Misieek31 Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam Latam an platformie tricopter i chciałbym wdrążyć się w lot FPV.Na rynku jest wiele aparatów cyfrowych nie wielkich wymiarów i wadze z wyjściem AV i stabilizacją obrazu w niewielkiej cenie. Czy to w ogóle się nadaje? Czy obecne aparaty cyfrowe mają jakieś wady które nie spełniają wymagań FPV oczywiście oprócz wagi? Pytam dlatego że nie mam pojęcia jaką kamerkę do lotów mam użyć do 200 zł a za te pieniądze jestem w stanie kupić jakąś cyfrówkę z wyjściem AV oraz stabilizacją obrazu czyli mógłbym ją również użyć do robienia standardowych zdjęć? Co wy na to? czy może macie już jakieś sprawdzone modele nadające się do lotów. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 FPV, to latanie z podglądem na żywo. Popularne są po prostu lepszej klasy kamery płytkowe - 420 linii w wzwyż i filmujące co najmniej 30fps. Płytka ma 3-4cm boku, grubość płytki laminowanej do elektroniki i wystający obiektyw. Waga kilka gram, zasilanie z lipo 3S. Zwykle stosuje się obiektywy o szerokim kącie, żeby lepiej się orientować w otoczeniu. Odbierany film można nagrać np. na laptopie i później go obrobić wg potrzeb. Także wyciągnąć zdjęcia jako klatki filmu. Era aparatów w modelach, praktycznie minęła. Są wielkie, ciężkie, niepraktyczne. A za 20-40$ można dostać przyzwoitą kamerę płytkową. Polecam temat: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=25053&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Dzięki No patrząc na obraz z tych kamer płytkowych to jest dla mnie jakaś masakra.Wole coś cięższego ale żeby ten obraz podziwiany na laptopie był w miarę.Chyba że są jakieś wyjątki za te 20-40$ proszę o jakiś link. 200 gram na moim tricopterze to prawie nic.Dlatego szukam alternatywy z lepszym obrazem na żywo z aparatów lub mini kamer. A czy kamera Toshiba Camileo S10 mogła by do przesyłu na żywo służyć? Patrząc na filmiki z lotów tą kamerką to dorównuje GoPro Czy Toshibą można przesyłać obraz na ziemię i jednocześnie nagrywać? Miał ktoś styczność z tą kamerą albo jakąś podobną w granicach tej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yagi Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 wszystko co przejdzie przez EASYCAPa na kompa bedzie wygladac jak to nazwales "masakra"...CCD pod CRT obraz jak z TVP2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Kolega trochę myli pojęcia. Oglądając filmiki z camileo, widzisz obraz nagrany na kamerę a nie to co widać przez wyjście AV (o ile takie posiada w ogole). Ja mam w modelu gopro, a mimo wszystko do podglądu używam płytkowej. Nie drążąc zbyt mocno - kamerki płytkowe na tą chwilę to najlepsze rozwiązanie. Jeśli cokolwiek zmieni się w temacie to na pewno będzie o tym wiele informacji na każdym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Czyli Michale którą mam kupić ? Oczywiście żeby zmieścić się w tych 20-30$. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Ja używam 540tvl osd - kosztuje chyba $50. Warto dołożyć, do lotów nocnych również świetnie się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Misieek31 jeśli chcesz latać z podglądem na żywo a jednocześnie nagrywać w dobrej jakości filmik to musisz mieć "na pokładzie" dwie kamery.Jedna do podglądu i z niej będzie do :ass: obraz bo będzie on przesyłany na ziemię . A druga do nagrywania filmu.Nie wiem czy mnie zrozumiałeś . Dlatego np:diem używa do podglądu kamerki płytkowej a do nagrywania w wysokiej jakości filmiku kamery GoPro. Tak więc w sumie 200zł nie zmieścisz się z dwoma kamerkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 No już teraz wszystko rozumiem. Zamierzam kupić tan zestaw Link . Czy na początek może być? Mam aparaturę na 2.4 Ghz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Dużo osób planuje ten zestaw kupić ale tu Cię muszę zmartwić.Działa on na 900Mhz a to jest częstotliwość telefonów komórkowych więc tak jak się zapewne domyślasz będą ogromne zakłócenia.Na tym zestawie w Polsce nie polatasz. Edit. Jeden z kolegów na forum skąpletował taki sprzęt który jest idealny na początek. Zestaw AV: http://www.bestofferbuy.com/av-wireless-transmission-combo-p-15758.html Kamerka: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=11977 Zasilanie kamerki i nadajnika: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=9275 Video Grabber: http://allegro.pl/video-grabber-zgrywanie-z-vhs-kamer-vista-xp-wy4-5-i1637353254.html Zasilanie odbiornika na ziemi - akumulator samochodowy 12V Nie ma tutaj tylko drugiej kamerki(do nagrywania w wysokiej jakości) i jakiegoś monitorka do podglądu obrazu z modelu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Ale te można obecnie łatwo zastąpić np. licznymi kamerkami "szpiegowskimi" lub modelarskimi, albo jak w/w kolega - kupić porządną kamerkę HD jak "Go Pro". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Czy ktoś kto zamawiał już z hobby king może mi powiedzieć ile kosztowała by wysyłka z tym wszystkim znaczy uwzględniając wagę itd. Może ktoś będzie takowy zestaw zamawiał z Chin z chęcią bym się podłączył bo koszty z tego co widzę to około 1/2 Polskich cen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 z tym wszystkim To znaczy z czym? Kamerka i zasilanie? Jak tylko te dwie rzeczy to wysyłka (najtańsza) 6$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi