misiek1493 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam, posiadam ładowarke imax b6 i mam pytanie czy sie da tą ładowrką naładować akumulator żelowy taki do samochodu ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Program Pb jest do takich akumulatorów i da się naładować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prz3m0 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Turnigy acc6 też naładuję taki aku? Nawet te kwasowe samochodowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ładowanie żelówki niczym nie różni się od ładowania aku samochodowego, jednak ładowanie akumulatora samochodowego o pojemności 60Ah może trochę potrwać jak prąd ładowania będzie max 2A . Ani żelówki ani kwasówki nie są cudem techniki i ładuje się je tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prz3m0 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki Sławku :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Jestem posiadaczem ImaxB6, ona ładuje każdy akumulator, Nicd, Nimh, Lipo Lion, a żelowy i kwasowy: są to akumulatory ołowiane PB (jedna elektroda jest z ołowiu, a druga z tlenku ołowiu), różnią się tym że w normalnym samochodowym elektrolit jest płynny, a żel, to do elktrolitu coś co go zżeluje i jest w konsystencji żelu, więc niby nie wycieknie, ale mi się wydaje, że jak mu dobrze podepniesz amperarzu to może pare puścić . Nie mniej można ładować, ja ładuję akumulatory żelowe do wkrętarki oraz do latarki o dużej mocy, a także do skutera, tam siedzi 5,5Ah, i łąduje go prądem 1A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Prądy zwarcia nawet małych żelówek 7Ah 12V są niemałe. Kiedyś niosłem takie aku w ręce razem z kluczem 10 i zwarłem nim elektrody. W efekcie oparzyłem łapsko. Kto nie wierzy niech sam spróbuje. Żelówki mają taką zaletę że mogą pracować zasadniczo w każdym położeniu (wiem coś na ten temat po 17 latach siedzenia w branży alarmowej a nie wydaje mi się że wiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubels Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Słyszałem, że w przypadku Aku samochodowych dochodzi do tzw. za siarczenia. I tu podobnież dobrze jest potraktować aku napięciem rzędu 15,5V, co ma rozwiązać ten problem. Acucell tego nie zrobi, bo odetnie przy 14,75V, jeśli dobrze pamiętam. Zaznaczam jednak, że tej teorii nie jestem wstanie, zweryfikowac gdyż nie znam się na budowie akumulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyk11 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 a jak np naladowac akumulatorki - paluszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 a jak np naladowac akumulatorki - paluszki? Jest odpowiedni program dla nimh i nicd. Ładujesz prądem ok 1/10 pojemności (2000mAh - prąd 200mAh, czyli 0,2A) PS Tam nie występuje coś takiego jak balansowanie ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyk11 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 a (pod)powiedz mi taką rzecz: w aparaturze turnigy jest koszyczek na baterie. czy mozna np do nie go dorobic koncowke? i ladowac kilka baterii? lub jak podlaczyć je w inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Hmm... możesz ładować cały pakiet NiMh, sam wykrywa ilość ogniw i napięcie. Ale..ja u siebie ładuje każde ogniwo oddzielnie z pakietu, wiem dzięki temu jaką pojemność ma dane ogniwo, i można wymienić najsłabsze i znów mieć super wydajny pakiecik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Pytanie mam, jak u was wyglada ładowanie (ImaxB6 oryginał) ogniw ni-mh. Chodzi mi o ładowanie pojedyńczych, u mnie bardzo dużo czasu/prądu upływa kiedy wyskoczy full. Np. ogniwo ma 1000mah, to dopiero jak ładowarka w pompuje z 2000mah, to napięcie jest wtedy ok 1.52v i wyskoczy full. Czy to normalne ?. Gdy ładuje cały pakiet to wtedy to lepiej wygląda, no chyba, że te ogniwa są jakieś...cudne . Muszę wypróbować na pewnych akumualatorkach, podłącze pojedyńcze Sanyo eneloop 2000mah, nówka, rozładuje i naładuje. Prądem 0,2C, ciutkę szybciej by było. Rozładowywać będę po bożemu 1A (normalnie to i tak ogniwa w cięższych warunkach pracują). A jak u was, jakieś spostrzeżenia?. Przy ładowaniu li-po to jak w książce, nowy pakiet 2200mah, to wpompowało 2227mah i full . