Marcin Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Tak mnie naszło, zeby cos zbudować. Przeglądając różne plany trafiłem na fajny modelik RV3. Ponizej przedstawiam wygląd planów. oryginał był na 1.2 m rozpiętości. Powiększyłem plany do 1.5m rozpiętości. Doman juz wytlumaczyl mi jak robi się łaczenie skrzydeł ze wzniosem. Teraz jednak pojawiać się będą kolejne pytania. Po pierwsze - powiększenie planów do 1.5m rozpiętości sprawiło, że wzornik żebra zajmuje trochę ponad jedną kartkę - wychodzi ponad 325mm dlugosci. Czy to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 wychodzi ponad 325mm dlugosci. Czy to możliwe? Oczywiście, 150cm rozpiętości to już całkiem niezły kawałek skrzydła więc cięciwa wcale nie jest kosmiczna :wink: A może zrezygnować ze wzniosu? Łatwość wykonania jest pomijalna, ale dało by to większą swobodę w powietrzu. Jeśli już wznios to niezbyt duży. Pozdrawiam i powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Jesliby spojrzec na plany to wznios jest b.mały. Zostawię taki. Chyba dziś zajmę się wręgami kadłuba. Plan jest taki - boki kadluba wycięte z pełnej balsy 4mm, od środka puszczone wzdłuż po 2 listewki sosnowe, a następnie boki będą ażurowane. Wręgi to : silnikowa sklejka 4mm, kolejne to przekładka balsa/sklejka, ogonowe - balsa. Tylko musze to wydrukować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 wręgi. Ja wiem, ze ta jedna wygląda jak garnek ... Czas zabrac sie za boki kadluba. Na szczescie kiedys przygotowana balsa 4mm pod Madmana 1.5m rozpietosci chyba będzie dużym ułatwieniem. Rozrysuję kadlub, wytnę, wyażuruję, wkleję wręgi i sporo roboty będzie już za mną. Ale najpierw trzeba wydrukować plany kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 troche musialem przekombinowac z wręgami, ale powoli do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Fajnie sie zapowiada wprawdzie pracuje już nad dwoma modelami ale chętnie skorzystał bym z tych planów ,jeżeli oczywiście nie masz nic przeciwko. edit czym chcesz to napędzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Krzysztof, plany ściągniesz sobie ze stronki profili2, oryginalne są pod 1.2 m rozpiętości. Jeślibyś nie znalazł - podeślę. Planowany napęd to, leżący mi w pudełku, używany ASP 52 8.5 ccm, do tego 5 serw standardowych (pewnie HS 422, no, na gaz damy cos mniejszego ), zbiornik paliwa około 250 ml, pakiet zasilania odbiornika już mam. Aktualnie buduję z tego, co mam, ale jutro chyba wybiorę się po balsę. Chciałbym kadłub ukończyć przed rozpoczęciem roku szkolnego. Zastanawialem się nad zamontowaniem mu oświetlenia - mam do tego celu trochę LED'ów czerwonych,bialych i zielonych, zarówno stałych jak i mrugających. Czy ktoś może mi napisać jakie światło gdzie dać? Nim okleję model mógłbym pociągnąć kabelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 to tylko przymiarka, skrzydlo jest z niedokończonego Madmana. Ale wielkosc się zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Pisze sam do siebie ;P ale co tam. Dzis powstaly stery ogonowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Jakiej grubości są te stateczniki ? Nie zrobiłeś przypadkiem za mocnego ażuru szczególnie w stateczniku wys. ? Pełne stateczniki z desek balsowych były dla mniejszej wersji po powiększeniu planów nie myślałeś żeby zrobić to jako kratownicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Stateczniki to balsa 6mm. W planach był ich zarys tylko, nie było zaznaczone czy to ma być kratownica czy nie. Ale same stateczniki są twarde jak diabli :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Stateczniki to balsa 6mm. W planach był ich zarys tylko, nie było zaznaczone czy to ma być kratownica czy nie. Ale same stateczniki są twarde jak diabli :twisted: Jeżeli są z twardej balsy to raczej ciężkie ale pewnie nie za ciężkie żeby miały większy wpływ na wyważenie i mam nadzieję że nie trzeba będzie mu pakować do nosa ołowiu.Jeżeli później się okaże że serwo od steru wys. chcesz dać w ogonie to to zaczyna się liczyć każdy gram A statecznik trzeba było rozrysować O statecznikach w formie kratownicy piszę dlatego że raczej większość modeli tej wielkości tak ma to rozwiązane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Nie chciało mi się rozrysowywać Co do wyważenia - zobaczymy. W ostateczności zrobię kratownicę Jednak raczej będę serwa pakował do kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Oglądałeś może do modelu RV- 4 ? http://www.greatplanes.com/airplanes/gpma0180.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Mam tę instrukcję. czasami się przydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 No popatrz a ja zawracam Ci głowę rozwiązaniami statecznika a ty oglądałeś takiego gotowca Szkoda że nie zamieścili planu jak to robią w innych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Jesli chodzi o plany... wlasnie dostalem od jednego z forumowiczów plany RV 4 podpisane przez Great Planes. Mysle, ze niektore elementy się przydadzą (choc sam model ma 1m rozpiętości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Jeżeli mają 1m rozp. to pewnie są to plany tego park flayera teraz je zassałem i obejrzałem nawet zgrabny plan. Widziałeś oczywiście stateczniki ps.w swoim modelu będziesz robił klapy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Klapy... hmm. Brak kanałów w nadajniku (tylko 5), a chcialbym lotki mieć na osobnych kanałach. Choć w sumie możnaby klapy zrobić i zablokować? A do tego czasu posługiwać się klapolotkami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 No to mały ból z tymi kanałami Ja chyba jednak bym zrobił lotki na jednym kanale i jednak klapy jeżeli jeszcze nie miałeś modelu z klapami to czas i tego spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.