Skocz do zawartości

FMS i Turnigy 9x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem Turnigy 9x oraz posiadam kabelek USB problem polega na tym że jestem laikiem w tym temacie bo po podłączeniu kabelka do apki mam tylko tak jakby trzy kanały brakuje mi 4- czyli dla mode 2 nie przesuwa modelu w poziomie. Jak to zmienić - czy ktoś może próbował podłączyć tą aparturę do symulatora ? Wiem że mam nie włączać apki. Będę wdzięczny za pomoc i proste wyjaśnienie jak to mogę zmienić ?

Pozdrawiam

Opublikowano

tak ja też mam tak samo tylko trzy kanały :( tydzień już siedzę szukam rozwiązania i nie znalazłem jeszcze zobacz tu http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=35244 może zadziała u ciebie bo u mnie te ustawienia nie działają może ktoś nam pomoże i podeśle jakieś ustawienia by komp widział cztery kanały też jestem zielony z tego dopiero rozpoczynamy przygodę z RC

Opublikowano

ale coś instalowałeś ? Jakieś dodatkowe oprogramowanie ? Co do tego postu- miksowanie - to niestety też mi nie działa i nie wiem co dalej :(?

pomocy :) !

Opublikowano

jak podłącze go przez mini-jack pod wejście mikrofonu faktycznie widzi 4 kanały ale nic nie działa czy z modułem czy bez modułu :( a program musisz kolego wgrać PPJoy

Opublikowano

dołączę tu jak ustawić apkę do kompa po podłączeniu aparatury do kompa przez port USB jest tak http://imageshack.us/photo/my-images/844/beztytuu2klz.png/ a tu filmik jak to działa http://imageshack.us/clip/my-videos/52/2ih.mp4/ kto pomoże mi ustawić aparaturę by dobrze działała i dodam jeszcze że jak podłącze aparaturę przez mini-jack to jest tak http://img839.imageshack.us/img839/3523/beztytuukm.png tylko że w tym przypadku nic nie działa czy z podpiętym modułem czy odpiętym modułem jestem zielony z tego więc proszę o pomoc

Opublikowano

Mnie już też zaczyna dernerwować ta aparatura. Niby ok, ale zawsze coś. A tak chciałbym polatać na symulatorze.

Opublikowano

Tak to jest jak używa się {innej :D} wersji symulatora z nieoryginalnym pulpitem sterującym często bez emulatora się nie obejdzie po prostu bez klucza symulator nie widzi aparatury, a tak na marginesie symulator nie ma nic wspólnego z lataniem w realu,frycowe tak czy tak trzeba zapłacić, a to w jakiej postaci zależy tylko od tego jaki model do latania na żywo sobie wybierzemy na początek, takie są realia.

Opublikowano

Witam .Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość tym bardziej że z komputerem nie jestem za bardzo obeznany . Mam apkę Turnigy TGY9x podłączam ją pod FMS w sposób jakiego nie znalazłem w opisach.Miałem kiedyś apkę Flash 5x dokupiłem do niej kabelek chyba od Pitlaba ,apkę sprzedałem a kabelek zastał . Mialem kłopote z podłączeniem TGY 9x przez karte muzyczną więc wymyśliłem sobie że podłączę ją przez ten kabelek . Podlutowaęm przewodziki pod wtyczkę mini jack wtyczkę do apki ,i zadziałało i działa do tej pory. Odłączam tylko moduł nadawczy . nie wiem jak to działa ale działa a może ktoś to wykorzysta

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Ja z podłączeniem apki do kompa nie miałem najmniejszego problemu.Opiszę procedurę jak ja apkę podłączam do kompa, może komuś pomoże.A więc, w zestawie miałem taki kabelek:

Dołączona grafika

Na początku:

1 : zainstalowałem FMS.

2 : włożyłem do apki baterię

3 : wyjąłem moduł

4 : wyłączyłem apkę

5 : podłączyłem kabel najpierw do USB potem z tyłu do apki

6 : aparatura się włączyła (sama), w FMS ustawiłem tylko na joistki(<<--nie wiem jak to się pisze :D )

No i tylko sobie potem kanały przypisałem na kompie, nic więcej nie modziłem , wszystko działało.

Kabelek to ten ostatni na powyższym obrazku..

Opublikowano

u mnie już działa po prostu wystarczyło ustawić jak kolega pisał kanały po przepisywać i działa ja się dopiero teraz nauczyłem cały dzień mi zeszło ale już troszkę wiem o tej apte :) dzięki za pomoc

Opublikowano

Nie wiem jak Wam ale mi nie widzi jednego kanału - nie wiem co robię nie tak.

aktualnie nie mam przyisanego lewo/prawo - jak Wam się udało to obejść ?

Opublikowano

Hej,

mi się w końcu udało - jedyna sprawa to jest to że co jakiś czas aparatura przywiesza i trzeba włączyć i wyłączyć. Poza tym proszę o wyrozumiałaść jestem początkującym użytkownikiem i przygotowałem to po prostu metodą prób i błędów- więc oczywiste elementy dla nie których dla mnie są czarną magią :)

Napiszę jak to robię - testowałem na FMS i AREOSIM RC i działa. Niemniej wiem że aparatura raczej jest w rękach początkujących użytkowników więc postaram się opisać prosto:

mam kabelek USB podłączam do kompa i do apki w ustawieniach aparatury wchodzę w Func Setting wybieram ProgMix, następnie MIX1 i ustawiam parametry State na ACT, Master na AIL, Slave na AUX, Uprate na 100 i dnrate na 100 SW na ON zatwierdzam te ustawienia. Powinno zadziałać jak się nie to wyciągam kabel z apki chwilę czekam i ponownie podłączam i działa. Sprawdzcie i dajcie znać.

Opublikowano

Pobrałem i włącza się ale nie wykrywa apki i szatkuje, dopiero gdy przeładuję mapkę a potem wgram model to jest sam model i krajobrazu nie ma, wszystko na biało.

PS ale i tak ustawiłem na klawiaturę i loty do góry nogami beczki i pętle idą bez problemów(a pierwszy raz)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.