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Pewnie masz -Deltę V ustawioną za wysoko. Nie pamiętam jak u siebie ustawiałem, na rcclub.eu jest chyba jeszcze mój opis (jak nie usunęli) z wykresami ładowania i tam chyba podawałem jak ustawiałem ją u siebie. Generalnie chodzi o to że spadek napięcia na pakiecie jest większy niż na pojedynczym ogniwie i ładowarka moze go nie zauważyć. Możesz ustawić dodatkowo ilość władowanych mA . Dla całkiem nowych pakietów lub ogniw zrób ze 3 razy proces rozładowanie/ładowanie. Dopiero wtedy pakiet zacznie osiągać nominalną pojemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 ......................... Nie pamiętam jak u siebie ustawiałem, na rcclub.eu jest chyba jeszcze mój opis ......................... Czy to ten opis testy i doświadczenia z pakietami NiMh i NiCd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Tak , dokładnie o to chodziło ( myślałem że to jest już usunięte, jak bardzo się pomyliłem) W każdym razie widać że im mniej ogniw w pakiecie tym mniejszy spadek napięcia Delta V , już przy 4celach ładowarka często tego spadku nie wychwytuje i ładuje do bólu. Zmniejszałem Deltę V do kilku mV . Trzeba by przeanalizować jeszcze raz wykresy dla pakietu 9,6 i 4,8V i zobaczyć jakie to są wartości i podzielić przez 8 lub przez 4 ( w zależności od ilości cel) i taką wartość Delty V wprowadzić dla jednego ogniwa. Niestety ale to ustawienie jest globalne, przynajmniej w Eco Six i w Sharku 20. Aha, wielkość delty zalezy od prądu ładowania , im większy prąd tym jest ona większa- czyli większy i bardziej gwałtowy spadek napięcia podczas przeładowania pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Heja;). Właśnie, ładowarka ma problem z pojedynczym ogniwem, myślę, ze nie tylko moja ale znacznej części. Tylko, że nie wszyscy porobili próby z ładowaniem jednego ogniwa ni-mh. Pakiet 7 ogniw ni-mh, ładuje w miare. I tak jak piszesz jak dam większy prąd, to szybciej zakończy ładowanie, w sensie wykryje, że już dalej nie trzeba pompować. Dodatkowo, czasami gdy naciskam start enter, pokazują mi się jakieś dziwne cyferki liczby, tak jakby jakiś błąd... i wtedy już tylko restart łądowarki zostaje. Chyba odeslę ją sprzedawcy na wymianę, jak drugi egzemplarz będzie miał podobnie to poproszę o zwrot kaski, i szukam dalej, moja druga ładowarka (ni-mh, ni-cd) BC-1000, nie ma problemu z wykryciem końca ładowania ni-mh, testowałem na nowych paluszkach sanyo eneloop 2000mah;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyk11 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 wracając do aku żelowego: kiedyś gość kt sprzedawał mi i wiertarkę i latarkę ( i motor dla dziecka:) ) , mówił że tam potrzebne jest powolne ładowanie ładowarką impulsową, ( chyab podobna do komórkowej? ) Do końca nie wiem jaką jest IMAX . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Żelowy to kwasowy czyli PB. Także i max jest ok, ja ją ładuje żelowe i kwasowe do motoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyk11 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 a żelowe do motoru, samochodzika : dziecięcego jak ustawić parametry ladowania? skąd mam wiedzieć ile ma cel? na boku aku mam napisane: 12v/10ah/20hr standby 13,5 - 13,8 cycle 14,75-14,83 initial C - 1,8 A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi