robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zasilanie również kablem Y, tylko grubszym, takim pakietowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 heh... myślę, że podstawa to zadać dobre pytanie zakładam, że interesuje Cię, co zrobić ze zbędnym zasilaniem, które idzie z regulatora na odbiornik? dobrze myślę? jeśli tak... to... zasilanie do odbiornika idzie tylko z jednego regulatora, drugie się po prostu odcina na forum się już przewinął ten schemat (http://www.pteroworks.com): wyjaśnia podpięcie do pakietu, a także do odbiornika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 zamiast "odcinania" które uszkadza kabelek regulatora (a może być regler kiedyś użyty do innego modelu solo) proponuje wyjąć pina z wtyczki - tak jak jest zreszta pokazane na schemacie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 zamiast "odcinania" które uszkadza kabelek regulatora (a może być regler kiedyś użyty do innego modelu solo) proponuje wyjąć pina z wtyczki - tak jak jest zreszta pokazane na schemacie;) hehe... Marku - odcięcie zasilania nie koniecznie znaczy odcięcie kabla przecież aha - i nie wiem czy aby na schemacie nie jest akurat pokazana izolacja na kablu, a nie fakt jego wyjęcia z wtyczki... warto o niej pamiętać, żeby się nie narazić na zwarcie z tym, że to już tylko poeta może wiedzieć, co miał na myśli malując tą szarość na końcu kabelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No właśnie Gosia ten schemat mi wyjaśnił wszystkie wątpliwości. Chodziło mi o ogarnięcie podłączenia tego wszystkiego. Podepnę je jeszcze do kabla Y i będzie lux. Ciekawe jak będą brzmieć dwa "potwory" na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Fajnie.:-), obejrzyj mój film z testów silników w broncmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie wiem czy odłączanie zasilania z drugiego regla jest konieczne. Wykonałem i oblatałem w ESA trzy modele dwusilnikowe i oprócz połączenia kablem Y obu regli nie stosowałem dodatkowych "zabiegów technicznych" Rozwiązanie pokazane na rysunku zastosował natomiast Callab w modelu Łosia i nie mógł uzyskać nigdy równych obrotów obu silników. Nie jestem elektronikiem i nie wiem jaką różnicę powoduje odcięcie lub nie odcięcie zasilania ale przy reglach Tower Pro które stosuję, problemów nie miałem. Stosowałem regle 12A w obu wersjach Me-110 oraz 25A w Me-262 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Również w swoim Bronku mam połączone kabelki sterujące połączone w Y. Oba wbudowane BECe dają zasilanie na odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Aha dobrze wiedzieć. Dziś jak dobrze pojdzie to zrobię test elektroniki i dam znac jak to u mnie cyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 P-38 i Jer-2 latają na "odciętych" kabelkach - w żadnym nie ma problemu z brakiem synchronizacji silników. Przy czym zakresy min-max były ustawiane już w konfiguracji docelowej Y, nie na każdym z regli osobno (Jer ma regulatory Tower Pro MAG-8 12A, a P-38 regulatory HobbyKing też 12A). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Sprawdziłem przed chwilą na szybko to podłączenie bez odcinania kabelka i wszystko zdaje się działać idealnie. Co prawda silniki pracowały bez śmigieł, ale wygląda na to, że startują i zatrzymują się w tym samym czasie. Gosia powiedz mi jeszcze gdzie upchnęłaś odbiornik i już wszystko wiem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niki Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 odbiornik dałam na sam tył kadłuba, pod skrzydłem - na zdjęciu poniżej widać odciętą część, wystaje tylko antenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Fajnie, dzięki. W ten weekend zaokrągle resztę kawałków i może zacznę coś składać. Chyba nic się nie stanie jak zamiast CA Jokera użyję cyjanoakryla z marketu ? coś kropelko podobnego. Przyspieszacz jeszcze mam w razie zbyt płynnej konsystencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi