Vadic Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam, zmajstrowałem sobie ramkę z drutem oporowym. No właśnie... Nie miałem drutu w domu, ale kiedy pracowałem nad ramką napatoczył mi się pod rękę inny drucik, który może przypomina miedziany, jest tylko troszke bardziej czerwony. Grubość ok. 0,7mm. Jak wiadomo miedź dobrze przewodzi prąd, więc jeżeli zastosuje w/w drut i obwód sie zamknie, może dojść do jakiegoś zwarcia w domu, korki wywali etc.? Zasilacz mam zrobiony z lampki nocnej. Po prostu przedłużyłem kable idące do żarówki i na końcach dolutowałem krokodylki. poniżej rysunek który obrazuje co mam zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Jakie jest napięcie wyjściowe z lampki? Jeżeli 230V to nawet nie próbuj. Będzie przewodzić ale nie będziesz tym ciąć, zamkniesz obwód poprostu, potrzebujesz drutu oporowego, opór prądu wytwarza na nim ciepło i tylko tak da się ciąć. Prosto mówiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Aha, no dobrze, kupie drut oporowy. Mam jedno pytanie, jakiej grubości ma być ten drut? I jeszcze jedno pytanie z czystej ciekawości: Co by sie stało, jakbym zamknął obwód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Najlepszy jest cienki drut, poniżej 0.3mm ale da się ciąć na każdej grubości, pytanie o precyzje. Przy 230V? Bum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Do całego tego osprzętu potrzebujesz jeszcze "ściemniacza" który będzie obniżał natężenie , bez tego ani rusz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Jeśli Ci życie miłe to zapomnij o takim zasilaniu ramki!!!!!!!!!! Gniazdko sieciowe to nie paluszek R6 i ŻADEN ściemniacz nie zapobiegnie porażeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Ja mam taki zasilacz od lampki 12v i daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Tyle. że Vadic nie wspomniał, na jakie napięcie jest żarówka w lampce a z rysunku można wnioskować, że na 230V dlatego odradzam. Jeśli na 12V to i owszem, ściemniacz w obwodzie pierwotnym lampki a w ramce wiolinowa struna E lub H do gitary jeśli nie dostaniesz drutu oporowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Ciąłem struną od gitary, tą najcieńszą. wykorzystałem autotransformator i drugi transformator bezpieczeństwa. Cięło się tym bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Mam też prostownik, taki do ładowania akumulatorów w samochodzie. Gdzieś słyszałem że jego też można użyć. To prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Można ale najlepiej użyć źródła napięcia z możliwością płynnej regulacji aby nie przepalić drutu i uzyskać odpowiednią jego temperaturę do płynnego cięcia ale źródło to ma być bezpieczne. Tak, jak napisał sławekmod - autotransformatorem reguluje a transformatorem bezpieczeństwa separuje od sieci energetycznej. Jeśli masz prostownik do ładowania akumulatorów, możesz go zasilać ściemniaczem ale takim gotowym z wtyczką i gniazdkiem a nie na krokodylkach i gołych przewodach. Można go dostać w marketach na stoiskach z osprzętem elektrycznym. I nie baw się prądem bez nadzoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Synek, masz dopiero 14 lat, nie wtykaj łapek do gniazdek w ścianie. jak chcesz to bezpiecznie zrobić to juz lepiej tym prostownikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Poczytaj może tu, znajdziesz przykłady rozwiązań i dobre rady http://www.motylasty.pl/warszt_3.html#warsztat8 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic157348-0.html http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wykonac-wycinarke-do-styropianowych-dekoracji-i-nie-tylko http://www.cnc.info.pl/wycinarka-styropianu-vf61.htm?sid=2976bc76eb8ef5a60114cf6497a392d3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Mam też prostownik, taki do ładowania akumulatorów w samochodzie. Gdzieś słyszałem że jego też można użyć. To prawda? ABSOLUTNIE, nie baw się żadnym rodzajem elektryczności powyżej 12V. Jeżeli chcesz zbudować ramkę termiczną, to poproś o pomoc kogoś kto się zna na elektryce (ale naprawdę się zna z racji posiadania uprawnień, a nie wiedzy, że żarówka świeci jak się dwa kabelki dołączy). Masz do czynienia z odsłoniętym elementem pod napięciem, przez który płyną prądy wystarczające by zabić. To nie jest zabawka. Po pierwsze - obniżenie napięcia zasilania do 12V - raz, bezpieczeństwo, dwa obniżenie napięcia to większe prądy, a to prąd "grzeje" drut. Po drugie separacja odbiornika. Ramka z drutem, musi stanowić osobny obwód elektryczny, tak by nawet dotknięcie przewodu nie powodowało zamknięcia obwodu rażeniowego. Tu potrzebny jest transformator. Najlepiej do Halogenów. Trzeba tylko policzyć jakiej mocy. Po trzecie - rezystancja drutu oporowego musi być dokładnie ustalona, tak by nagrzewał się on tylko do określonej temperatury. Tak, by topił piankę przy małym nacisku, ale jej nadmiernie nie roztapiał. Regulacja powinna jedynie w pewnych granicach zmieniać temperaturę przewodu. Wbrew pozorom, to nie jest tylko "kawał drutu na ramce", lecz naprawdę poważne urządzenie elektryczne. To co pokazałeś w pierwszym poście to było krzesło elektryczne. Podsumowując: Zakup transformatora do halogenów. Ściemniacz do światła. Długi i elastyczny przewód miedziany, najlepiej dwużyłowy, do zasilania ramki. I nie łącz tego sam, tylko z kimś, kto wie co się naprawdę z "prądem dzieje". Naprawdę nie chcemy cię mieć na sumieniu. W pewnych warunkach i 12V może zabić. I nie żartuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Podsumowując: Zakup transformatora do halogenów. Byle by to nie był "transformator elektroniczny "czyli po ludzku przetwornica impulsowa bo wstawianie w obwód ściemniacza może jedynie uszkodzić elektronikę . W pewnych warunkach i 12V może zabić. I nie żartuję. Prawda - zabić mogą nawet 2V ale to już zależy od sytuacji i prądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Wiesz, dla mnie te elektroniczne kostki to po prostu zasilacze. Transformator zaś to maszyna elektryczna. Z uzwojeniami, odseparowanymi obwodami itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Dziękuję, za wszystkie rady i szczególnie za ostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 kto się zna na elektryce (ale naprawdę się zna z racji posiadania uprawnień, a nie wiedzy, że żarówka świeci jak się dwa kabelki dołączy). Uważasz, że uprawnienia oznaczają wiedzę praktyczną? Ja będę niedługo miał SEP do iluś kV i to będzie czyniło mnie masterem? Dzisiaj uprawnienia to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Kup spirale grzejną do prodiża lub piekarnika 800-1400w. Trzaba odwijać nie naciągać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 kto się zna na elektryce (ale naprawdę się zna z racji posiadania uprawnień, a nie wiedzy, że żarówka świeci jak się dwa kabelki dołączy). Uważasz, że uprawnienia oznaczają wiedzę praktyczną? Ja będę niedługo miał SEP do iluś kV i to będzie czyniło mnie masterem? Dzisiaj uprawnienia to nie problem Nie wiem jak u was, ale u mnie w okręgu, do 1 dają wszystkim, powyżej już masakrują na egzaminach, jak Jankesów na Omaha Beach... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi