Skocz do zawartości

Mumbo Minor

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zacząłem robić ten model (wyciąłem i udekorowałem skrzydła), i wtedy ktoś powiedział że to słaby chociaż umotywowane to było odpowiedziami typu; jednopłat to shit, albo nie podoba mi sie.

I tu pojawia się moje pytanie czy ktoś stworzył ten model, lub nim latał?

Podaje link do strnki modelu:

http://www.flyelectric.ukgateway.net/mumbom.htm

Pozdrawiam, Bartek.

Opublikowano
chociaż umotywowane to było odpowiedziami typu; jednopłat to shit, albo nie podoba mi sie.

To powiedz temu kolesiowi, zeby se uwagi wsadzil w buty do momentu az bedzie mial jakies konkretne argumenty. A moze koles poprostu ci go zazdrosci? I jakos tak mi sie wydaje, ze wiekszosc modeli to jednoplatowce...

Opublikowano

No i dzisiaj coś dygnęło... ;)

Z racji że nie posiadam pręcika węglowego 3mm, a spory zapas rowingu, postanowiłem jednym paskiem zastapić pręt. Ponadto zalaminowałem dźwignienki (szkło 80g/m2 splot skośny, włóka pod kątem 45* wzdłuż osi dźwignienek, a później 2 warstwy węgla jednokierunkowego po kątem 45* względem siebie ;) i znowu szkło ;) ) Mogą wyjść trochę ciężko... Ale dopiero zaczynam starać się lekko laminować, fakt, faktem robiłem to na kawałku blatu w piwnicy na stojąco...

Ponadto sfazowałem lotki i wyciąłem resztę wzorników...

Dzisiaj bez zdjęć, ale postaram się dodać coś w piątek po modelarnii :mrgreen:

Pozdrawiam, Bartek.

Opublikowano

Dzwigienki faktycznie pancerne jeśli dobrze przesączyłeś węgiel.

Nie wiem co zalaminowałęś tak, ale jeśli sklejkę lotniczą to dzwigienka do 2 m akrobata wyszła :wink:

Opublikowano

Niczego nie zalaminowałem! Po prostu szkło, węgiel, szkło między papier do pieczenia (tutaj test, folia marszczyła mi się więc próbuje nowych rzeczy). Zobaczymy jutro co z tego wyjdzie!

Opublikowano

Jeśli chcesz ćwiczyć laminowanie to proszę.

Sprasowałeś mocno??

Poddałeś wygrzewaniu??

Robi się to z "szkła" czyli laminatu szklanego z płytek do produkcji obwodów drukowanych.

Tylko to musi być laminat szklany czasami są jakieś inne podłoża.

Jeśli w palcach nie złamiesz to jest to o co chodzi. :wink:

Zdejmujesz warstwę miedzi chemicznie czy termicznie.

Wycinasz dzwigienki z laminatu 1mm do dużych modeli.

Wydaje sie tu być wystarczający 0,5 mm grubości.

Oczywiście kupujesz na aukcjach ścinki bo nie potrzebujesz dużych powierzchni.

Laminat dość łatwo obrabia się (szlifuje) i tnie piłką.

Opublikowano

Armand; jeszcze nie wygrzewałem, formatke (5x3cm) laminatu przycisnalem 1kg caponu. Mam taką płytkę, ale chciałem sam spróbować właśnie przy użyciu węgla (mam spory nadmiar.... )

Pozdrawiam, Bartek.

P.S. Zakończmy OT.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę się ruszyło... :)

Wycięte zostały wszystkie elementy z depronu nie licząc drugiego boku kadłuba ;) (koniec depronu :( )

Dzisiaj zaczne to jakoś składać do kupy (wmontuje 2 serwa bo tyle narazie mam i bede czekal na pieniążki na wyposażenie)

Fotki postaram się dodać z wieczora.

Opublikowano

Model pomalowany, (te elementy co mam)... Nie poskładany, rozłożyła mnie choroba i nie miał kto po klej i depron pojechać...

Fotki;

4ef2b6c525ee4b20.jpg

32b0a08e53599c77.jpg

2d13f2eeb5ce358a.jpg

Nie wiadomo tylko kiedy będzie $$$ na sprzęt...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i modelik jest już na ukończeniu...

Armand chyba Cię zasmucę... Model został przerobiony na krzyżaczka (było sporo przygód z kadłub) ale i ta moim zdaniem wygląda dobrze...

Konieczne było zastosowane odciągów z nici kevlarowej (chyba jeszcze z radzieckiego kevlaru :faja: ) na skrzydłach i statecznikach...

Do zrobienia zostału tylko zamocowanie wyposażenia i wyważenie modelu... (tu chcę podziękować Hubertowi który zgodził się pomóc w zakupach... :wink: )

Zdjęcia będą wieczorem kiedy minie leń i wezme aparat do rączek i popstrykam... :ble:

Pozdrawiam, Bartek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.