Unknownman95 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 witam jako ze dopiero jest to moj pierwszy temat post ;D CZESC WSZYSTKIM do zeczy jakis czas temu zainteresowalem sie modelarstwem dokladnie modelami depronowymi. Zaczolem zabawe od modelu mini,mini2 ktore lataja bardzo dobrze (wykonalem chyba z 7 sztuk mini) potem roznego typu wieksze gumówki ktore konczyly dosc roznie niektóre lataly a niektóre nie lataly xd wkoncu doszlem do wprawy i zdecydowalem sie na model rc .Wykonalem model Akai aerobatic (bez klap) ze strony aeroplaza (zakladka free depron ...) co mnie interesuje: aparatura turnigy 9x zestaw 3x serwo, silnik, smigla, regulator,piasta, wtyki ze strony ABC-RC (nie mam takiego stazu by wrzucac linki)(zakladka silniki bezszczokowe) no i tu konczy sie moja wiedza jaki acu potrzebuje (3s 11.5v) jak zrobic by dzialo gdy odbiornik ma napiecie do 6v a acu 11.5 jak podlaczyc wiem ;D do apki acu czy bateryjki lepiej ? taniej (baterie acu czy acu lipol) naczytalem sie pelno stron i wiem mniej wiecej jak sie za to wziasc lecz prosil bym doswiatczonych modelazy o pomoc tzn co dokladnie potrzebuje i moze jakies przyklady ? to by bylo na tyle wyklepie te 3 posty to wrzuce linki czy cus takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witamy. Jak rozumiem, jeszcze SAM nie latałeś modelem RC? W związku z tym, lekko cię zmartwię. Bo to wcale nie jest proste i nie ma odniesienia do modeli swobodnych, z jakimi zdobywałeś doświadczenie. Aby się nauczyć pilotażu, potrzebujesz modelu lekkiego, powolnego, bardzo statecznego. Czyli tzw. trenerka. Własnie dlatego się tak nazywają, że pomagają się nauczyć sztuki pilotażu w miarę bezstresowo. Model który wybrałeś, to rodzaj halowego akrobata, używanego zwykle w zawodach. Jest to model bardzo zwinny, wrażliwy na wszelkie błędy pilota, dość delikatny (dwupłat niestety) i trudny do opanowania. Jest też bardzo mały, więc na dworzu będzie bardzo wrażliwy na warunki. Sugerowałbym, wstępnie zainteresować się własnie jakimś trenerkiem. A o modelu klasy Akai, pomyśleć o jako 3 lub 4 typie modelu w kolejce. Możesz wstępnie poćwiczyć takim modelem na jakimś symulatorze - tu zapraszam do działu "symulatory". Oryginalny nie będę, polecając ci konstrukcja znane dogłębnie na forum, czyli RWD-5, Zefirek, Toto-0 lub 1. Są to bardzo proste, stateczne modele, które pozwolą się spokojnie i mało stresowo nauczyć sztuki pilotażu. Później, po opanowaniu dobrym trenerka, można spróbować jakiegoś akrobata dla początkujących, np. Ultrona 3D lub MK-34 (polski odpowiednik AKAI, tylko nieco większy) . Później warto pomyśleć o modelu typu shockflyer, do nauki bardziej agresywnego latania. A po nim, można by już spróbować modelu do lotów na hali. Jak poznasz modelarstwo RC głębiej, to zrozumiesz, jak niepoważne jest kierowanie się w wyborze pierwszego modelu, jego "efektownością". Oczywiście chętnie posłużymy pomocą, ale musisz konkretnie określić na jaki model się decydujesz. Modele jakie ci opisałem wyżej, są dobrze i wielokrotnie na forum opisane - wiec nie ma problemu z dowiedzeniem się jakie wyposażenie jest do nich stosowane. Edit - Z powodu tego, że operujemy dość specjalistycznym językiem, komunikacja jest u nas bardzo ważna. Popracuj nad pisownią. :wink: Warto się też nauczyć słownictwa i nie nazywać lotek "klapami" bo tych AKAI nie ma wcale. Dla nas "klapy" to konkretny mechanizm w skrzydle. A lotki, to coś zupełnie innego. Akai ma podwójne lotki, na dolnym i górnym płacie. Klap w modelach tak małych się nie stosuje. Podobnie jest z "bateryjkami". U nas są albo pakiety, albo akumulatory. Napięcie dla odbiornika zapewnia regulator silnika. Powinien mieć on wbudowany tzw układ BEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Napięcia załatwia Ci regulator. Poza tym wg planów potrzebujesz pakiet 2S, czyli7,4V. Schematy podłączeń znajdziesz w dziale elektronicznym. Z tego co widzę Akai to dwupłat i to bardzo lekki akrobat. Nie za bardzo nadaje się na trenerka. Poszukaj jakiegoś górnopłata, znajdziesz je w dziale od czego zacząć. Do Turnigy podłączysz komputer i polatasz symulatorem. Nauczysz sie nawyków w sterowaniu. Szczególnie lecąc do siebie. Do aparatury najlepiej mały pakiet, choć ja mam akumulatorki paluszki i też nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 AKAI - aerobatic General: A lightweight biplane with a full fuselage designed for use with brushless 2-cell motors. The fuselage is square for easy building. For weight reduction is the canopy not a seperate clear plastic one. Instead the fuselage is also the canopy. To complete the weight reduction there is only a middle center piece in the fuselage and no bottum piece. This does not compromise the strenght of the fuselage. I tapered the front of the plane like a oil coil for more styling. This is not necessary but I like to break the square line's to give it a little more design. My opinion: It was easy to build. Pay attention to keep things straight when you glue the carbon rods for the wings. It is fun to fly but the plane does not rocket straight up out of a hover. So I practice to hover at save altitude. Specifications: wingspan 650 mm weight 180 gram wing surface 18 dm2 wing load 10 gr/dm2 Motor brushless 3/3D typhoon Prop GWS 8x4,5 Battery 2-cell lipoly 450-700mAh Servo's 3x 3,7 gram ESC CC10 RC 5 channels 9 gram To zdecydowanie nie jest kandydat na pierwszy model. To konstrukcja bardzo podobna do "naszej" MK-34. Z tym, że "eMKa" jest jeszcze większa i bardziej stabilna, przy mniejszej wadze - Na zawody latały nawet MK-i 160g. A i tak nie jest to model do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Eh ...nie dalej jak wczoraj była rozmowa na ten temat - 3D to byle .... potrafi kręcić na śmigle to już 4latek wisiał modelem a rundy 4 zakretowej poprawnie wykonać 99% nie potrafi A najtrudniejszy okazuje się zwykły lot po prostej na odcinku kilkuset metrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 ehm.. czyli Akai odkladam na szafe "na pózniej" ogladalem modele toto na stronie motylastego wiec jak tylko zalatwie sobie depron 6mm i inne materialy zabiore sie za budowe :jupi: postaram sie przeprowadzic relacje z budowy wrazie popelniania jakis bledów zebym mogl zostac "naprostowany" nawiasem mowiac Akai nie jest maly jak na moje standardy (robilem wieksze ale bardzo zadko (z 2szt)) I wydaje mi sie naprawde duzy .Postaram sobie zakodowac ze nie Klapy tylko lotki. I mysle ze jakos to bedzie 8) wgl. tyle czasu zajelo mi nazbieranie pieniedzy aparature itp wiec juz nie moge sie najprosciej w swiecie doczekać. Narazie nie bede nic kupowac zastanowie sie jeszcze na spokojnie podczas budowy modeliku Pozdrawiam Edit: Bym zapomnial Welkie Dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Jak na twoje standardy jest duży. Jak na standardy modeli RC - malutki. Dla początkujących, optymalną wielkością modelu jest 0.8-1.2m - Średnia jak widać, 1m. Im większy model, tym lepiej sobie radzi w powietrzu. Ale zbyt duże modele są już wymagające pod różnymi względami. Dobra rada - nie rób nic na "Urra". Szczególnie nie kupuj nic pod wpływem emocji. A już zwłaszcza aparatury. Tu akurat emocje są wrogiem. Co tydzień trafia się ktoś, kto "coś kupił" i próbuje "do czegoś" koniecznie "to" użyć. A potem się okazuje, że nie bardzo ma do czego, bo chciał np. napędzić samolot, a kupił silnik do śmigłowca (inne parametry użytkowe). I jest kłopot, bo na właściwy zakup nie ma już kasy, a nowego nabytku trudno się pozbyć. Najpierw wybierz konkretny produkt, jaki potrzebujesz, potem dokładnie tego produktu szukaj po sklepach lub giełdach. Nikt cię nie goni. Lepiej miesiąc kleić dwie części, ale dobrze. Niż w godzinę skleić krzywo cały model. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 no wiem wiem ale wiadomo jak to jest ;D postaram sie duzo pomyslec nad zakupem duzo czytalem o turnigy 9x i mysle ze to na nia sie zdecyduje moze ktos mial widzial jakies opinie na jej temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piant Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam ponownie dzisiaj zaopatrzyłem się w depron 3mm lecz na razie nigdzie nie mogę dostać 6 mm wiec poszukiwania trwają ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 mozesz zastosowac podkład pod panele,znajdziesz w budowlanym jest duzo tanszy od depronu modelarskiego a rowniez sie bardzo dobrze nadaje do roznych konstrukcji RC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 właśnie takie "coś" zakupiłem ;D tylko nie mogę nigdzie znaleść podkładów 6mm (nie interesują mnie paczki po 15 szt 3mm kupiłem na szt 1.5 zl za szt ) jutro pojadę sobie do miasta i spróbuje coś znaleść (znalazłem sobie parę adresów w internecie ((sklepów)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 W castoramie 3zł~ za płytę zielonego 6mm... Po prostu musisz popytać w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Panowie nie przesadzajcie. Kupcie całą paczkę, będzie na zapas. Doliczyliście koszty dojazdu do sklepu po tą jedną tanią płytę za 3 zł? Braknie wam płyty i pojedziecie znowu, koszty podwójne. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Eee tam mam parę minut do Castoramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 leroy merlin moze tam mam tak 10 min skuterkiem ? (c.h arena) 3mm maja za 17 zl za opakowanie. nie mam pojecia jak 6mm ale mysle ze sobie tam poprostu zajade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 ja zakupiłem 5mm i tez jest ok;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Witam ponownie właśnie przed ok 30min kupiłem depron 5.5 mm myślę ze się nada postaram się już dzisiaj coś zrelacjonować Edit: własnie się okazało ze drukarka mi siadła wiec nie mam jak wydrukować na razie nic nie zrobię ;/ Edit: udalo sie jakos wydrukowałem :wink: dzisiaj napewno wytnę moze cos jeszcze zrobie :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unknownman95 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Witam ponownie w końcu prace ruszyły nie mam jeszcze całości planów ale już coś zrobiłem wyciołem sobie i porobiłem balsowe elementy usterzenia na dzień dzisiejszy tak wygląda mój toto 0 Nie ma szalu ale przynamniej ruszyłem z tym "totem" zdjęcia niestety nie najlepsze jakości ale zawsze coś postaram się przyspieszyć prace i relacjonować na bieżąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Postaraj się też naciskać od czasu do czasu znaki interpunkcyjne. Nie jest to wielki wysiłek, a sporo zmienia na korzyść. :wink: Ortografię zostawię na później... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi