Linean Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Cześć Latam na dwóch pakietach 1000mAh i 2200mAh i niestety nie posiadam aparatury z możliwością obserwacji napięcia na baterii podczas lotu , czyli latam na oko , na czas . Wiem mniej więcej ile min średnio trzyma każda z lipolek więc latam z zegarkiem . Ale zdarza się że czasami polecę ostrzej i baterie wcześniej wysiada a czasami spokojnie i jak ląduje okazuje się że mam jeszcze trochę zapasu . Chciałbym wykorzystywać baterie w 100% , obydwie to 3s może dało by się jakiś alarm , coś w tym stylu że jak napięcie spada to żeby "trąbiło" , jak usłyszę żebym widział że czas lądować . Albo jakieś inne pomysły choć nie mogę na żaden wpaść ani nic w necie wygrzebać . Jeżeli nie ma żadnych sposobów to pozostanie mi poczekać na jakiś przypływ gotówki , bo aktualnie inwestuje w kolejny model i portfel pusty. Jestem otwarty na wszelkie propozycje 8) Pozdr Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 nie mhz tylko mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garnett Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 pakiety masz chyba mAh ? Co mogę poradzic 1. Najtańsze rozwiązanie to "brzęczyk" podłączony do lipolka jest tani (20-30zł ) i dosyc głośny ale z większej odległości nie usłyszysz go. 2. Ostatnio widziałem u kolegi aparaturkę Hitec aurora i ona ma takie ciekawe złącze na odbiorniku gdzie podłączasz zasilanie i masz na wyswietlaczu nadajnika wyświetlany stan naładowania pakietu ( minus to koszt 1300-1500zł ) 3. Latanie FPV z OSD ale to jeszcze droższe. Chyba ze byłaby możliwosc np podłączenia "brzęczyka" i przekazywanie tylko sygnału audio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 tak pakiety mam mAh ( sam się dziwie skąd mi się mhz wzieło :oops: ) i ten brzęczyk to jedyne dobre dla mnie rozwiązanie bo pozostałe dwa to do najtańszych nie należą , mam tylko pytanie czy dostanę gdzieś taki gotowy brzęczyk czy sam muszę wykonać ? Słuch mam dobry to usłyszę ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil kowalski Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 hmmm A jest możliwość np zrobienia / kupienia takiego "brzęczka" / "coś" który podpinamy do lipo a drugie "coś" mamy przy sobie i jak jest lipo na rozładowaniu to to coś co mamy przy sobie trąbi? Może ma ktoś pomysł jak takie coś zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ten jest głośny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Dzięki dokładnie o coś takiego mi chodziło , brzęczyk włącza się jak na którejś celi spadnie poniżej 3,3v a jak zazwyczaj wyłączają regulatory ? Bo nie jestem pewien , ale czy przypadkiem nie tak samo , bo jeżeli tak to brzęczyk nie ma sensu jak silnik się prędzej wyłączy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Można też mieszanie dźwięk+stroboskop http://www.emodel.pl/emodel-voltage-monitor-pro-p-71.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 zdalny monitor akumulatora http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__7068__Hobbyking_Wireless_Battery_Tracker_w_Free_Battery_869Mhz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 W copterze regulator odcina mi przy 9V, z tym że jest to "Soft Cutoff". W momencie zadziałania lipomonitora mam jeszcze kilkadziesiat sekund na wylądowanie (w zależności od rodzaju pakietu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ten zdalny kontroler fajna sprawa ;] a czy aparatura Turnigy T9x ma wbudowaną opcję kontroli ? Sprawdziłem i regulator odcina jak na celi spadnie na 3v czyli ta pierwsza opcja by się nadała , a odnośnie drugiej ( ze stroboskopem ) nie mogę znaleźć info na jakim napięciu jak ona mruga , bo pisze ze ma 3 tryby a nic więcej nie pisze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 to działa nawet bez aparatury.... to całkiem oddzielne urządzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 ja mówię o tym ponieważ na stronie jest bardzo okrojony opis , brak dokładnych informacji kiedy mruga i na czym polegają 3 tryby Edit: Znalazłem instrukcje do pobrania , dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 krótko - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__392__172__Telemetry_FPV-Quanum.html Mam takie ustrojstwo no ale nie ma cudów, jak działa to jest bardzo OK, niestety jest czułe na zakłócenia, zwłaszcza nie lubi linków wi-fi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Albo zastosować system FrSky z telemetrią. Mamy pomiar dwóch napięć na pokładzie i jakości linka RC (pomiar rssi). http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14349__FrSky_DJT_2_4Ghz_Combo_Pack_for_JR_w_Telemetry_Module_V8FR_RX.html Moduł JR akurat pasuje do aparatury Turnigy T9x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Polski RCConcept robi bzyczki dla pakietów, zaletą jest możliwość programowego ustawienia progów i obecność silnej diody, która zamontowana od spodu spisuje mi się świetnie w małym modelu. Widać z daleka kiedy przeginam Adres strony z detalami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Wszystkie zewnętrzne urządzenia są OK, ale skoro masz 2 pakiety i mało $ to może inna droga... Zupełnie za darmo jest (prawie zawsze jest ) funkcja programowania regulatora po przekroczeniu pewnego min. napięcia (cut off lub redukcja mocy). Ustaw ostre odcięcie (cut off) przy ciut wyższym napięciu; silnik pierwszy raz zgaśnie - znak, że trzeba się szykować na lądowanie (oczywiście po zmniejszeniu gazu znowu silnik działa). To wymaga pewnego wyczucia i testów, ale skoro masz 2 pakiety to może warto popróbować. PS Wiem, że nie o to pytałeś, ale sam nie używam żadnych kontrolerów i najczęściej jakoś się udaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 hubert_tata wie co mówi ,przy dwóch pakietach szkoda kasy na inne pierdoły :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Jak to mówią :Od czegoś trzeba zacząć , ale niestety nie mam regulacji na jakim napięciu jest "cut off" i zawsze odcina jak na którejś celi 3v , ale wielkie dzięki za radę , przy następnym modelu o tym pomyśle Ale zastanawiając się nigdy nie próbowałem po odcięciu zdjąć drążek na min i dać od nowa gaz ;] może pójdzie , jutro spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmeracz Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 A to ciekawe, a nie jest czasem tak że regler przy pierwszym progu pulsuje napięciem dając znać, że czas na lądowanie? A dopiero przy dalszym spadku odcina silnik. No chyba że w helikach są jakieś magiczne reglery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi