megamarcel Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Witam, otrzymałem od jednego z forumowiczów plany modelu 'Błyskawica II' jednak są one stworzone w dość niedokładny sposób. Tzn. autor planów nie zadał sobie trudu żeby precyzyjnie podpisać materiały z których zrobione będą poszczególne elementy i ich grubości. Zakładając, że rysunek jest wykreślony w całości w skali należy przyjąć, że ścianki kadłuba mają być wykonane z balsy o grubości 6mm. Dopóki model widziałem w autocadzie nic nie wzbudzało moich podejrzeń, jednak dzisiaj przyszła paczka z balsą i przeraziłem się na widok wielkiej, grubej dechy o wadze cegły. Ponieważ jestem jeszcze niedoświadczony to pozwolę sobie zapytać was czy to aby poleci. Niżej zamieszczam plany. Aha, żeberka zrobiłem z balsy 3mm, silnik OS MAX 10 LA (1,76ccm) Co o tym sądzicie? http://imageshack.us/f/840/hgujpg.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Według mnie, po obejrzeniu planów ten model ma konstrukcję depronową, więc aby wykonać go z balsy trzeba by całkowicie zmienić konstrukcję. Pozdrawiam Krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Chyba kolega chce budować go pod silnik 15 cm3 a nie pod OS 10 LA. Boki z balsy 6 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megamarcel Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 No właśnie. No i co teraz? Lecieć do OBI po depron i robić wszystko tak jak zaplanowałem, czy przekształcać na balsowy? Wręgi przewidziane do modelu z bokami 6mm już poszły do cięcia laserowego, więc skłaniam się ku temu pierwszemu rozwiązaniu. Przy okazji: czy żeberka płata z balsy 3mm to też monumentalizm konstrukcyjny? No i z jakiej grubosci balsy powinne być te boki, żeby uzyskać porównywalną wytrzymałość do 6mm depronu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Opcja "szukaj" na forum i mamy np to: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=40113&highlight=b%B3yskawica Sądzę po pierwszym zdjęciu, że ten model też ma solidne koryto jako kadłub Podobno latał, więc bardzo bym się nie martwił, tylko bez przesady z ozdobnikami (górna część kadłuba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megamarcel Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 No właśnie dzięki opcji 'szukaj' urodził się pomysł na ten model i właśnie dzięki tej samej opcji 'szukaj' dałem się zwieść. Kolega Bzik4 robił model z balsy, a ja nie zwróciłem uwagi na słowo 'depronowej', przez co przyjąłem podane w planach wymiary jako te dla balsy. Warto zwrócić uwagę, że Bzik4 nigdzie nie podał grubości użytej balsy. Jeszcze kolega ahaweto popełniał Błyskawicę no i ta była faktycznie typowo depronowa. Tak czy inaczej własciwie uzyskałem odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Dokończę model tak jak zaplanowałem, ale przy użyciu depronu. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Bez przesady, w końcu główne korytko to circa 40x40mm. Masz balsę, więc nie potrzeba już wzmocnień sklejkowych. A balsowe deseczki kadłuba 6mm z przodu warto zeszlifować do 3mm z tyłu; zależy to od twardości itp itd. Czyli moim zdaniem bezproblemowo da radę, pewnie wyrobiłbyś się w wadze balsa kontra depron, ale potrzeba ciut doświadczenia. Wybór należy do Ciebie, sam wiesz na jakim etapie jesteś (zmieniać trochę, czy wszystko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 W swoim wątku bzik4 pisze, że znalazł plany depronowej błyskawicy. Balsa to jego inwencja twórcza. Dostałeś więc te oryginalne plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi