Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rowki w depronie w złym kierunku będziesz miał kłopoty ze zginaniem.

i skrzydło będzie słabsze.

Rowki w depronie są w tą stronę ponieważ były ułożone w wzdłuż a skrzydło w poprzek mi się nie mieściło.

- trzeba było skleić do gięcia 2 arkusze taśmą do pakowania.

Po gięciu depronu i jego przyklejeniu do dźwigarów rozcinałem skrzydło (taśmę) aby je skleić klejem (żebro do żebra) i wkleić sklejkowe łączniki,

wrzuć tam jeszcze jakis dzwigar np. sosna!

zapewniam Cię, że projekt opracowany przez Skazoo jest b.dobry, żaden dźwigar sosnowy nie jest potrzebny, to co jest - dźwigar z depronu +poszycie + ewentualne oklejenie folią lub taśmą jest w 100% wystarczające nawet do podstawowej akrobacji.

Jeżeli faktycznie zakładasz budowę skrzydła z lotkami to zrób jak mówi michal888, zamknij skrzydło i lotki depronem, tak by po odcięciu lotki mieć już gotowy zestaw. Dodatkowo warto przygotować już na tym etapie (otwartego skrzydła), wzmocnienia w miejscu gdzie będą się znajdowały gniazda serw.

Trzymam kciuki za ulotnienie modelu :). Mój RWD dostał purchli ze starości a projekt, który ciągnę jeszcze przez jakiś czas nie będzie latał, a jeśli będzie to będę potrzebował trochę miejsca na start i lądowanie.

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Dzięki za rady. Nie wiedziałem że arkusze można tak skleić. Wtedy chyba są dużo mniej wytrzymalsze. A dziś się dowiedziałem że regiel dostanę za 2-3 tygodnie. No cóż poczekam. Narazie wszystko powycinałem czekam na silnik i serwa. Aby wyciąć wręgę ,,Skrzynki'' na serwa muszę je mieć przy sobie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Więc anulowałem regiel i czekam na paczkę. Zastanawiam się jak połączyć SW?

Dołączona grafika

Zamierzam z dyskietki zawiasy zrobić. To są listewki sosnowe.

Opublikowano

Zawiasy z dyskietki lub podobnego tworzywa będą dobre. Można też zrobić z takich foliowych okładek na zeszyty lub książki.

Opublikowano

Chodziło mi o to czy listewki takie jak tu będą pasowały. Dokładnie czy nie trzeba przykleić z jednej strony ''trójkąta''

Opublikowano

Ja w swoim RWD dałem jedną listewkę (dźwigar statecznika poziomego) o przekroju prostokąta, natomiast od strony steru wysokości zeszlifowałem depron pod kątem i przykleiłem do tego pasek balsy. Zawias zrobiłem z taśmy samoprzylepnej (przyklejonej od góry i od dołu).

taśma samoprzylepna
             |
             V
                   |XXXX||    \\XXX\
                   |XXXX||     \\XXX\
-------------------+----+|      \+---+----------------
            -------------+       +--------------
               ^
               | taśma samoprzylepna

Pozdrawiam

Tomasz

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kup "zwyczajny" klej polimerowy Dragona. Pomarańczowa plastikowa butelka. Jest w każdej Castoramie, Praktikerze itp. Bardzo dobrze klei "depron" z "depronem" oraz drewno z "depronem". Jest tani i dobry, no może z jednym wyjątkiem - spoiny są zbyt twarde (mogłyby być łatwiejsze w obróbce).

Opublikowano

Kup "zwyczajny" klej polimerowy Dragona. Pomarańczowa plastikowa butelka. Jest w każdej Castoramie, Praktikerze itp. Bardzo dobrze klei "depron" z "depronem" oraz drewno z "depronem". Jest tani i dobry, no może z jednym wyjątkiem - spoiny są zbyt twarde (mogłyby być łatwiejsze w obróbce).

Ja jestem polimeromaniakiem i prawie wszystko nim kleję. Butelki bywają też mlecznobiałe. :)

Spoiny faktycznie są bardzo twarde.

Opublikowano

O tym kleju mowa?

Dołączona grafika

Wcale taki twardy nie jest, chyba że po tygodniu, w trakcie budowy modelu nieźle daje się obrabiać.

Opublikowano

Paczka przyszła uszkodzona przynajmniej do Warszawy. Teaz czekam 20 dni jak ją odeślą. :evil:

Opublikowano

Do takiego RWD da radę zamontować jakiś mały silnik spalinowy? Nie roztrzepie kadłuba?

Jeśli da radę to jaki? 1,5 cm?

Opublikowano

A jak chcesz latać? Myśle że 1,7ccm-2,5ccm beda w sam raz. Co do kadłuba to przydało by się wkleić 2 listewki poprowadzone wzdłuż kadłuba od wręgi silnikowej, bo te z planów nie są zbyt kożystnie rozłożone.

Ja w swoim depronowym-wicherku mam silnik 2,5ccm i smiga aż miło, kadłub to depron, taśma pakowa i 2 listwy 7x3mm poprowadzone przez cały kadłub.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

PROTON żeby nie zaśmiecać TEGO wątku, zapytam tutaj.

Jaką techniką malowałeś swojego RWD5 tą emalią akrylową (aerograf/wałek)?

Mam 2 egzemplarze RWD5.

Jeden ma pomalowane przy pomocy wałka (też emalią akrylową) skrzydła oklejone wcześniej papierem. Waga też 220g. (waga po oklejeniu przed malowaniem ~150g).

Kadłub bez podwozia oklejony taśmą kolorową z wyposażeniem bez akumulatora (Emax2822,Turnigy Plush 30A,odbiornik Turnigy 8kan, 2xserwa 9g) waży 267g.

Razem ~500g wyjdzie + akumulator 190g-2200mAh

Taśma ma ten plus,że niewiele dodaje masy i wzmacnia depron.

Drugi kadłub oklejony papierem na wikol planuję pomalować. Podobnie skrzydła z lotkami.

Ciekaw jestem (jeśli malowałeś aerografem), jaką oszczędność na masie przyniesie malowanie modelu RWD5 aerografem zamiast wałkiem?

Pomoc pozostałych Kolegów Modelarzy jest również mile widziana.

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.