tło, w moim przypadku jest to folia odblaskowa. Prawdopodobnie trzeba oderwać (jest taka możliwość) tą folię odblaskową, pozostawiając folię polaryzatora i wtedy będzie widoczna płytka podświetlająca. Nie mam doświadczenia z wyświetlaczami LCD, ale na logikę powinno być dobrze. Może ktoś podpowie bym nie narobił się niepotrzebnie i czegoś nie popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Ja mam to podświetlenie zamontowane w dx6i nic nie zrywałem z orginalnego wyświetlacza i jest git co prawda było za duże ale jakoś weszło i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar58 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Tak, ale w Optic'u folia odblaskowa za polaryzatorem jest nieprzezroczysta i nie widać płytki podświetlacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 u mnie też nie była przezroczysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 A ja zapytam bardzo zaczepnie - w jakim celu stosujecie to podświetlenie? :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Powiem Ci, że dopóki nie założyłem w swojej Turnigy9X też byłem sceptycznie do tego nastawiony. Podświetlenie nie tylko pomaga w ustawieniach aparatury w domu po zmierzchu ale również podbija kontrast wyświetlacza w słoneczny dzień. Za tak symboliczna sumę naprawdę warto to założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Darek - ale przecież w Gdańsku po zmierzchu w domu można włączyć światło :rotfl: Jeśli nawet w naj jaskrawszy słoneczny dzień latamy to powiedz ile razy w tym czasie patrzysz na wyświetlacz? Ja baardzo rzadko tylko po to by zerknac na czas odliczany. Gdy trymuję w locie to patrzę na reakcje modelu nie na cyferki wyświetlane dlatego sorki ale do mnie to nie przemawia. Oczywiście gdy będę kupował nowy nadajnik, a podswietlanie już będzie to trudno kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Zapewne masz rację Ale tak jak napisałem w ostatnim zdaniu...za te pieniądze... A pracy było na 10min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Tak wygląda podświetlenie w moim radiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Mam pytanie chciałem takowy założyć do swojego dxa. Do czego sprowadza się założenie takiego podświetlacza??? Czy to jej nowy wyświetlacz czy jakieś obramowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Jest to płytka podświetlana montowana pod orginalnym wyswietlaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 A gdzie można to nabyć w u nas? Bo nie mogę znaleźć. Na forach ludzie kombinują sami ale wolę nie ryzykować. Właśnie oglądałem swojego dxa i między płytą główną a podświetlaczem jest 3-4mm miejsca... czyli idealnie na pasek ledowy z tym że w apce mamy koło 6V a do ledów trzeba 12V. Poza tym i kupnem nie widzę innego rozwiązania. Twoje podświetlanie DARIUS jest super i na całej powierzchni. Dodam że w moim dxie tło wyświetlacza jest jak by przeźroczyste a to ułatwia mi pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofikwroc Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 witam :roll: taką płytke do podswietlenia znajdziesz na allegro w cenie 24 zł plus wysyłka , poza tym zakładał ktoś z kolego tego typu płytkę do GRAUPNERA MX 16? Wdzięczny był bym za pomoc w instalacji :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
team_badboy Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Witam ,panowie robił ktos z was takie podswiatlanie jak na filmie z lcd do Turnigy 9x kit jaj sie spawuje pózniej aparatura pzd http://www.youtube.com/watch?v=8E_8HNWm0V0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Odkopuję. "Lepiej późno niż wcale", ale chcę odpowiedzieć na sam temat- Optic 6. Można to zrobić- tutaj jest sposób- http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1169971 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi