hantom Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Witam mam Hitec Optic 6 z odbiornikiem optima 7, chcąc zrobić lotki w RWD-5 Muszę użyć kabla "Y" i podpiąć pod 1ch czy mogę podłączyć np do ch1 i ch5 i ustawić żeby obie lotki działały? Jestem trochę w tym zielony i proszę was o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Tak możesz i tak to się robi. Ale 5 kanał to chyba podwozie. U mnie zawsze podłączone pod 1 i 6 kanał - w tym wypadku ustawiasz różnicowe wychylenie tzn. góra bardziej wychylona niż w dół. Dodatkowo przy takim ustawieniu możesz skorzystać z funkcji klapolotki. Pod jeden kanał ustawiało sie zwykle gdy jedno serwo obsługiwało dwie lotki.
hantom Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Próbowałem podpiąć pod kanał 5 i 6 ale serwo nie reaguje na ruchy drążka dlatego własnie pytam. Wiem że działa bo jak podpinałem po ch5 albo ch6 to się serwo "prostowało" @EDIT: w instrukcji mam pod ch5 podwozie a pod ch6 klapy(mam nawet specjalny suwak do tego) Czyli robiąc klapolotki drugie serwo musiałbym podpiąć pod ch6. Może muszę użyć jakiegoś miksera żeby mi te drugie serwo ruszyło?
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Piszę pomagając tobie bo wiem co piszę. Też mam Optic 6 dlatego w ogolę odpowiadam tobie. Jak pod 5 i 6 kanał ??? Mówię, że pod 1 i 6 . Gdy jest tylko jedno serwo to podpinasz pod 1 kanał tak mam obecnie w małym elektryku. do tego nie ma żadnego mixera!! Ale jesli chcesz klapolotki to musisz aktywować tę funkcję.
hantom Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Piszę pomagając tobie bo wiem co piszę. Też mam Optic 6 dlatego w ogolę odpowiadam tobie. Jak pod 5 i 6 kanał ??? Mówię, że pod 1 i 6 . Gdy jest tylko jedno serwo to podpinasz pod 1 kanał tak mam obecnie w małym elektryku. do tego nie ma żadnego mixera!! Ale jesli chcesz klapolotki to musisz aktywować tę funkcję. Ja wiem że pod 1 6 tylko napisałem że się doczytałem że pod 5 mam podwozie Nie chcę Pana denerwować przez nieporozumienia wywołanie z mojej winy. Ale gdy Podczepię pod 1 i 6 to tylko działa te podłączone pod kanał 1. I się zastanawiam czy nie mam może odbiornika uszkodzonego.
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ale gdy Podczepię pod 1 i 6 to tylko działa te podłączone pod kanał 1. Może się okazać, że EPA czyli stopień wychylenia serwa - dla kanału 6 jest na zero % Więc wejdź w EPA nastepnie na kanał 6 i sprawdź wartości.
hantom Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ustawione na 100% jest Ale w czasie gdy ustawiam EXP dla 1 kanału to mi się zmienia po ruszeniu w prawo z "L/U" na "R/D" (wiem do czego ustawienia do służy) a na kanale 6 taka zmiana nie zachodzi obojętnie jak ruszam drążkiem, a wydaję mi się że powinno. EDIT: Po wgłębnym wczytaniu się w instrukcję okazało się żę "FLPN musi być w pozycji ON" Więc już działa. Dziękuję Panu bardzo za pomoc. A do RWD do skrzydeł z lotkami robić Wznios?
Irek M Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Można ale znacznie mniejszy niż do bez lotek. W jednym z modeli mam 5st ale optycznie wydaje się, że go wcale nie ma. Jesli dasz 0st to będą sprawiały wrażenie , że opadają.
hantom Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ok, to jeszcze raz Bardzo Panu dziękuje.
Rekomendowane odpowiedzi