msegen Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Witajcie. Około 3 tygodnie temu zacząłem budować ten modelik. Jest to mój pierwszy model pływający . trochę zdjęć z postępów budowy : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loop Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 3mm balsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Balsa na burtach ma 2mm , wręgi dziobowa i rufowa wzmacniane miękką balsą , dno ze sklejeczki 0,8mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Dzisiaj trochę też porobiłem, min. rozrysowałem żagiel i fok wyciąłem bomy , w jednym z bomów brakuje jeszcze przelotki i zrobiłem mocowanie masztu . jest to pręt w rurce . tzn pręt wchodzi w maszt , a maszt wchodzi w rurkę...... chyba jasno wyjaśniłem . CDNMN. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Witam wszystkich w następnej części relacji :wink: . Na początek : Zrobiłem rufową półeczkę ( nie wiem jak to fachowo się nazywa) Następnie ją wkleiłem w swoje miejsce , wraz ze wzmocnieniami W drugim podejściu zrobiłem dziurkę w dnie i tej półeczce i wkleiłem bowden po czym przyszedł czas na wklejenie czegoś by drewno nie ucierpiało , i tak oto na dno i na półeczkę wkleiłem podkładki. między czasie zrobiłem też dziurkę na płetwę kila Przyszedł i czas na top masztu Później przymierzyłem czy płetwa kila pasuje. Wreszcie przyszedł czas by zrobić zdjęcie z boku jachtu CDPN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Nie za długi ten maszt wyrósł? Papaya ma około 1,5 długości kadłuba a na zdjęciu 2 długości kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Witajcie. Tak maszt będzie mocowany na "sztywno" czyli żadnych want i innych wymślnych tego typu dodatków . mr.Jaro dać szersze żagle ? Kaczma2, taka długość wyszła mi z planów tego modelu . ale jak tak Mówisz to może być że za długi . skrócić maszt do 1,5 długości kadłuba , plus 5 cm na mocowanie ? i zrobić bogatsze żagle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Nie wiem według jakiego planu budujesz. Na moim od pokładu jest 454-455 mm. Powierzchnia żagla podana jest 7,7 dcm2. Jest zależna od balastu, długości miecza i całość od siły wiatru. Obecnie buduję Cobrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Do steru wystarczy serwo mikro i zastanawiam się czy do żagla wystarcza mocniejsze mikro serwo np.SG91. Korzyść na wadze. Ważne jest nie tylko wybieranie żagla ale także trzymanie w miejscu aby serwo nie popuszczało. Wspomniałem o Cobrze. Skleiłem poszycie, bez wręg z 1 mm polistyrenu HIPS. Wyszedł trochę ciężki ale z 0,5mm przypuszczam, że byłby porównywalny z balsą. Balsę trzeba impregnować, szpachlować, malować i przez to waga rośnie. Z HIPS-u wystarczy dobrze, estetycznie skleić i 1 raz prysnąć sprayem a jeśli HIPS był kolorowy to najwyżej wzorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Natomiast oryginalna Papaya (tutaj rysunki) wyposazona jest w tzw. rigg "plywajacy" (maszt obrotowy), wiec i forma ozaglowania moze nie byc optymalna dla wersji klasycznej. Dokładnie o to mi chodziło , nie wiedziałem jak to opisać . papaye robię właśnie z tych planów kaczma2 , już skróciłem maszt , trochę przesadziłem z wysokością , miałem aż 60 cm :x . a Myślałeś nad tym aby zrobić kadłub modelu z plastiku tak jak robi się oszklenie kabin w modelach latających ? Ciekaw jestem czy zdało by to sprawdzian w modelach klasy footy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 To co zrobiłem do tej pory http://www.rcmodelfordon.zafriko.pl/kat/podrecznik/footy_class_cobra waży 84g a z pokładem nie wyażurowanym 123g. Dalszy postęp prac będzie niewielki. Zastanawiam się nad zastosowaniem sterowania orczykami, bez linek. Czyli orczyk na maszcie nad pokładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Przeglądałem różne plany żaglówek i spodobały mi się rozwiązania z Bug3. Miecz na stałe w kadłubie ze zwężeniem w stronę masztu (bez skrzyni) i w tym zamocowany maszt, drugie rozwiązanie, serwa mocowane w pokrywie pokładu. Między serwami odbiornik a pod nimi akumulatory na dnie. Pokrywa uszczelniona, po odręceniu wszystko jak na dłoni. Może to ci się spodoba. Nie wiem czy konieczna jest sklejka na miecz, czy nie może być blacha aluminiowa 2,0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 prócz wystających serw ponad pokład wszystko mi się podoba :wink: . Trochę ciężko wyszedł mi model , 242g , bez żagli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ciężki? Bez żagla i bez? Na planie jest rozpisany ciężar elementów. Razem 450g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Witajcie. Trochę mnie tu nie było , ponieważ mało czasu. Postępy z budowy : Wklejony pokład : Od strony rufy jest trochę za krótki..... rozmieszczenie serw : na sterburtę będę musiał dorzucić parę gram ołowiu :? a tutaj już z pokrywą : I najważniejsza rzecz Maszt został skrócony , ale nie wiem co z bom'ami.... , wydają mi się trochę za długie. Niebieskimi liniami zostały zaznaczone miejsca , w których chyba powinienem uciąć bomy, ale mogę się mylić. Wymiary bom'ów , od miejsca gdzie stykają się z masztem: Bom foka - 14cm bom żagla - 17,8 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi