Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierw Motylastemu dziękuję za opis w który włożył dużo pracy :)

Toto-0 będę budował bez serw itd. bez elektroniki.

Już mam problemy:

Dołączona grafika

Dlaczego mała część jest podzielona na dwie strony ? to jakiś błąd ?

Gość Anonymous
Opublikowano

Podzielona jest na 2 strony, bo tak została zaprojektowana na planie i akurat tak wyszło ze podzieliła się na dwie kartki ; ]

Opublikowano

Plany są podzielone na kartki formatu A4. Czyli jak wydrukujesz normalnie, to potem każdą kartę musisz przyciąć tak, aby po złożeniu ze sobą dwóch - wszystko ładnie się pokrywało.

i będzie git ;)

Opublikowano

to trochę bezsensu, takie dodatkowe utrudnienie przy tylu elementach.

ma ktos lepsze plany, fajnego depronowego modelu ? jak tak to proszę bo z tych nie skożystam .

Gość Anonymous
Opublikowano

Jak nie masz dostępu do drukowania dużego arkuszu to sklejasz małe A4 - proste. Prawie wszystkie plany sa dzielone w formacie a4.

Opublikowano

no już rozumiem. Trzeba jednak sklejać plany :)

A znacie może fajne modele podobne do rwd5/toto-0 które robi się z 100% depronu, czyli bez drewna ?

Opublikowano

kombinuje bo widze że trzeba kupić balse 1mm, balse 3mm, sklejke 3mm, sosnowe patyczki. Kilka różnych klei.

Takie jest modelarstwo RC, jeden klej to można używać do klejenia zabawek :)

edit. Jeśli uważasz, że to dla Ciebie za drogo (kleje, materiały, narzędzia, elektronika) to przestań się w to bawić, albo zajrzyj na tą stronę www.hobbyking.com

Rzeczy, które wymieniłem są podstawą w tej zabawie, a nadrzędną umiejętnością jest cierpliwość.

edit2.

Toto-0 będę budował bez serw itd. bez elektroniki.

To w takim razie to już nie jest RC (Radio Control-Zdalnie Sterowane) tylko zwykła rzutka. Taka kosztuje 20zl w sklepie (jakaś lepsza np fox, którego można potem przerobić na elektryka ok. 40zl) http://abc-rc.pl/p/73/548/model-rzutek-fox-szybowiec-szybowce-motoszybowce-samoloty-i-szybowce.html
Opublikowano

Kozuszek - Zdalnie Sterowane = Remote Control. Też na "R"... :P

Z samej pianki nie robi się modeli. Jest na to zbyt delikatna. Dlatego daje się w miejscach strategicznych wzmocnienia z wytrzymalszych materiałów.

Przy cenie rzędu 1zł za 1m listewki, czy 8zł za formatkę balsy oraz niemal darmową sklejką (trzeba ładnie "proszę" powiedzieć w Warzywniaku), tego typu "oszczędności" to już prawdę mówiąc "robienie wsi", że tak się wyrażę.

QpawelQ

Jeżeli ma to być rzutka, to ani RWD-5, ani TOTO się na to nie nadają. Zostały stworzone jako modele do lotów silnikowych i sterowanych i nie są konstrukcyjnie dostosowane do rzucania nimi przed siebie. Chyba, że chcesz je powiesić u powały.

Ale wtedy lepiej spróbować zrobić model bardziej makietowy. Z detalami i ładnym wykończeniem. Latać może nie będzie, ale wyglądać jak najbardziej.

Jak wspomniał kolega, modele rzutki, czy nawet z napędem gumowym, można dostać jako gotowe zestawy po kilkanaście - kilkadziesiąt złotych. I mieć kupę zabawy.

Budować niedorobiony model RC, w dodatku tnąc i tak mizerne koszty - nie ma naprawdę sensu.

Są modele przeznaczone do lotów swobodnych - F1A

Ale tu też trzeba włożyć bardzo dużo pracy i niestety o wiele więcej materiałów.

Opublikowano

ja to lubię pomajstrować i jako że polatać nie polatam to chciałem cos zbudować (ciąć kleić itp prace) ale nic na ozdobę nie chcę. Tylko właśnie taki toto-0/RWD5 bez elektroniki ale z zamiarem że kiedyś elektronike tam włożę. A te z napędem gumowym to mi się wydaje że godzina zabawy i koniec frajdy. A o rodzajach kleju i drewna pytałem nie ze względu na oszczędności tylko na to że wszystko muszę szukać i kupić a być możliwe że wystarczył by jeden lub dwa rodzaje klei. A co do klei to do toto-0 trzeba te wszystkie kleje czy może wystarczy sam polimer do wszystkiego tak jak napisał kolega wyżej?

Opublikowano

Tylko, że takim modelem jak Toto - bez elektroniki możesz się nawet godzinki nie pobawić i koniec. To nie jest model przeznaczony ściśle do lotów swobodnych. Ma do tego zbyt małą samostateczność i zbyt duże obciążenie powierzchni nośnej. W rezultacie - przeleci 3-4 metry i spadnie. Nie jest też modelem do wystrzeliwania go z holu gumowego.

Tu są zupełnie odmienne konstrukcje.

To tak, jakbyś chciał sobie zbudować pojazd typu "Maluch" i napędzać go siłą mięśni, zanim będzie cię stać na silnik i kierownicę.

Zupełnie odmienne konstrukcje od celów.

Albo zbuduj sobie np. "Jaskółkę" - można kupić zestaw po 40zł, albo buduj model RC.

http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5510147.html

Ale nie buduj modelu RC, z przeznaczeniem zamiast "Jaskółki". Bo to już zupełne nieporozumienie.

Kleje to nie przejaw burżujstwa, tylko fakt taki, że każdy klej ma inne właściwości i do czego innego jest przeznaczony. Nie ma kleju uniwersalnego "do wszystkiego".

Jezeli ktoś pisze - kleić na żywicę, to nie dlatego, że jest bogaty i nie rozumie biednych, tylko dlatego, że inny klej się nie sprawdzi. Tak samo - gdzie indziej zastosujemy klej polimerowy, a gdzie indziej klej do drewna. Trzeba po prostu kupić wszytkie potrzebne kleje. I tak się przydadzą później do robienia napraw czy budowy następnego modelu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.