robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zasilanie również kablem Y, tylko grubszym, takim pakietowym.
niki Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2013 heh... myślę, że podstawa to zadać dobre pytanie zakładam, że interesuje Cię, co zrobić ze zbędnym zasilaniem, które idzie z regulatora na odbiornik? dobrze myślę? jeśli tak... to... zasilanie do odbiornika idzie tylko z jednego regulatora, drugie się po prostu odcina na forum się już przewinął ten schemat (http://www.pteroworks.com): wyjaśnia podpięcie do pakietu, a także do odbiornika...
marek rokowski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 zamiast "odcinania" które uszkadza kabelek regulatora (a może być regler kiedyś użyty do innego modelu solo) proponuje wyjąć pina z wtyczki - tak jak jest zreszta pokazane na schemacie;)
niki Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2013 zamiast "odcinania" które uszkadza kabelek regulatora (a może być regler kiedyś użyty do innego modelu solo) proponuje wyjąć pina z wtyczki - tak jak jest zreszta pokazane na schemacie;) hehe... Marku - odcięcie zasilania nie koniecznie znaczy odcięcie kabla przecież aha - i nie wiem czy aby na schemacie nie jest akurat pokazana izolacja na kablu, a nie fakt jego wyjęcia z wtyczki... warto o niej pamiętać, żeby się nie narazić na zwarcie z tym, że to już tylko poeta może wiedzieć, co miał na myśli malując tą szarość na końcu kabelka
arkozi Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No właśnie Gosia ten schemat mi wyjaśnił wszystkie wątpliwości. Chodziło mi o ogarnięcie podłączenia tego wszystkiego. Podepnę je jeszcze do kabla Y i będzie lux. Ciekawe jak będą brzmieć dwa "potwory" na raz
robertus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Fajnie.:-), obejrzyj mój film z testów silników w broncmo
mirolek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie wiem czy odłączanie zasilania z drugiego regla jest konieczne. Wykonałem i oblatałem w ESA trzy modele dwusilnikowe i oprócz połączenia kablem Y obu regli nie stosowałem dodatkowych "zabiegów technicznych" Rozwiązanie pokazane na rysunku zastosował natomiast Callab w modelu Łosia i nie mógł uzyskać nigdy równych obrotów obu silników. Nie jestem elektronikiem i nie wiem jaką różnicę powoduje odcięcie lub nie odcięcie zasilania ale przy reglach Tower Pro które stosuję, problemów nie miałem. Stosowałem regle 12A w obu wersjach Me-110 oraz 25A w Me-262 ms
robertus Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Również w swoim Bronku mam połączone kabelki sterujące połączone w Y. Oba wbudowane BECe dają zasilanie na odbiornik.
arkozi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Aha dobrze wiedzieć. Dziś jak dobrze pojdzie to zrobię test elektroniki i dam znac jak to u mnie cyka
niki Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2013 P-38 i Jer-2 latają na "odciętych" kabelkach - w żadnym nie ma problemu z brakiem synchronizacji silników. Przy czym zakresy min-max były ustawiane już w konfiguracji docelowej Y, nie na każdym z regli osobno (Jer ma regulatory Tower Pro MAG-8 12A, a P-38 regulatory HobbyKing też 12A).
arkozi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Sprawdziłem przed chwilą na szybko to podłączenie bez odcinania kabelka i wszystko zdaje się działać idealnie. Co prawda silniki pracowały bez śmigieł, ale wygląda na to, że startują i zatrzymują się w tym samym czasie. Gosia powiedz mi jeszcze gdzie upchnęłaś odbiornik i już wszystko wiem ;-)
niki Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2013 odbiornik dałam na sam tył kadłuba, pod skrzydłem - na zdjęciu poniżej widać odciętą część, wystaje tylko antenka
arkozi Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Fajnie, dzięki. W ten weekend zaokrągle resztę kawałków i może zacznę coś składać. Chyba nic się nie stanie jak zamiast CA Jokera użyję cyjanoakryla z marketu ? coś kropelko podobnego. Przyspieszacz jeszcze mam w razie zbyt płynnej konsystencji
Rekomendowane odpowiedzi